Pražská TOP 09: Se stavbou trasy metra D rozpočet příliš nepočítá

19. 2. 2015

Pražský rozpočet pro letošní rok, který má dnes schvalovat zastupitelstvo, kritizuje opoziční TOP 09. Podle bývalého náměstka primátora Jiřího Nouzy (TOP 09) hrozí, že vyšší příjmy budou „prožrány“.

Město díky lepšímu výběru daní, především DPH, očekává příjmy o 2,5 miliardy korun vyšší než loni, k tomu do rozpočtu zapojí čtyři miliardy korun, uspořených loni.

Nouza žádá, aby se část peněz alokovala na chystanou stavbu trasy metra D, návrh rozpočtu na ni pamatuje půlmiliardou korun. Podle Nouzy by mělo jít alespoň o šestinásobek, cena metra se pohybuje v desítkách miliard korun.

Náklady na úsek Pankrác–Písnice byly vyčísleny přibližně na 40 miliard korun. „Představa koalice, že se s 500 milióny doberou zahájení stavby v roce 2016 či 17, je lichá,“ uvedl Nouza.

Náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO) představila návrh rozpočtu, který byl sestaven konzervativně, jako přebytkový. Z volných zdrojů se vytváří rezerva na dluhovou službu, jde o půlmiliardu korun.

Na metro D, které před volbami slibovaly strany, je třeba získat i evropské zdroje. Z programového prohlášení rady ANO, Trojkoalice a ČSSD podle předsedy pražské TOP 09 Jiřího Koubka neplyne, že jde o naprostou prioritu. „Metru D je věnován jeden řádek,“ řekl Koubek.

Bez vyšší alokace zdrojů na novou trasu zastupitelé TOP 09 a nezávislých podle předsedy jejich klubu Václava Novotného rozpočet nepodpoří. Některé jiné investice v rozpočtu nejsou přitom podle Novotného připraveny. „Nemohou se realizovat,“ upozornil Novotný.

Předmětem kritiky se stala i úvaha o zrušení inovačních voucherů na podporu vědeckého výzkumu ve firmách, který běží od roku 2013. Pro letošní rok se počítalo s financováním z fondů EU, přičemž z Prahy se mělo stávat výzkumné centrum, což by pomohlo úrovni vysokých škol.

„Považujeme zpřetrhání těžce vytvořených vazeb mezi magistrátem a univerzitami, poprvé v polistopadové historii Prahy, za mílový a bezprecedentní krok zpět,“ uvedl exprimátor Tomáš Hudeček (nez. v klubu TOP 09).

 

(trj)

zdroj: Právo, 19. 2. 2015, Praha-Střední Čechy

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme