Proč jdou poslanci do Senátu

7. 2. 2012

Vypadá to zvláštně. Před dvěma roky přesvědčovali lidi, že budou báječnými poslanci a vyšlo jim to. Nemají za sebou ani půl volebního období a chtějí přesvědčovat znovu. Tentokrát o tom, že budou skvělými senátory.

Tři poslanci zvolení v roce 2010 v Plzeňském kraji Jaroslav Lobkowicz a Michal Janek z TOP 09 a Jan Látka z ČSSD by znovu chtěli hlasy. Proč? V případě TOP 09 za tím zřejmě stojí především pragmatický postup strany. Ta totiž v obvodech, kde se bude do Senátu v kraji volit, nikoho známějšího nemá. Navíc se jedná o relativně populární osoby. A pokud by Lobkowicz nebo Janek uspěli, udělali by radost krajskému šéfovi TOP 09 Marku Ženíškovi nejenom volebním vítězstvím. Zvolený senátor by mu totiž předal křeslo ve sněmovně, které mu před dvěma roky o vlas uniklo.

I v případě poslance Jana Látky z ČSSD, který chce získat nominaci, hraje roli jeho známost ve volebním obvodu. Látka ale jde proti jiné známé osobnosti ČSSD senátorce Jiřině Rippelové, takže je zřejmě podstatná i jeho motivace. Například se mu nabízí příležitost působit ve vysoké politice o několik roků déle.

Látkův pokus o přestup do Senátu by také vyhovoval těm, kterým by uvolnil místo ve sněmovně. První na řadě by byl bývalý poslanec Václav Šlajs. Pokud by odmítl, dostalo by se na radního kraje pro kulturu Václava Koubíka.

 

Jaroslav Nedvěd

Mladá fronta DNES, 7. 2. 2012, Rubrika: Kraj Plzeňský, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme