Předvolební debata Českého rozhlasu z hlavního města Prahy

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg hostem předvolební debaty

18. 5. 2010 | 17:05

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Dnes se na vás těším z karlínského studia A Českého rozhlasu v Praze. Dámy a pánové, vážení posluchači Českého rozhlasu. Přeji dobré pozdní odpoledne vám u rozhlasových přijímačů i vám tady v sále a ve Studiu A Českého rozhlasu Regina v pražském Karlíně. Hlavní město Praha je vlastně předposledním krajem, ze kterého veřejnoprávní Český rozhlas bude vysílat politickou debatu v rámci svého projektu diskusí před sněmovními volbami, které proběhnou na konci tohoto května 28. a 29. A popravdě řečeno, zbývá do nich pouhých 10 dní. Tak jako v ostatních krajích, provedly i v Praze společnosti SC&C a STEM bleskový průzkum a z jeho výsledků byl vytvořen následující volební model, tedy odhad toho, jak by v současné době v tento den dopadly volby do Poslanecké sněmovny. A ty výsledky říkají následující věci. Občanská demokratická strana by v Praze získala 24,5 % hlasů místním lídrem je David Vodrážka. Dobrý den, pane místopředsedo. David Vodrážka je první místopředseda své politické strany, je také starosta městské části Praha 13. V současné ODS zodpovídá za téma životního prostředí, je ženatý a má tři děti. Druhá v pořadí by v Praze skončila TOP 09, s 21,5 % hlasů, lídrem TOP 09 je Karel Schwarzenberg, dobrý den. Prosím do mikrofonu, pane předsedo, jinak vás posluchači neuslyší.

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany TOP 09, volební lídr strany TOP 09

--------------------

Přejí dobrý den, ano.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Děkuji pěkně. Karel Schwarzenberg je předseda své politické strany. Je také bývalý předseda Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva, dva roky byl kancléřem prezidenta Václava Havla, od roku 2004 je senátorem za ODA a US-DEU. Dva roky byl ministrem zahraničních věcí nominovaných Stranou zelených. Je ženatý, má tři děti. Česká strana sociálně demokratická by nyní v Praze získala 17 % hlasů. V hlavním městě ji vede Martin Pecina, dobrý den, pane ministře.

 

Martin PECINA, ministr vnitra, volební lídr za ČSSD

--------------------

Dobrý den.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Martin Pecina je současný ministr vnitra. V minulosti byl také náměstek ministra průmyslu a obchodu a byl i předsedou Úřadu na ochranu hospodářské soutěže. Je ženatý, má dvě děti a baví ho plavání, posilování, aikido, šachy a anekdoty. Věci veřejné by teď 10 dní před volbami v Praze získaly 13,5 % hlasů. Jejich lídrem je Radek John, dobrý den.

 

Radek JOHN, předseda strany /Věci veřejné/, volební lídr strany

--------------------

Dobrý den.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Radek John je předseda Věcí veřejných, je také spisovatel, autor mnoha knih a filmových scénářů, je také bývalý novinář spojený zejména s pořadem Na vlastní oči. V sněmovně by se chtěl věnovat boji proti korupci. Má tři děti. Komunistická strana Čech a Moravy by teď v Praze dosáhla na 6 % hlasů. Jejím místním lídrem je Jiří Dolejš, dobrý den, pane poslanče.

 

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/, volební lídr strany KSČM

--------------------

Krásný den, děkuji, že nás posloucháte.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Jiří Dolejš je dlouholetý poslanec, je ekonomický expert strany, za minulého režimu pracoval v prognostickém ústavu, je rozvedený a má dvě dcery. Pánové, tolik formality na úvod. Těžko dnes v tuto chvíli začít jinou otázkou než ta, která je následující. Chci od vás slyšet, Davide Vodrážko, místní lídr za ODS. Jak jsou podle vás připraveny po mnohaletých zkušenostech s velkými vodami, záplavami, místní samosprávy ať už místní či krajské právě v tuto chvíli?

 

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda ODS, volební lídr za stranu ODS

--------------------

Já si myslím, že ze zkušeností z povodní jak v roce 1997 tak v roce 2002 jsou samosprávy připraveny dobře, protože mají ty zkušenosti. Je ale potřeba říci, že na velkou vodu se není možné připravit úplně detailně, protože vždycky je to trošku improvizace. Já bych tímto chtěl vyjádřit účast a všem na severní Moravě a vůbec na Moravě, kde dnes probíhají povodně nebo v těchto časech. Chtěl bych podpořit všechny starosty a všechny samosprávy, opravdu jim držet palce.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Pardon, pane místopředsedo Vodrážko, možná by starosta Troubek, což je ves, která je nejvíce známá, nechvalně z roku 1997 z povodní s vám tak úplně nesouhlasil, protože on už několikrát v průběhu včerejška i dneška říkal: Troubky v roce 2010 se ničím neliší od Troubek v roce 1997 před povodní. To znamená, žádná opatření nebyla učiněna. Stát nedodal to, co slíbil.

 

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda ODS, volební lídr za stranu ODS

--------------------

Ale to není o samosprávách. To je o tom, jestli stát vybudoval protipovodňová opatření. Hlavní město Praha po roce 2002 vybudovala protipovodňová opatření, a pokud se bavíme o tomto regionu, tak často to bylo kritizováno i z hlediska finanční náročnosti. Ale myslím si, že Praha jako hlavní město je připravena na povodně. To co se týká severní Moravy nebo zejména severní Moravy je trošku jiný problém, protože tam ty toky fungují jinak. Myslím vodní toky ne finanční toky a z hlediska toho povodí jako takového. Vltava je prostě jiná řeka než Odra a podobně. Takže ta situace tam není tak jednoduchá. Je možné udělat systém včasného varování, ale není možné například ohradit celé Troubky a udělat protipovodňová opatření, protože to by bylo v řádech ne desítek, ale možná stovek miliard korun.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Tolik David Vodrážka za ODS. Karel Schwarzenberg, lídr TOP 09. Je stát potažmo místní nebo krajské samosprávy dobře připraveny na ty současné probíhající povodně?

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany TOP 09, volební lídr strany TOP 09

--------------------

Já mám dojem, že nejsme úplně špatně připraveni, že nemůžeme očekávat ale, že celá Česká republika bude úplně zabezpečena proti povodním. To prostě možné není za daných podmínek a také musíme zjistit, povětří se mění, takže očividně v posledních desetiletích máme větší povodně, větší srážky než byly. Doplácíme také na hříchy minulosti, neboť dřív, když se zabetonovala už koryta potoků a nedaly možnost, aby se vody rozlily už nahoře, tak samozřejmě to šlo rychle dolů a tam napáchalo větší škody. Máme už poměrně málo oblastí, kde jsou luhy a háje, kde ta voda se může rozprostřít. Některé věci se dělají,ale musíme vytýkat, že samozřejmě někde se mělo pracovat rychle. Na druhé straně, jak jsem také projížděl některými oblastmi, tak jsem viděl, že lidé si zase vybudovali domy, příbytky na místech, kde i já, který jsem sice několik povodní zažil a nejsem největší odborník na tu oblast, vidím, že při příští příležitosti to bude zatopený. Myslím, že tady jsou stavební úřady poněkud liknavý a měly by říct: Ano, vedle řeky se nestaví.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Dobře, pane předsedo. Děkuji pěkně. Pan poslanec Jiří Dolejš, lídr za Komunistickou stranu Čech a Moravy. Váš pohled na to, jestli zkušenost z roku 2002 nebo z roku 1997 i z těch minulých let, z těch menších povodní, byla nějak zužitkována?

 

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/, volební lídr strany KSČM

--------------------

Tak na rekapitulaci určitě přijde čas. Teď jde určitě o to, aby byly zachráněny lidské životy a minimalizovány škody na majetku. Tady je skutečně třeba poděkovat těm ze záchranných sborů, kteří jsou vždycky na místě. To jsou většinou místní hasiči. Je škoda, že integrovaný záchranný systém byl v této zemi narušen a že i vojenské oddíly, které v této věci byly používány, takže byly rušeny a vše se přesouvá směrem k expedičním sborům a vojáci bojují spíš v Afghánistánu, přitom možná doma by byli užitečnější. Do budoucna si myslím, že by měly být peníze utráceny tam, kde jsou zapotřebí, pokud se ztrácí v rozpočtu nebo ve státních fondech miliardy na neužitečné věci, pak logicky chybí na protipovodňové opatření, protože samozřejmě byly jak po roce 1997 tak po roce 2002 schváleny poměrně značné objemy protipovodňových programů, kde byly peníze, které nebyly čerpány, respektive byly čerpány tam, kde možná to mohlo počkat a v obcích jako jsou třeba Troubky, ty peníze potom chyběly.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Tak tolik Jiří Dolejš za KSČM. Radek John, pražský lídr za věci veřejné. Pane předsedo, je to váš pohled na tu věc úplně stejný jako pana poslance Dolejše? To znamená, že někde v nějaké černé díře zmizely peníze, které měly být použity na protipovodňová opatření?

 

Radek JOHN, předseda strany /Věci veřejné/, volební lídr strany

--------------------

Můj pohled je osobní. My jsme točili v Troubkách a já tam mám kamarády a naposledy jsem tam byl, když se slavilo postavení nových domů a tehdy ty lidi říkali: Tohle už snad nikdy v životě nepřijde. A žili jsme v domnění, že to už je vyčerpaný to neštěstí. A najednou ono přišlo znovu. To znamená, jsou místa, kde se nestavěly protipovodňová opatření a hráze, protože starostové říkali: No, to není priorita. Takže mě je hrozně líto Troubek. Speciálně zdravíme energickou paní hostinskou a doufám, že neztratí energii a myslím si, že kdo má nohy a ruce a čas, ať jede pomoct na Moravu. My jsme tam vyslali několik aut dobrovolníků a přerušíme volební kampaň na severní Moravě a uděláme koncert, kde budeme vybírat peníze na pomoc Troubkám, protože ti lidé jsou ve strašné depresi, protože to přišlo znova. To je ještě horší, než když to přijde poprvé. Znovu jim to rozvrátilo život.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Původně jsem se pane předsedo Johne ptal na to, co budete dělat v parlamentu, ale vy jste sklouzl teď do současné době. K tomu se mimochodem dostaneme i dále.

 

Radek JOHN, předseda strany /Věci veřejné/, volební lídr strany

--------------------

Prostě všichni, ta Morava je skvělá. Všichni by měli zkusit pomoc Moravě, jak mohou.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Martin Pecina za ČSSD, místní lídr sociálních demokratů a také ministr vnitra. Jaký je váš pohled na to, v jaké kondici jsou veškeré složky, které by měly reagovat na záplavy?

 

Martin PECINA, ministr vnitra, volební lídr za ČSSD

--------------------

Já jsem včera byl na místě samém, navštívil jsem ty nejpostiženější oblasti, byl jsem v Karviné, v Bohumíně, ve Frýdku-Místku. Ta situace tam úplně růžová není. Na druhou stranu musím uznat, že ty samosprávy jsou na to připraveny dobře. Ty složky integrovaného záchranného systému včetně té části, která patří armádě, fungují výborně. Vláda včera uvolnila muže na to, aby mohli pomáhat, ale v tomto okamžiku nejsou potřeba, protože ty záchranné práce jsou zvládnuté a hasiči, policisté a všichni, kteří jsou součástí integrovaného záchranného systému, tak fungují bezvadně. Včetně samospráv, ale já mám tři věci, které si myslím, že je potřeba na ně upozornit nebo je potřeba nad nimi se zamyslet do budoucna. Za prvé, někteří občané ještě stále jsou nedisciplinovaní a k těm hasiči je třikrát vyzývají, jezdí k nim každé čtyři hodiny, ať už tedy se evakuují a nakonec je musí evakuovat na loďkách. To je první věc, takže já bych občany vyzval, aby když je hasiči vyzvou poprvé, aby se sbalili a odjeli s nimi. Ten majetek jejich bude zabezpečen policií, aby tam nedošlo k rabování. Ta druhá věc je, že jsem v mnoha korytech těch řek, které jsou tedy dnes rozvodněné, spatřil mnoho zeleně, která tam zjevně nemá co dělat. Prostě nebylo různými orgány životního prostředí dovoleno je vykácet a dneska nám můžou dělat velké problémy a ucpávat prostory pod mosty a děla ještě větší rozlivy, než je bezpodmínečně nutné a ta třetí věc je, že jsem také na moha územích, které jsem já osobně viděl před 13 lety na tom Bohumínsku třeba zaplavené, tak viděl úplně nové stavby, některé ani nedokončené, prostě v tom záplavovém území a tady souhlasím s panem Schwarzenbergem, že by si asi stavební úřady měly dávat větší pozor. Ale jestli mohu k Troubkám.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Pane Pecino, pojďme čistě z časových důvodů. Bezesporu se k tomuto tématu ještě dostaneme. Připomínám, že posloucháte a možná i sledujete na webové adrese zpravy.rozhlas.cz, předvolební debatu Českého rozhlasu z hlavního města Prahy. Řekl bych, že volební informace o samotné metropoli vám teď nabídne, kolegyně Lucie Husárová.

 

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka

--------------------

Hlavní město Praha je největším volebním regionem v České republice. Před čtyřmi lety tu přišlo do volebních místností 656495 lidí, a to zajistilo nadprůměrnou volební účast. 68,5 %. Pro Prahu to znamenalo 25 mandátů v Poslanecké sněmovně. ODS získala 14 křesel, ČSSD 6, KSČM 2 stejně jako Strana zelených a lidovci jedno. V letošních volbách co Poslanecké sněmovny postavilo kandidátky 21 politických stran a hnutí. O mandát poslance se uchází 604 kandidátů.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Téma číslo jedna, řekl bych to ostré téma číslo jedna této předvolební debaty. Česko loni kleslo z 45. na 52. místo v žebříčku vnímáme korupce sestavovaném organizací Transparency International. Pokud se, pánové, stanete poslanci, tak co uděláte pro to, aby ten pohyb byl přinejmenším opačný anebo alespoň stagnoval? Třeba Radek John za Věci veřejné.

 

Radek JOHN, předseda strany /Věci veřejné/, volební lídr strany

--------------------

Já myslím, že Věci veřejné mají nejtvrdší protikorupční opatření. My budeme prosazovat testy korupční odolnosti politiků a státních úředníků a zřízení speciálního státního zastupitelství protikorupčního, speciálního protikorupčního soudu a protikorupčních útvarů policie a když bude dokázáno politikovi nebo stánímu úředníkovi ochota přijímat úplatky, tak to znamená doživotní zákaz práce ve státní správě a odchod z politiky. To si myslím, že je jediné, co může zastavit ten obrovský odliv peněz ze státního rozpočtu. Jinak před volbami každá strana ústy bojuje proti korupci a my jsme vlastně šťastní, že se podařilo dneska schválit alespoň ten balíček sociální demokracie, který velmi podporujeme. Korunní svědek, si myslíme, že je velmi dobrá věc. Byl by mohl rozřešit třeba tajemství rumové aféry, tajemství obchodu s lehkými topnými oleji a kdo tehdy tomu vlastně šéfoval, kde jsou ty špičky. Takže jsme rádi a vždycky podpoříme všechna protikorupční opatření, ale budeme žádat ještě jejich zpřísnění.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Tolik plán Věcí veřejných. Občanská demokratická strana, pražský lídr, David Vodrážka váš plán.

 

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda ODS, volební lídr za stranu ODS

--------------------

Ono je za prvé důležité, zda se přijímají tato patření před volbami nebo jestli se přijímají opravdu ve standardní době. Já si myslím, že pokud ten protikorupční balíček, který dnes byl schválen, neprošel ústavněprávním výborem, respektive nebyl schválen ústavně právním výborem, neprošel ani bezpečnostním výborem, tak se může stát, že bude mít takové trhliny, že nakonec bude bezzubý. Ale já bych chtěl nakonec říct, že důležité je.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Počkejte, pane místopředsedo, jestli tomu dobře rozumím, poslanci schválili nějaký legislativní paskvil?

 

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda ODS, volební lídr za stranu ODS

--------------------

Já se domnívám, že ano, protože ústavněprávní výbor s ním nesouhlasil, neschválil jej a bezpečnostním výborem vůbec neprošel. Máme 14 dní do voleb a byl tady obrovský tlak na to, aby se přijalo nějaké opatření a myslím si, že to opatření není dostatečné, respektive má určité díry.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Můžete být konkrétní?

 

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda ODS, volební lídr za stranu ODS

--------------------

Já si myslím, že dostatečně není dopracován například korunní svědek. Stále se o něm hovoří, ale obávám se, aby to opravdu nebylo ušito jen takovou tou předvolební jehlou, horkou jehlou. Pro nás je důležitá prevence, průhlednost, postih. Hlavní město přijalo na zastupitelstvu hlavního města svůj protikorupční balíček, který je ještě tvrdší než zákon. Chceme, a to bych chtěl prosadit i v parlamentu, aby jednotlivé instituce, které budou vypisovat výběrová řízení, měly v komisích řadové občany, kteří se přihlásí do jakéhosi registru a budou losováni, aby veřejnost měla přístup k výběrovým řízením a zakázkám a mohla sedět u toho vybírání, protože tím se podaří odbourat někdy, řekněme, to, že lidé si říkají: Za těmi dveřmi se tam něco děje a my nevíme co.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Jenomže technicky, pane místopředsedo, to jako vypadá jako zajímavý plán. Jaký poměr bude třeba v pětičlenné rozhodčí komisi o té dané veřejné zakázce těch odborníků nominovaných například zadavatelem a těch, kteří přijdou z ulice?

 

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda ODS, volební lídr za stranu ODS

--------------------

Já si myslím, že třeba v pětičlenné komisi by to byli tři na dva, respektive dva z veřejnosti, jeden odborník, který musí být nominován, řekněme za odborníky, za ty lidi, kteří rozumí té dané problematice, pak třeba někdo za politiky a někdo za daný úřad, takže tak to nějak bylo nastaveno.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Tak to je nástin Občanské demokratické strany. O slovo se poměrně vehementně hlásil Martin Pecina, sociální demokrat.

 

Martin PECINA, ministr vnitra, volební lídr za ČSSD

--------------------

Já bych chtěl upozornit, že v dnešním zákoně je, že dvě třetiny členů komise musí být odborníci už dneska. Takže když říkáme, kdo bude za odborníky, tak je potřeba se na to podívat.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Počkejte, pane ministře a ten nápad udělat nějaký registr lidí, takříkajíc z ulice, kteří by prostě měli zájem se do tohoto systému podívat?

 

Martin PECINA, ministr vnitra, volební lídr za ČSSD

--------------------

Já jsem určitě pro, ať jsou tam nezávislí lidé. My říkáme, že by bylo dobré ten zákon samotný zpřísnit tak, aby účast na těch výběrových komisích měli lidé z těch nezávislých organizací, třeba s Transparency International. Proč ne?

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

A je ten protikorupční balíček, který je bezesporu za vaší dílny, je to legislativní paskvil, tak jak říká pan místopředseda Vodrážka?

 

Martin PECINA, ministr vnitra, volební lídr za ČSSD

--------------------

Já se vrátím k legislativnímu balíčku. To že neprošel tím branně bezpečnostním výborem, tak to samozřejmě není. On tam byl dvakrát v branně bezpečnostním výboru a neprošel prostě proto, že tam ODS se svými sympatizanty měla většinu. Takže k tomu hlasování nakonec nikdy nedošlo a v ústavněprávním výboru to bylo velmi podobné. Takže to je ten důvod, ne že by se neprojednával. Ale prostě neprošel, protože.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Tak a je to legislativní zmetek nebo ne?

 

Martin PECINA, ministr vnitra, volební lídr za ČSSD

--------------------

Legislativní zmetek to není, to jsou velmi jednoduchá opatření, skutečně velmi jednoduchá. Jestliže se vrací stav například v prolamování daňové mlčenlivosti, jestliže sevrací do stavu, který je ještě dneska platný, pak je to velmi jednoduché opatření, které se skutečně nedá zkazit. Zrovna to samé je s těmi odposlechy. Tam vlastně vracíme ten stav do stejného stavu zákona, jak ho předkládala Topolánkova vláda do Parlamentu. Až v parlamentu byl změněn v neprospěch policie. Čili osm let šlo do parlamentu. V parlamentu se to změnilo na deset let a dneska jsem nařčen z toho, že zavádím policejní stát, když to chci zase vrátit na osm let. Takže ono to tak úplně není. Já bych se, jestli mohu, vrátil k tomu - průhlednost, postih, prevence. To jsou hesla Ivana Langera a volební kampaně, nebo protikorupční strategie Ivana Langera, o které víme, jak dopadla. My nesmíme policii podrážet nohy. Tato filosofie skončila tím, že se zrušila finanční policie.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Já se omlouvám, pane ministře, jak dopadla ta hesla Ivana Langera?

 

Martin PECINA, ministr vnitra, volební lídr za ČSSD

--------------------

Tak dopadla tak, že sama Topolánkova vláda říkala, že se prostě nedaří tu protikorupční strategii plnit, několikrát to konstatovala a pan Schwarzenberg to mohl doplnit, on v té vládě seděl. To je prostě pravda.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

V tom případě se mohu já zeptat, pane ministře, kde vy berete jistotu, že vaše protikorupční strategie bude fungovat, protože jste v tuto chvíli sociální demokrat předchozí sociálnědemokratické strategie nefungovali?

 

Martin PECINA, ministr vnitra, volební lídr za ČSSD

--------------------

To tak úplně není. Ten stav se za poslední čtyři roky docela dramaticky změnil právě opatřeními, která podtrhávají nohy té policii. Čili já si myslím, že protikorupční balíček vrací ten stav do normálu. Pomáhá nám s dalšími instituty jako je například korunní svědek. A to co chceme udělat po volbách jsou další opatření, zrušení akcií na majitele, zvýšení daně z příjmu fyzických osob tak, aby se tímto způsobem přes mzdy nedaly prát špinavé peníze. Zavedení vyšší nezávislosti Nejvyššího státního zastupitelství, majetková přiznání a další.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Tak takový je plán sociálních demokratů. Lídr TOP 09 v hlavním městě Praze Karel Schwarzenberg a váš plán, pane předsedo, jakým způsobem pohnout Českem vzhůru v tom žebříčku například vnímání korupce?

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany TOP 09, volební lídr strany TOP 09

--------------------

Myslím, že podle mých zkušeností je to problém, který je vnímán, velice palčivý, všemi vrstvami obyvatelstva a opravdu od Aše až do Hodonína. To lidi všude rozčiluje. Je bohužel pravda, co bylo řečeno, že různé akce čisté ruce skončily tím, že ruka ruku myla. Tedy a to byl jediný výsledek. Myslím, že jediné, co by opravdu pomohlo, v tom je naprostá transparence všech veřejných zakázek. Postih je sice hezký, dobrý a uspokojuje někdy spravedlnost, nicméně pak se ten čin už stal. Musíme začít u toho, že se vůbec korupce znemožní, že bude příliš obtížná. To je, že každá veřejná zakázka už od vypsání musí být uveřejněna, takže veřejná zakázka nemůže být šitá na míru, nýbrž, když je očividné, že je šitá na míru jedné nebo nanejvýš dvou firem, tak po uveřejnění ne webových stránkách, což musí být zákonná povinnost, se může ihned ohlásit a je možnost výsledek tohoto konkurzu zvrátit. Nesmí existovat obchodní tajemství ve veřejných zakázkách. Je tedy celý krok veřejné zakázky od začátku až dokončení musí být dokládán a uveřejněn, aby byl pod dohledem veřejnosti a přiznejme také konkurence, která se potom přihlásí, když jí v tom něco bude vadit. To bude asi nejpozornější.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Mohu se, pane předsedo, zeptat, jakým způsobem chcete například velké, relativně silné obchodní společnosti přimět k tomu, aby takříkajíc vyplázly svá obchodní tajemství a nechaly zveřejnit své nabídky?

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany TOP 09, volební lídr strany TOP 09

--------------------

Samozřejmě, buď když to nezveřejní, tak jsou vyléčeny z té nabídky. Konec. Buď všechno uveřejní nebo jsou vyloučeni, jsou jen dvě možnosti. To musí v tom zákoně prostě být.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Tolik plán TOP 09. Děkuji pěkně. Komunistická strana Čech a Moravy Jiří Dolejš. Pane poslanče, vy máte nějaký ucelený plán o tom, jak pohnout s mírou korupce kamkoliv?

 

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/, volební lídr strany KSČM

--------------------

Pokud by v České republice nebyla tak silná šedá ekonomika, tak samozřejmě nebude z čeho ty peníze na korupci brát, takže, jestli je někde korupční polštář, tak je to především v oblasti nadhodnocení veřejných zakázek, jestliže jsou nadhodnoceny veřejné zakázky, zhruba o 15 až 20 %, odpovídá to dokonce odhadům, jak velká u nás ta šedá ekonomika je a o veřejných zakázkách a o těch penězích nerozhodují mnohdy ti koncoví politici, ale velice často úředníci, takže je třeba mít tvrdé sankce a řešit střet zájmů nejen u politiků, ale i u úředníků. To si myslím, že je naprosto nutný požadavek. Pokud někdo vysoutěží cenu a pak se zakázka realizuje o podstatně vyšší cenové úrovni, tak by mělo automaticky proběhnout cenový audit a zjistit, v kterých položkách ta cena vyrostla a náhle bychom zjistili, odkud tedy kam do těch cizích kapes ty peníze tečou. Před dvěma lety STEM udělal průzkum, a zjistil, že každý šestý občan České republiky, v Praze by to asi bylo horší, se setkal s korupcí. To znamená, že byl požádán o tu obálku pro příslušného úředníka. To je, myslím, dostatečně vypovídající číslo, proč se zaměřit na tento korupční potenciál a tato místa korupce? Samozřejmě místem korupce může být v politice ještě jedno takové přeběhlictví. Já sice bych rád věřil, že pánové, kteří mění politická trika, že to dělají zadarmo a z důvodů svého vnitřního vývoje, ale zkrátka, když se to děje v pohnutých dobách zčista jasna, dokonce se vyhlašují doby hájení, to znamená, že někteří přeběhlíci nebudou.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Ale pane poslanče, to by vás nemuselo trápit, od komunistů přeběhlíci nikam neutíkají, pokud se nepletu.

 

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/, volební lídr strany KSČM

--------------------

No, já jsem slyšel od pana prezidenta, že pokud se bude přebíhat doprava, takže to nevadí, že to vadí pouze, pokud se přebíhá doleva. Poslední poznámka na pana Pecinu, to musím.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Ale úplně poslední.

 

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/, volební lídr strany KSČM

--------------------

Protože se tady pochválil za svůj protikorupční balíček. My jsme sice s těžkým srdcem, protože to má ty mouchy, tak jsme pro něj většinově hlasovali. Ale součástí tohoto návrhu byl i náš návrh na majetkové přiznání. Já tuším, že sociální demokracie má něco podobného ve svém volebním programu. Bohužel neznám ty důvody, proč se pánové báli pro to hlasovat a dámy, ale ze sociálních demokratů pro náš návrh na majetkové přiznání bohužel hlasovali asi jen 10 nebo 13 lidí.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Tolik pražský lídr KSČM Jiří Dolejš, pánové, pojďme k nezbytné součásti předvolební debaty veřejnoprávního Českého rozhlasu. To znamená, napsané a zde u vchodu odevzdané dotazy posluchačů a v tuto chvíli i diváků, kteří sedí tady ve studiu Českého rozhlasu Regina. Jan Černý se ptá vás, pane poslanče, Dolejši: "Chápu, že vám není proti mysli ovlivňovat zákony podle vůle podnikatelů, kteří vaší straně nabídnou peníze, viz Mladá fronta Dnes. Myslíte, že to nevadí ani vašim voličům?"

 

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/, volební lídr strany KSČM

--------------------

Tak především my je proti mysli ovlivňovat jakýkoliv zákon v zájmu parciálním, dílčím, neřku-li přímo individuálním. O zákonech na našem klubu se hlasuje, postup odsouhlasuje celý poslanecký klub a myslím si, že jsme nikdy nehlasovali pro takový zákon nebo takový pozměňovací návrh, který by s tímto principem byl v rozporu. Pokud ten dotaz je inspirován již dávnou kauzou asi před půl rokem se zajímala Mladá fronta do řekněme tvorbu zákona v oblasti loterií a her, tak mohu říci pouze k tomu, že tato mediální bublina byla, myslím, vyřešena rozhodnutím orgánů činným v trestním řízení, které celou kauzu odložily, protože shledaly to podezření nedůvodné. Mně pouze mrzí, že vůbec jsem navodil ten dojem, řekněme, určitými slovy, které mohly být vykládány jinak, že jsem navodil ten dojem, že se něco takového děje. Ale já to považuji za uzavřené, a tím je to.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Tak i přesto, že to považujete za uzavřené, já se ještě doptám. Není vyloučeno, že naši posluchači si vzpomínají na ty záznamy, kdy jste s panem Milotou debatovali s oněmi agenty Mladé fronty Dnes a říkal jste, že není vyloučeno, že přes Haló noviny bude onen milion takříkajíc prohnán za to, že se pokusíte ovlivnit finální podobu loterijního zákona. Takto to podle všeho vypadalo.

 

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/, volební lídr strany KSČM

--------------------

Podle všeho vypadalo je krásná formulace. Kdybyste citoval přesně, možná, bychom se dostali ke stejným závěrům jako Policie České republiky, ve kterou já mám samozřejmě důvěru. Já jsem s nimi spolupracoval. Já jsem jim poskytl všechno co potřebovali. Já si myslím, že fakta, v této věci by měli rozhodovat fakta.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Pane poslanče, já o tomto nepochybuji. Jenom tedy jediná otázka, proč jste se vzdal postu místopředsedy ÚV KSČM?

 

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/, volební lídr strany KSČM

--------------------

Protože strana si to vyhodnotila v tu chvíli jako určité mediální riziko, které jsem ošetřil tímto způsobem. Ale okamžikem, když jsem byl očištěn, tak jsem se rozhodl ve své politické dráze pokračovat. Věřím tomu, že posluchači přemýšlí hlavou a že si vyhodnotí ta fakta samostatně a předpokládám že i ve shodě se mnou. To znamená, že se nic takového nestalo.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Tolik zatím Jiří Dolejš za KSČM. Zdeněk Fiala, se pánové, vás všech ptá: "Měli by politici být zodpovědni za své chyby a škody, které způsobily?" David Vodrážka, lídr Občanské demokratické strany. Prosím pojďme to vzít o něco stručněji, ať se dostane na více dotazů. Děkuji pěkně.

 

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda ODS, volební lídr za stranu ODS

--------------------

Určitě ano. Jako starosta se zodpovídám zastupitelům a zodpovídám se občanům na městské části, takže určitě ano. Víc asi není, co bych k tomu řekl.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Počkejte, pane místopředsedo, já si dovolím interpretovat Zdeňka Fialu tak, že on se ptá na nějaký postih vyjma toho, že vám zastupitelé řeknou: Pane starosto, takhle ne.

 

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda ODS, volební lídr za stranu ODS

--------------------

Jedna odpovědnost je z hlediska odvolání, odvolání toho člověka, druhá odpovědnost je z hlediska zákona, ale myslím si, že by bylo dobré a Občanská demokratická strana to i prosazuje, aby poslanci byli zodpovědní a odpovědní za to, jakým způsobem bude tvořen státní rozpočet, to znamená, aby jejich plat se odvíjel od toho, aby každý poslanec byl, řekněme, sankcionován nebo naopak odměňován za to, jak hospodaří Česká republika, to si myslím, že je normální.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Díky, pane místopředsedo. Radek John za Věci veřejné, stejná otázka.

 

Radek JOHN, předseda strany /Věci veřejné/, volební lídr strany

--------------------

My prosazujeme ve volebním našem programu princip odvolatelnosti politiků. To si myslím, že je největší trest. Nějaký novinář nám napsal, že to nejde, přitom ve Spojených státech je to desítky let, ve Finsku se to praktikuje, Slovensko už to dokázalo. Ono by se jinak velmi těžko hodnotilo, jak co komu kde strhávat na základě jakých kritérií. Ale ta odvolatelnost ve chvíli, kdy jsou občané nespokojeni se svým poslancem, tak určitý počet podpisů prostě by na to měl stačit a to je asi ta nejlepší veřejná kontrola.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Pane Johne, jaký počet zhruba podle vašich představ?

 

Radek JOHN, předseda strany /Věci veřejné/, volební lídr strany

--------------------

Řádově to musí býti číslo, které nebude směšné, které nebude v řádu desítek a stovek. Musí to být číslo, dejme tomu třetina těch, kteří volili toho poslance.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Tak další otázka je na vás, pane ministře vnitra, Filip Jelínek se ptá: "Pane Pecino, jak se stavíte k tomu, že předsedkyně Nejvyššího soudu paní Brožová označila postup policie, legitimování odpůrců sociální demokracie za protiprávní?

 

Martin PECINA, ministr vnitra, volební lídr za ČSSD

--------------------

Tak to jsem skutečně neslyšel od paní předsedkyně Brožové, ale to, že by předsedkyně Nejvyššího soudu řekla, že policie nemá právo legitimovat občana, když má podezření z toho, že třeba spáchal přestupek nebo trestný čin, tak to se mi snad ani nechce věřit. Policie samozřejmě má právo legitimovat, když má právo legitimovat řidiče v autě, když má právo legitimovat lidi na ulici, tak má právo legitimovat lidi i na mítinku, například když mají u sebe zbraně nebo když mají zahalenou tvář, poněvadž tím porušují zákon.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Na druhou stranu paní předsedkyně Brožová také kritizovala policejního prezidenta Oldřicha Martinů za to, že řekl, že pachatel útoku na vašeho místopředsedu Bohuslava Sobotku by měl být exemplárně potrestán?

 

Martin PECINA, ministr vnitra, volební lídr za ČSSD

--------------------

Já myslím, že ta slova jsou maličko překrucována to, co řekl pan policejní prezident. V první řadě pan policejní prezident do toho nemá co hovořit. On není orgán činný v trestním řízení tak jako já.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

To byl předmět té kritiky, pane ministře.

 

Martin PECINA, ministr vnitra, volební lídr za ČSSD

--------------------

Ano, ale on může vyjádřit nějaký svůj občanský postoj. Já si můžu myslet, že by měl ten člověk potrestán nebo ne, ale já do toho skutečně nemám co hovořit.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Pane ministře, policejní prezident může vyjádřit svůj občanský postoj v této kauze?

 

Martin PECINA, ministr vnitra, volební lídr za ČSSD

--------------------

Tak policejní prezident nemá do trestního řízení co mluvit, stejně tak jako do toho trestního řízení nemám co mluvit já. Já jsem byl posledně kritizován, když jsem šel do televize a sdělil jsem názor paní nejvyšší státní zástupkyně, která mi 10 minut předtím volala a říkala mi, co se tam stalo v tom Brně, jak se k tomu staví státní zastupitelství, abych to mohl v tom pořadu říct. Čili já jsem to tam sdělil. Také jsem byl za to kritizován, že takové věci nemám říkat, a že si nemám co o takové kauze povídat s paní nejvyšší státní zástupkyní. Ale ona mě kontaktovala, ona chtěla, abych to sdělil a já jsem to sdělil. Já myslím, že stejný případ je pane policejního prezidenta. Čili policie bezpochyby má právo legitimovat lidi na mítincích. O tom si myslím, není možné pochybovat.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Martin Pecina za ČSSD. Pan doktor Zdeněk Carda se ptá: "Jak se tak zvané demokratické strany podílí na úhradě dluhů státu, který při svém vládnutí způsobily?" Píše v závorce je to na onu známou složenku strany TOP 09. Pane předsedo Schwarzenbergu, měly by se strany, které v minulých letech se nějakým způsobem podílely na řekněme hospodaření státu podílet na tom dluhu, který byl vytvořen?

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany TOP 09, volební lídr strany TOP 09

--------------------

Bylo by velice neférové, kdyby politická strana, která vznikla minulý rok, tudíž se na tom vzniku státního dluhu nepodílela, tak prohlásila, že ostatní to mají uhradit. To by byl trošku laciný přístup k této záležitosti, za prvé. Za druhé jsem přesvědčen o tom, kdybych tento zákon u nás přišel v okamžiku, všichni politické strany se prohlásily za žebráky a spíše budou požadovat náhrady, děkuji mnohokrát.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Karel Schwarzenberg za TOP 09. Tak pánové, jen dodám, že posloucháte stále předvolební debatu Českého rozhlasu. Jsou tu s námi David Vodrážka za ODS, Karel Schwarzenberg za TOP 09, Martin Pecina za ČSSD, Radek John za Věci veřejné a Jiří Dolejš za KSČM. Další téma, státní dluh České republiky, tedy zadlužení každého jednoho Čecha. Detaily má opět Lucie Husárová.

 

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka

--------------------

Každý Čech je zadlužen už téměř 128 tisíci korunami. Veřejný dluh státu každým dnem stoupá a nyní dosahuje výše 1 bilion 340 miliard. Rostoucí zadluženost státu považuje za problém, který se dotýká i jich osobně, 60 % dotázaných. Jen 8 % Pražanů odpovědělo, že dluhy státu je rozhodně netrápí. V otázce, která ze stran zajistí zastavení zadlužování státu, si v průzkumu agentury SC&C pro Český rozhlas nejlépe vedly ODS a TOP 09. Jmenovalo je shodně 19 % respondentů. ČSSD důvěřuje 7 a Věcem veřejným 5 % obyvatel Prahy.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

A teď informace z jiného světa pro ty, kteří kromě politiky chtějí mít kontakty s vnějším světem, tak podotýkám, že hokejisté České republiky v zápase s Kanadou vedou 3:1, pánové. Tak musím podotknout, pánové, že za normálních okolností v jiných předvolebních debatách se tleská adeptům do Poslanecké sněmovny, teď se tleskalo hokejistům. Dobře. Pojďme tento blok, prosím, vzít naprosto exaktně. Požádám vás, odpovídejte mi téměř jednoslovně. Výsledkem vašich odpovědí by měl být obrázek toho, jak chtějí vaše strany naložit minimálně se schodkem státního rozpočtu v příštích letech. Otázka číslo 1: S jakým ekonomickým růstem České republiky počítáte pro rok 2011? Davide Vodrážko za ODS.

 

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda ODS, volební lídr za stranu ODS

--------------------

V roce 2011 počítáme kolem 2 %.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Karel Schwarzenberg za TOP 09, prosím do mikrofonu, pane předsedo.

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany TOP 09, volební lídr strany TOP 09

--------------------

A bude to 1,5 % tak budu rád.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

1,5 říká Karel Schwarzenberg. Martin Pecina za ČSSD.

 

Martin PECINA, ministr vnitra, volební lídr za ČSSD

--------------------

Pokud se nám nepodaří nic udělat, tak 2 %. Pokud se nám podaří prosadit naše návrhy, tak počítáme mezi 3 až 4 %.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

To vypadá, jako kdybyste to měli zcela úplně v rukou, to jak bude ekonomika růst.

 

Martin PECINA, ministr vnitra, volební lídr za ČSSD

--------------------

Ono to stát může poměrně hodně ovlivnit a také to stát může poměrně hodně ovlivnit negativně a také se to v minulosti ukázalo to i to.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Radek John za Věci veřejné.

 

Radek JOHN, předseda strany /Věci veřejné/, volební lídr strany

--------------------

Tyhle odhady jsou velmi složité, když si vzpomeneme.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Pane Johne, pane předsedo, já se ptám na to, s čím počítáte a na šem jsou postaveny vaše plány?

 

Radek JOHN, předseda strany /Věci veřejné/, volební lídr strany

--------------------

Maximálně 1,5 %, když budou prosazeny naše návrhy a rozhodně to nebude lepší. A všechny ty optimistické odhady víme, jak dopadaly. Pan Kalousek říkal, že dluh roční bude minus 39 miliard a bylo minus 200.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Pane předsedo, stačila mi vaše odpověď 1,5 % v roce 2011. Jiří Dolejš za KSČM.

 

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/, volební lídr strany KSČM

--------------------

Konvergenční program České republiky říká 2,5 %. Pánové, kteří mají své nominanty ve vládě, zřejmě jim příliš nedůvěřují, protože uvádějí jiná čísla, což potvrzuje, že ta hospodářská politika na to vliv mít bude. Pokud uškrtíme ekonomiku a to včetně občanů, to znamená, snížíme jim koupěschopnou poptávku, tak budeme tlačit ten růst dolů a možná že i vyjde ta pesimistická prognóza panu knížeti. Já osobně bych byl rád, abychom nedělali v této zemi pouze politiku oddlužení, ale i podporu ekonomického rozvoje. Pokud taková volba po volbách vznikne, já myslím, že přes 3 % je reálné.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Děkuji pěkně. A teď ještě jednou se držte mikrofonu. Otázka číslo 2 zní: Pokud vám vyjde tato předpověď, a pokud bude mít Komunistická strana Čech a Moravy vliv na exekutivu v České republice, tak jaký bude v roce 2011 schodek státního rozpočtu?

 

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/, volební lídr strany KSČM

--------------------

V roce 2011 by mohl být schodek státního rozpočtu menší než je 4,8 podílu na HDP. Což je opět číslo z konvergenčního programu. Znamená to pokles oproti současnému stavu, kdy dnes máme necelých 6 %.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Radek John za Věci veřejné, úplně stejná otázka.

 

Radek JOHN, předseda strany /Věci veřejné/, volební lídr strany

--------------------

My v ekonomickém programu vyčíslujeme dodatečné příjmy státního rozpočtu 40 miliard a úspor 80 miliardy, takže vlastně dramatická úspora a ten schodek rozpočtu by se pak pohyboval jen v desítkách miliard do 40 miliard.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Bavíme se stále o roce 2011?

 

Radek JOHN, předseda strany /Věci veřejné/, volební lídr strany

--------------------

Bavíme se o tom, jestli vznikne včas vláda a jestli začne včas jednat o rozpočtu, ano.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Martin Pecina, lídr za ČSSD.

 

Martin PECINA, ministr vnitra, volební lídr za ČSSD

--------------------

Ať počítám jak počítám, tak několik desítek miliard mi z toho nevychází, takže my počítáme že bude asi 140 miliard s tím, že přesně, jak říkal pan Dolejš, nesmíme v tomto okamžiku podvázat ten ekonomický růst. V okamžiku, kdy ušetříme dalších 50 miliard, to je samozřejmě teoreticky možné tím, že se zastaví investice, tak tu zemi budeme dále devastovat. Ona už je devastovaná asi 3 roky.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Karel Schwarzenberg za TOP 09.

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany TOP 09, volební lídr strany TOP 09

--------------------

Myslím, že data pro rok 2011 už jsou dosti předurčený tím, co se stalo v posledním půlroce, takže s tím mnoho nenadělám. Obávám se, že těch 140 miliard je ještě skromný odhad deficitu, který dosáhneme. Bude-li zvolena rozumná vláda a razantní vláda, tak doufáme, že to při těch 140 aspoň udržíme. Jinak obávám se, že hráze budou přetrženy a bude to spíše jako situace na severní Moravě.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

A konečně David Vodrážka, první místopředseda Občanské demokratické strany.

 

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda ODS, volební lídr za stranu ODS

--------------------

My jsme ekonomika, která je založena především na vývozu. Čili bude to záviset zejména na Německu, jakým způsobem se ono popere s hospodářskou krizí. A teď tady střílet od boku nějaká čísla. My bychom chtěli do roku 2017 mít vyrovnané rozpočty. Souvisí to i s tím, že pokud bude přijata jakási finanční ústava, kdy bude nutné hospodařit opravdu odpovědně, nepřijímat deficitní rozpočty, neříci si, že schválíme Janotův Balíček a potom ho rozcupovat na kousky. Bohužel to se zde dnes děje.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Počkejte, pane místopředsedo, vy říkáte nepřijímat deficitní rozpočty? Tady jsou pánové minimálně Schwarzenberg a Pecina, který mluví o 140 miliardách deficitu za rok a půl. Jak to chcete dokázat?

 

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda ODS, volební lídr za stranu ODS

--------------------

Já říkám do roku 2017 srovnat ty rozpočty do roku 2017. Buďme realisti, není prostě možné, pokud se někdo vyzná aspoň trochu v ekonomice, příští rok mít vyrovnaný rozpočet, to je opravdu nereálné. Ale je potřeba pojmenovat si ty věci a já si troufám říct, že to bude někde kolem těch 140 miliard deficit příští rok.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

V roce 2011. Takže vypadá to, že se téměř shodujete. Pánové, tolik téma státního zadlužení České republiky a je tu ještě jedno téma, které je sice čistě pražské, ale principiálně by se dalo bezesporu aplikovat na téměř jakoukoliv velkou českou stavbu, která je financována z veřejných peněz. V Praze je to tunel Blanka. Detaily má opět Lucie Husárová.

 

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka

--------------------

Od tunelového komplexu Blanka, který bude měřit přes 6 kilometrů, si mírná většina Pražanů slibuje, jak zlepšení dopravní situace, tak lepší životní prostředí v hlavním městě. Z průzkumu agentury SC&C vyplynulo, že o výhodách stavby je přesvědčeno 55 % respondentů. Nejčastěji jde o muže. Naopak 31 % dotázaných a jsou to spíše ženy, si myslí, že tunel Blanka sice přispěje k větší plynulosti dopravy v Praze, ale zároveň zhorší životní prostředí. 14 % Pražanů je přesvědčeno, že nový tunel dopravní situaci v Praze vůbec nepomůže.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Tak ta otázka vypadá úplně jednoduše. Odpověď možná tak úplně jednoduchá nebude. Co uděláte pro to, aby byly rozsáhlé stavby takové razance, jako je pražský tunel Blanka stavěny bez komplikací, bez nějakého drtivého vlivu na občany v daném městě nebo v daném místě a bez toho, co všechno Blanku provází. David Vodrážka za ODS.

 

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda ODS, volební lídr za stranu ODS

--------------------

Dost dobře takovouto stavbu nejde dělat bez toho, aniž by nějakým způsobem dopadla na život občanů. Je to největší komplex dopravní stavby nejen v České republice, ale v celé střední Evropě. Pět a půl kilometru dlouhý dopravní uzel a dopravní komplex skutečně nemá obdoby. Původně mělo být schváleno, že by ta stavba měla trvat zhruba 60 měsíců. V tuto chvíli víme a rada hlavního města dostala informaci, že by se to mělo prodloužit o 6 měsíců, čili 66 měsíců. Myslím si, že důležitý je potom ten výsledek. Vždycky při té stavbě prostě vznikají nějaké nepříjemné jevy. Dochází k odklonu dopravy, ale důležitý je ten výsledek, který určitě všem Pražanům bude ku prospěchu.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Ano, ale pane místopředsedo dovolte mi říci několik možná o něco delších věc, ale jsou důležité. Vy říkáte, že důležitý je výsledek. Ale společnost Metrostav postavila objezd přes Letenské sady bez patřičného povolení. Před rokem zrušil Městský soud v Praze stavební povolení na část inženýrských sítí stavby tunelu, Metrostav je přesto postavil. V únoru Česká televize zjistila, že ve zprávě supervizora stavby stojí, že ta nemá dostatečný technický dozor, celkem dvakrát se při ražbě tunelu propadla půda ve Stromovce. Navíc jak už před dvěma lety zjistil server Aktuálně.cz magistrát lhal, když tvrdil, že tunel sníží emise v metropoli. Sama magistrátní studie říká opak. To jsou ty, řekl bych, řekněme, nějaké boční škody a boční efekty, které je nutno tolerovat pro ten výsledek?

 

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda ODS, volební lídr za stranu ODS

--------------------

Určitě ne, ale pokud já znám dobře tu studii a znám ji dobře, tak sníží se emise dopravy v případě dostavění všech těch komplexů, to znamená, celého městského okruhu, celého tunelu Blanka. Pražská doprava a nejen pražská doprava je něco jako když to přirovnám k vodě. Ona si vždycky nějakou cestu najde. A vy musíte vybudovat celý ten komplex. Pak dojde ke snížení emisí. Co se týká těch propadů ve Stromovce, které byly velmi nepříjemné, tak po šetření Policie České republiky a i znalců došlo k tomu, nebo dospěli k tomu, že tam byly geologické problémy, které se nedaly dopředu znát ani při ražbě průzkumné štoly a ani při průzkumných vrtech. Prostě nikdo to nemohl toto odhalit a vědět dopředu. Určitě mě nikdo nebude podezírat, že by vedení hlavního města chtělo, aby se něco takového stalo. To určitě ne. Prostě ta věc je velmi nepříjemná, ale bohužel, znovu říkám bohužel i k tomuto někdy může dojít.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Pane místopředsedo, děkuji pěkně. Pan Martin Pecina, pražský lídr za ČSSD, bezesporu to jako lídr v hlavním městě Praze sledujete. Je možno udělat něco jinak?

 

Martin PECINA, ministr vnitra, volební lídr za ČSSD

--------------------

Určitě je potřeba mít řádný stavební dozor a mít dozor nad tou stavbou, aby se ta stavba neprodlužovala a mít řádné stavební povolení. Čili my jsme pro tunel, určitě aspoň ty fyzické tunely. Určitě tunel Blanka přispěje dopravě v Praze, o tom já nepochybuji. Exhalace jsou stejné, jestli to auto jede pod zemí nebo nad zemí, a ty exhaláty se stejně dostanou na povrch samozřejmě, takže nemám iluze, jestli to zhorší nebo zlepší životní prostředí ale určitě to zlepší život Pražanů, jakmile ta auta budou projíždět pod zemí, takže ano, ale tu stavbu samozřejmě udělat lépe. Neprodlužovat, mít řádný stavební dozor, mít řádný dozor nad prováděním té stavby tak, aby se sta stavba neprodražovala.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

To já si dovedu přestavit, jak by to asi mělo vypadat, aby to bylo jaksi všechno podle zákona, tak jako když si někdo rekonstruuje dům, tak musí mít stavební povolení a tak dále. Na druhou stranu v Zastupitelstvu hlavního města Prahy sedí poměrně velké množství sociálních demokratů. Tak se ptám, jaký je plán na to, udělat příští podobnou stavbu v Praze anebo kdekoliv jinde po České republice jinak?

 

Martin PECINA, ministr vnitra, volební lídr za ČSSD

--------------------

Já jsem si nevšiml, že by v radě magistrátu byli nějací sociální demokraté. Tam má ODS většinu, pokud vím já. To znamená, je třeba postupovat normálně řádným úřednickým způsobem manažerským. Jaké na to chcete návody? Prostě je potřeba postupovat podle předpisů, mít řádné stavební povolení. Jestli mi ho někdo zažaluje, tak asi budu muset počkat, jak to dopadne. Postupovat podle zákona. Já myslím, že na tom nejsou žádné čáry. Samozřejmě já jsem dělal řadu let stavbyvedoucího a vím, že na každé stavbě může dojít k průtahům, ale ty se dají dohnat. Člověk musí mít harmonogram, musí ho sledovat. Musí mít řádnou firmu, samozřejmě řádně vysoutěženou, která mu tu stavbu pohlídá. To nejsou žádné čáry, to je prostě o dennodenní práce.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Jiří Dolejš za Komunistickou stranu Čech a Moravy. Váš názor na to, jakým způsobem je stavěna tato v současné době pravděpodobně největší liniová stavba v Praze.

 

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/, volební lídr strany KSČM

--------------------

Ono snad nejde jen o to, jak je stavená. Samozřejmě prašnost, hluk, vymístěná doprava, problémy se statikou domů, které jsou poblíž. Ty jsou známé. Já koneckonců bydlím těsně vedle Blanky, takže to znám z vlastní praxe. Ale to se dá přežít a doufám, že radnice splní své slovo, které dala, že pokud vzniknou škody, tak ty lidi popřípadě subjekty odškodní. Ale je tady debata především o tom, jestli se na této stavbě příliš neutrácí, jestli funguje stavební odborný dozor na této stavbě a samozřejmě úplně na začátku bylo nějaké urbanistické rozhodnutí. Já si pamatuji, když skoro před 20 lety měla být tato doprava vedena po povrchu, tehdy byly mohutné demonstrace, rozhodlo se o zatunelování. Jestliže ale zapustím dopravní stavbu pod zem, tak zvýším náklady. Dneska je to stavba, která se blíží svým rozsahem 25 miliard a není to jen tato stavba. Ta navazuje na Mrázovku, plus tunelový komplex Strahov a to tehdy sociální demokraté na radnici bydleli, protože posledních 20 let buď vládne ODS sama anebo ve spolupráci se sociální demokracií. Takže tyhle velké stavby jsou realizovány dlouhodobě, dlouhodobě jsou také předražené a jak se potvrzuje například tím propadem ve Stromovce nebo dalšími věcmi, tak ten stavební dozor má své problémy a nepochybně ta supervize všech těch, kteří jsou nad tou to stavbou, projektant, inženýring, dodavatelská stavba a samotná samozřejmě radnice, odbor městského investora, ta ti prostě dozor nedělají dostatečně.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Pane poslanče, dovolte mi se vrátit k debatě o nějakých deset minut zpátky. Říkal jste: Policie v mém případě vše prošetřila, nenašla žádné pochybení. Hotovo, považujete za uzavřené. Jak pan místopředseda Vodrážka říkal ohledně propadu ve Stromovce nenašel nikdo nic. To se prostě stalo.

 

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/, volební lídr strany KSČM

--------------------

Policie prostě prošetřovala to, na co měla podnět, to, jestli funguje stavební dozor, jestli na těchto stavbách je vše v pořádku, jestli nejsou předražené, to je věcí i ekonomické kontroly, to je věcí odborného dozoru, investičního dozoru, to není věc pouze kriminální, nedělejme z toho jen kriminální věc. Byť se obávám, že ty tunely, které v Praze jsou, tak by se daly najít bohužel i jiné než je ta Blanka. Opencard v podstatě také skončil do ztracena. Výběr budovy magistrátu a mohl bych pokračovat.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Tak už se dostáváme daleko od tunelu Blanky. I malá reakce Davida Vodrážky a pak ostatní.

 

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda ODS, volební lídr za stranu ODS

--------------------

Já musím zareagovat. Ono je tohle spíš odborná debata, ale pokud máte v zemi kavernu, kterou prostě neodhalíte, tak to nezjistí žádný technický dozor. Ale ještě bych chtěl říci jednu věc, strahovský tunel, který měřil nebo měří 2,1 kilometru se stavěl 12 let. Mrázovka 1,1 kilometru se stavěla 4,5 roku. Tento největší komplex, který je a ulehčí všem Pražanům, od hotelu Pyramida vjedete do tunelu a vyjedete v Tróji, to je prostě něco úžasného, nebudete muset stát na Letné v automobilech, tím se sníží ty exhalace, protože nebudete stát v koloně. Protože ty auta, když jedou v koloně a popojíždějí, tak udělají víc exhalací než když plynule projedou prostě tím tunelem. Takže já tam nevidím žádné zásadní pochybení a problémy. Jsou to standardní problémy, které vznikají na takto velkých stavbách.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Radek John za Věci veřejné.

 

Radek JOHN, předseda strany /Věci veřejné/, volební lídr strany

--------------------

My tam pochybení vidíme. Stavba se prodraží podle našich informací o třičtvrtě miliardy korun a prodlouží podle našich informací o rok. Samozřejmě tyhle velké stavby obtěžují lidi. Tam je spousta poškozených občanů. Markéta Riedová vyvolala jednání s Metrostavem a se zástupci radnice o odškodnění a nesmí se prostě zpožďovat ta stavba. Je to obtěžování a je třeba to udělat rychle, já bych chtěl upozornit na opatření Věcí veřejných, které navrhujeme vůbec na opravy silnic, které také obtěžují a sice pro nájem staveniště. Když ta firma si pronajme a každý den platí staveniště, tak má zájem urychlovat stavbu, protože tím ušetří peníze. Je to ze zkušenosti několika evropských zemí a velmi se tím odstraní obtěžování lidí, protože ty stavby se dělají v maximálním možném tempu za cenu druhých směn a nočních směn, pokud je to možné, a to nás bude čekat v létě. Zase budeme jezdit kolem prázdných stavenišť a nejen že tunel Blanka nám dělá velký problém. Budou nám dělat problémy všechny ostatní staveniště. Tak aspoň to co jde zrychlit, se musí maximálně zrychlit.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Radek John za Věci veřejné. Naposledy Karel Schwarzenberg za TOP 09 a já vás podpořím, pane předsedo, dotazem Ingrid Keikertové, která se ptá: "Pane senátore Schwarzenbergu, kolikrát jste mluvil s radnicí Prahy 6 o problémech tunelu Blanka?"

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany TOP 09, volební lídr strany TOP 09

--------------------

Kolikrát jsem mluvil o celkové stavbě? Anžto jsem senátor na Praze 6, jsem jak ke stavbám kolem tunelu Blanka a všude dost setkání s občany. Vesměs se to diskutovalo, tak jako samozřejmě jsem také diskutoval na druhém konci senátorního okrsku. Problémy jižního nebo severního obchvatu. Myslím, že tunel Blanka trpí obvyklými neduhy u nás. Totiž, poněkud lajdácká projektová příprava, která opravdu nebyla dobrá za jedno. Tím to celé začalo. Tudíž se také během stavby pořád něco změnilo, k tomu přichází, že odměna projektantů a inženýrů se odvozuje od konečné ceny stavby. Tudíž nejsou na tom zainteresovaní, aby to bylo rychlé a levné, nýbrž pravý opak. Plánují to tak, aby to bylo poněkud, pokud možno drahé. Samozřejmě drahé. A léta letoucí stavařská zkušenost, že nikde nelze tak dobře tunelovat jako u tunelů, poněvadž vždycky se nějaká kaverna, voda něco obojí, je proto nutné říci: No, bohužel jsme museli změnit plán, bohužel jsme museli udělat mimořádná opatření. A proto to stavbu zdražuje o tolik a tolik. To je důkladná příprava a jednoho člověka, který je zvláštním pověřencem před takovými venkostavby města Prahy, který má dozor nad stavbou a komunikace s lidmi kolem na starosti, kde aby měli lidi adresu, na kterou se může objevit a kde má také pravomoci, aby se s nimi vyjednalo něco. To by bylo důležitý.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

--------------------

Karel Schwarzenberg za TOP 09. Tímto končí první část předvolební debaty Českého rozhlasu, která byla přenášena na frekvencích Českého rozhlasu po celé České republice. U mikrofonu byl Martin Veselovský. Tady ve studiu sedí stále David Vodrážka za ODS, Karel Schwarzenberg za TOP 09, Martin Pecina za ČSSD, Radek John za věci veřejné a Jiří Dolejš za KSČM. Já se s vámi budu těšit příště opět z Moravskoslezského kraje ve čtvrtek z Ostravy.

ČRo 1 - Radiožurnál, 18. 5. 2010, Pořad: Volební speciál Martina Veselovského

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme