Předskokani: Praha 10 už volí senátora

Před horkým volebním říjnem volí už dnes a zítra obyvatelé Prahy 10 svého senátora. Konají se tam totiž doplňovací volby za Jaromíra Štětinu (TOP 09 a STAN), který se stal europoslancem. Ve stejném termínu budou lidé hlasovat také v referendu o zákazu hazardu, rozdělení zisků z něj a stavbě hospice.

19. 9. 2014

Desítka kandidátů budou vlastně předskokani, neboť volit se bude o dvacet dní dřív, než vypuknou obecní volby a řádné volby do třetiny Senátu. Nový zákonodárce v Praze 10 bude mít mandát pouze dvouletý, který pokryje zbytek Štětinova mandátu. Volby se nedaly spojit s těmi říjnovými; prezident Miloš Zeman byl svázán zákonnými termíny – musel je vyhlásit do 90 dnů od zániku Štětinova mandátu.

Sociální demokraté podpoří zelenou

Svého kandidáta v Praze 10 postavili z vládních stran ANO i lidovci, ČSSD výjimečně nikoliv. Místo toho podpořila místostarostku za zelené Ivanu Cabrnochovou. Za ANO kandiduje lékařka Jana Dušková. Lidovci ve spolupráci s místními spolky a Bursíkovou Liberálně ekologickou stranou (LES) nasadili prezidenta České lékárnické komory Lubomíra Chodobu.

Asi nejznámější osobností je bývalý fotbalista Antonín Panenka, který kandiduje za hnutí Nezávislí pro Prahu 10. Za ODS zvedl prapor advokát Oldřich Choděra, za TOP 09 a STAN jde učitelka tance Renata Sabongui, za KSČM šéf Strany demokratického socialismu Milan Neubert. O křeslo se utká i místopředseda Svobodných Jiří Payne, dále bývalý soc. dem. Pavel Jánský, který hájí barvy České suverenity, a Miroslav Kos za Sdružení nezávislých občanů.

Podrobný životopis Renaty Sabongui je k dispozici ZDE.

Doplňovací senátní volby se konají na Praze 10 již 19. a 20.9.

Urny pro první kolo budou v městské části přístupné v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Případné druhé kolo voleb, do kterého postoupí dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů, se uskuteční o týden později. Doplňovací volby do Senátu mívají zpravidla horší účast než volby řádné. Například zkraje letoška přišlo k volbám na Zlínsku v prvním kole jen 23 procent voličů, ve druhém kole 16 procent. Stejná účast 23 procent v prvním kole byla i v roce 2011 na Kladensku, ve druhém kole klesla na 17,6 procenta.

Právo

Právo, 19. 9. 2014, rubrika: Zpravodajství, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme