Prahu chceme řídit profesionálně a s viditelnými výsledky

6. 8. 2018

Před pár lety byl Jiří Pospíšil nejpopulárnějším politikem v zemi. Dnes se coby předseda TOP 09 rozhodl svoji energii věnovat Praze a dovést koalici TOP 09 a Starostů a nezávislých nazvanou Spojené síly pro Prahu k vítězství v podzimních komunálních volbách. „Změnit se musí spousta věcí, od urychlení oprav silnic, aby neustále nevznikaly zbytečné kolony, po odblokování stavebních uzávěr na brownfieldech,“ říká.

Proč vznikla koalice Spojené síly pro Prahu a proč nejdete raději do voleb sólo, v barvách TOP 09?

V dnešní době vzniká bezpočet populistických a extremistických stran, proto je podle mě potřeba se spojovat a připomínat základní hodnoty společnosti. Když jsem kandidoval do čela TOP 09, řekl jsem, že jedním z mých cílů bude dosáhnout větší spolupráce středopravicových stran. A přesně o to usiluji i nyní. Prvním logickým krokem byla obnova dřívějšího úspěšného spojenectví TOP 09 + STAN a jsem opravdu rád, že se to v Praze takto povedlo.

Kdo je podle vás favoritem pražských komunálních voleb a na kolik odhadujete úspěch společné koalice?

Ačkoli celostátní průzkumy ukazují, že jasným favoritem voleb je hnutí ANO, věřím, že Praha je jiná. Věřím v Pražany, že se s tím nesmíří, že je naopak preference ANO zvednou ze židlí a přijdou podpořit jinou stranu nebo uskupení, které budou považovat za nejlepší alternativu k hnutí ANO. Volby chceme vyhrát a poté začneme řídit Prahu profesionálně, s konkrétními a viditelnými výsledky.

Co je podle vás nyní největší slabinou Prahy a co budete chtít prioritně změnit?

Už pár let postrádám vizi, kam má Praha směřovat. Stávající koalice na magistrátu je rozhádaná a z toho vznikají nefunkční kompromisy, které město neposouvají. Kromě problémů s dopravou a bydlením je špatné, že Praha stagnuje, za poslední léta se tu nepostavila žádná zajímavá stavba. Změnit se musí spousta věcí, od urychlení oprav silnic, aby neustále nevznikaly zbytečné kolony, po odblokování stavebních uzávěr na brownfieldech.

Když se podíváme na konkrétní témata, jak chcete řešit například nedostatek bytů?

Toto téma jsme řešili opakovaně s mnoha odborníky a mám radost, že jednoho z nich, architekta Petra Hlaváčka, někdejšího ředitele Institutu plánování rozvoje, máme na naší kandidátce. Problém je v tom, že Pražané vědí o nedostatku bytů, ale zároveň je pro ně představa, že se v blízkosti jejich bydliště začnou stavět nové budovy, nepříjemná. Proto je nutné hledat spíše jiné nevyužité lokality, třeba zmíněné brownfieldy. Chceme také zřídit jeden speciální stavební úřad, který bude mít na starost velké projekty v Praze, čímž by se urychlila jejich výstavba. Máme již připravenu novelu stavebního zákona na zrychlení a zjednodušení stavebního řízení.

Jaké máte priority v oblasti dopravy a proč chcete odložit rozhodnutí o stavbě metra D až do doby po volbách?

Dopravní situace v Praze se stále zhoršuje. Vždy mě zarazí, jak je možné, že už v pět odpoledne jsou staveniště prázdná a práce stojí. Například ve Francii se v méně zabydlených lokalitách nebo na nehlučných opravách pracuje i v noci. Je prokázáno, že se běžně týdenní oprava zkrátí na dva dny a noc. V tom vidíme jedno východisko. Dále budeme určitě aktivně řešit pražský okruh. Je třeba v tomto směru začít mnohem intenzivněji komunikovat se starosty těch městských částí, kterých se okruh týká. Velkým tématem je určitě i parkování, a to jak v centru města, tak na sídlištích na okrajích Prahy. Středočeši nechají auto na okraji Prahy a dál jedou metrem. To je problém pro rezidenty, kteří nemají kde zaparkovat. Je proto nutné vybudovat záchytná parkoviště P+R na okrajích Prahy. A samozřejmě prioritou je metro D, které určitě chceme. Jde ale o natolik závažnou věc, že by o ní měla rozhodovat nová rada se silným mandátem od voličů.

Kdo je pro vás přirozený koaliční partner a podle čeho si je budete případně vybírat?

Naším cílem je volby vyhrát a mít možnost vybrat si nám nejbližší partnery, aby vznikla silná a stabilní koalice. Přirozenými partnery TOP 09 a STAN jsou ODS a Piráti. Uvidíme, jak se do voleb zapojí hnutí Praha sobě. S těmito partnery se v našich programech nejvíce shodujeme. Kromě programu je ale také důležité, aby vedení Prahy fungovalo i lidsky. Je nutné mít v radě pracovité a rozumné lidi, aby se nemuselo pod tlakem přebujelého ega či postranních zájmů jednotlivců ustupovat z návrhů, a nevznikaly tak nefunkční paskvily. 

Václav Herz

Zdroj: Euro, 6. 8. 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme