Projev předsedkyně TOP 09 na zahájení kampaně koalice SPOLU

21. 5. 2021

(editovaný přepis projevu předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové na zahájení kampaně koalice SPOLU)

Krásné odpoledne dámy a pánové, milí přátelé.

Mám úplně husí kůži z toho, že se nás konečně může setkat více. Vždyť se po tolika měsících můžeme konečně zase vidět tváří v tvář. Už žádné online konference, které mnohé z nás už opravdu nebaví.  Zase si můžeme a říct si z očí do očí, co zrovna prožíváme. Já jsem za to velmi ráda, že jste přijeli. Díky za to!

Dámy a pánové, za mnou stojí pouhý zlomek našich skvělých kandidátů, které máme od Aše až po Starý Hrozenkov, jak s oblibou říkám. Vidíte mezi nimi spoustu velmi mladých tváří, kteří jsou třeba na začátku své profesní kariér. Stojí za mnou také spousta zkušených lidí, kteří už i pro Vás ve svých obcích i ve svých krajích odvedli spoustu kvalitní práce. Lidé a zkušenosti jsou jedna z našich největších devíz, kterou nabízíme.

Když se ohlédnu za těmi asi patnácti měsíci, během kterých život každého z nás ovlivňovala pandemie, chtěla bych chtěla podtrhnout a vyzdvihnout nejenom to obrovské úsilí zdravotníků, sociálních pracovníků, vojáků a vojákyň, hasičů a dalších, kteří na sobě nesli obrovské břímě. Sluší se jim poděkovat i složit upřímnou úctu.

Dnes bych však chtěla zejména vyjádřit můj obdiv k nenápadným hrdinkám posledních měsíců. Komu současná doba padla opravdu zásadně na bedra? Byly to ženy a matky, které často musely zůstávat s dětmi doma. Když se školy zavřely, stávaly se z matek pečovatelek také průvodkyně svých dětí ve světě vzdělávání. Musely zvládat mnohem více úkolů než běžně, a to jsou opravdu zvyklé na mnohé. Častokrát se k tomu se k tomu všemu ještě snažily pracovat, mnohdy třeba z domova. Myslím si, že bychom měli být mámám vděční za to, jak to zvládly. Právě proto na matky i rodiny s dětmi v našem programu SPOLU myslíme.

Pro funkční a stabilní rodinu je mimo jiné zásadní, aby ženy a matky mohly snadno skloubit svoji práci s péčí o děti. Proto budeme podporovat flexibilní úvazky, a proto budeme více podporovat dětské skupiny. Nechceme žádné rušení dětských skupin a dalších služeb péče o děti, naopak budeme chtít, aby tyto služby byly také hodně kvalitní. Často jsou to také ženy, kdo patří k takzvané sendvičové generaci, která pečují nejen o mladší generaci, ale také o tu stárnoucí. I na to myslíme. Terénní služby ve všech regionech podpoříme ještě více než doposud tak, aby byly kvalitní a dostupné všem.

Zároveň tato doba postihla děti, které zůstaly doma bez svých spolužáků. Školáci se dlouhé a dlouhé měsíce učili jenom online. Přišli o své kroužky, sport, umělecké aktivity a řadu dalšího. Už nikdy nesmíme dopustit, aby školy zůstaly zavřené. Děti mají být ve školách. Vzdělání je přeci to nejdůležitější, co jim můžeme poskytnout. SPOLU se na to opět zaměříme.  

Chceme Vám jasně deklarovat, že dbáme hlavně na kvalitu před kvantitou předmětů, respektive množstvím látky. Důležitější než memorování a biflování je porozumění. Chceme rozvíjet všechny druhy gramotnosti. Chceme, aby se více učilo o historii minulého století. Budeme myslet na všechny úrovně vzdělávání a školství. Chceme rozvíjet vysoké školy, ale také rozvíjet sportovní a umělecké schopnosti u dětí. Na to v našem programu nezapomínáme.

Každému rodiči na budoucnosti jeho dětí záleží. Nelpí často jenom na vzdělání, ale také na tom, aby jeho dítě žilo v přírodě, která je čistá. Chceme pro to, abychom k životnímu prostředí přistupovali ohleduplně a udržitelně. I proto v našem programu najdete velký důraz na to, abychom přírodu udrželi čistou. Chceme čistý vzduch, který dýcháme. Chceme, abychom měli dostatek vody. I proto se k půdě a lesům budeme chovat zodpovědně a hospodařit na nich udržitelně.

A v neposlední řadě zmíním jednu podmínku pro prosperitu této země. Je potřeba zkrotit příšerné deficity a zabránit tomu, aby Česká republika mířila k bankrotu. Stát se v posledních dvou volebních obdobích stal Otesánkem, který nemá nikdy dost. Je potřeba, aby stát začal sám u sebe. Proto zahájíme redukční dietu českého státu. Začneme u státní správy, kterou zeštíhlíme o 13 procent. Vždy budeme šetřit zejména na státních výdajích. Naopak do peněženek lidí sahat nebudeme. Náš plán na ozdravení financí zabrání tomu, aby naše děti vstoupily v budoucnu do života s obrovskými dluhy na svých bedrech.

V našem programu je toho samozřejmě ještě mnohem víc, než co jsem stihla za tuhle krátkou chvíli vyjmenovat. Vy všichni, kdo máte zájem, jej najdete na stránkách spolu21.cz. Já Vás moc prosím abyste se na něj nejenom podívali, ale také dali zpětnou vazbu. To, co Vám v něm třeba chybí a co na něj říkáte, nás moc zajímá. SPOLU s Vámi chceme být co nejvíce v kontaktu.

Dnes v Brně zahajujeme volební kampaň. Je to období, které mám nesmírně ráda, protože se setkáváme vždycky o něco více než obvykle. Na setkání s Vámi se nesmírně těším, protože jste pro nás inspirací pro to, co v politice chceme prosazovat a dělat. Těším se také na všechny ty výzvy, které před námi stojí. Věřím tomu, že SPOLU jsme silnější a že SPOLU všechno zvládneme.

Děkuji za pozornost.

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme