Projev Miroslava Kalouska na sjezdu KDU-ČSL

27. 5. 2017

Vážený pane předsedo, vážené delegátky, vážení delegáti, vážení hosté,

děkuji Vám za pozvání na váš sjezd a za možnost vás oslovit a pozdravit jménem celé TOP 09. Mimochodem je to již 11. sjezd KDU-ČSL, kterého mám tu čest se osobně zúčastnit.

Rád bych začal poděkováním za efektivní spolupráci našich europoslanců ve  frakci Evropské lidové strany. Naše společná sedmičlenná delegace je v klubu EPP nepřehlédnutelnou silou, které se daří pozitivně ovlivňovat práci Evropského parlamentu. Dovoluji si také poděkovat za dobrou spolupráci ve všech regionálních a komunálních radách, kde naši zastupitelé společně zasedají.

V Poslanecké sněmovně je TOP 09 opoziční stranou proti vládní koalici, jejíž vy jste součástí. Plně respektujeme některé vaše politické priority, které ve vládě prosazujete. Hleděli jsme však s velkými rozpaky na vaši aktivní účast na vládní politice, které říkám „utahování šroubů“.  Nemám teď na mysli pouze nebývalé množství represivních a administrativních překážek svobodnému podnikání, mám na mysli i zákony, které omezují občanskou svobodu a zvyšují kontrolu a dohled státu nad občanem. Mám tím na mysli i prolomení některých ústavních svobod, jako svobody shromažďovací a domovní svobody. Obzvlášť nepochopitelný a bolestivý pro nás byl okamžik, kdy jen díky vašim hlasům byl schválen zákon o státní službě ve znění, které umožňuje účast v české vládě i bývalým reprezentantům zločinného komunistického režimu, kteří nejsou schopni předložit čisté lustrační osvědčení. Nadějí pro nás zůstává, že vás pokládáme za natolik flexibilní a pragmatický subjekt, který – bude-li to pokládat za výhodné a prospěšné – bude pomáhat tyto šrouby povolovat stejně aktivně, jako je aktivně pomáhal utahovat.

Za pět měsíců nás čekají volby do Poslanecké sněmovny. Pokládám je  za  nejdůležitější od roku 1990. Vedle běžných programových priorit, které budou mít ve svých programech všechny strany, rozhodnou tyto volby o cestě, po které se naše země vydá na dobu mnohem delší, než je jedno volební období. Rozhodnou o tom, zda zůstaneme společností s plnohodnotnou liberální demokracií, nebo zda se vydáme cestou demokracie spíše formální, s výraznými autokratickými a oligarchickými prvky. Druhým zásadním dlouhodobým milníkem, který tyto volby představují, bude rozhodnutí, zda Česká republika bude pevnou součástí Evropské unie, kde se svými spojenci bude sdílet společné hodnoty a odpovědnost, nebo zda se ocitneme na periferii Evropské unie, bez reálné možnosti ovlivňovat její další vývoj. Jsem přesvědčen, že v obou dvou případech spolu dokážeme jít po té správné cestě. O dalším vývoji totiž nerozhodnou jenom aktuální volební výsledky, ale i naše dlouhodobé priority a strategie povolebního vyjednávání. Poneseme odpovědnost nejen za budoucí uspořádání Poslanecké sněmovny a vlády, ale především poneseme odpovědnost za prostředí, které připravujeme našim dětem a vnukům.

Přeji vašemu sjezdu úspěšné jednání. Přeji vám hodně sil do volební kampaně a především nám všem přeji schopnost správného a odpovědného rozhodování ve prospěch společné budoucnosti.

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Osobnosti: Miroslav Kalousek