Proletářské řeči Miloše Zemana aneb Cimrman na Pražském hradě

Komentář místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška

Miloš Zeman tvrdí, že se nezapojuje do volební kampaně. Téměř každé jeho vyjádření ale souvisí s kampaní jeho Zemanovců. Úterní proslov prezidenta k tomu, jak by se měla řešit nelehká situace horníků na Ostravsku, byl navíc směsicí laciného populismu a ideologie, kterou používá leda Jára Cimrman.

26. 9. 2013

Zeman tlačí na podnikatele Zdeňka Bakalu a jeho firmu, aby prodloužila těžbu na prodělečném dole Paskov až do roku 2016 a že pokud na to nemá peníze, ať odstoupí například Moravskoslezskému kraji byty, jež zde spravuje. Jak mohl na něco podobného prezident přijít, je záhadou. Podporuje snad návrat socialismu? Chce znárodňování? Nebo se jen veřejně plete do podnikání soukromých společností a osob? Má snad patent na to, jak má kdo podnikat a nakládat se svými penězi? Mohl by v tom případě poučit svého přítele exministr Grégra, který přišel při podnikání v Číně o hodně milionů.

Složitou situaci v dolech OKD musí řešit primárně jejich vlastník a ne prezident a jeho vláda. Problémy s rentabilností podobných dolů přitom nejsou žádnou novinkou po celém světě. Že nastane podobná situace, se spíše dalo očekávat, protože ceny uhlí prudce klesly v době krize už v letech 2008 a 2009 a dodnes se moc nezměnily. Prezident, jako prognostik, by tedy mohl poučit i socialistickou a komunistickou reprezentaci, která ovládá Moravskoslezský kraj. Ta dnes „vymýšlí“ nejrůznější varianty, jak situaci řešit. Měla už na to ale několik let, nedělala však v tomto směru v podstatě nic.

V cimrmanovské hře Vizionář se říká, že „důl je díra v zemi, tu vám nikdo nemůže vzít“. Miloš Zeman teď cimrmanovským způsobem navrhuje vzít soukromému vlastníkovi byty. Co to bude příště? Jeho ministr Zdeněk Žák také navrhl, ať vlaky českých drah jezdí mimo špičku zadarmo. Prezident a jeho vláda přicházejí před volbami s nápady, které mají ošálit voliče a nahnat je do náruče Zemanovců. S realitou se ale naprosto míjí.

blog.iDNES.cz, 26. 9. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme