Prvním krokem výboru bude technické provedení dovolby do jednotlivých rad

Rozhovor s Václavem Kubatou

29. 8. 2010

Hostem dnešního nedělního videorozhovoru Českých médií a Regionální Televizní Agentury byl poslanec za TOP 09, místopředseda budoucího mediálního a volebního výboru Václav Kubata. Debatu zaměřenou především na budoucí vývoj v oblasti médií a kroky vlády moderovala Ivana Denčevová.
Podle Kubaty byla mediální komise zbytečná, nyní se veškeré činnosti komise ujme volební výbor. „Nebudeme muset mít dva orgány“, dodal ke zrušení mediální komise.
Objevují se názory, že k zásahům státu do médií by nemělo docházet, toto tvrzení Kubata popřel s tím, že veřejnoprávní média by měla být určitým způsobem kontrolována. Kritiku směřující na výběr managementu a kontrolu obsahu samotnými politiky však schvaluje. „Je třeba o tom velmi seriózně jednat, aby úkolem nebylo dozorovat obsahovou stránku ve smyslu zveřejňování, či nezveřejňování nepříjemných fakt, ale pouze být orgánem, který má právo posoudit, zdali média plní zadání přesně podle toho, jak jim stanovuje zákon a zdali to odpovídá tomu, co má občan dostat.“
Ve zbylé části rozhovoru se Václav Kubata vyjadřoval k volbě rad Českého rozhlasu a České televize a budoucím modelům volby, regulaci mediálního trhu, nebo také ke koncesionářským poplatkům.
Na konci rozhovoru Kubata zdůraznil, že úkolem výboru v nejbližší době by měla být „zcela zásadní debata nad celou legislativou týkající se veřejnoprávních médií“, debata o reklamně a také její vymezení. Prvním úkolem však bude „dovolba“ do jednotlivých rad veřejnoprávních médií.

RTA, 29. 8. 2010, Pořad: Host dne

Štítky
Osobnosti: Václav Kubata
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme