Pospíšil: Zeman je Babišův advokát

19. 11. 2018

Kauza kolem dotačního podvodu Čapí hnízdo rozdělila Česko na dva tábory. Andrej Babiš v médiích tvrdí, že se jedná o kampaň, která ho má zdiskreditovat a dostat ho z politiky pryč. Část občanů proti němu demonstruje a požaduje, aby odstoupil. Premiér však vzkázal jasné "ne". Jak hodnotí přístup českého premiéra předseda strany TOP 09 Jiří Pospíšil? Na otázky týkající se právě této problematiky odpovídal v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ.

Aktuálně Českem vládne kauza premiéra Andreje Babiše. Co si o ní myslíte?

Kauza premiéra Babiše mimořádně poškozuje obraz České republiky ve světě. Rovněž bych jí označil za velmi nebezpečnou v tom smyslu, že panuje důvodné podezření, že se český premiér snaží mařit vyšetřování trestní kauzy. A to zejména tím, že buďto souhlasil nebo dal pokyn k tomu, aby jeho syn - ať už dobrovolně či nedobrovolně - opustil Česko a byl někde ukryt na Ukrajině. Zkrátka, je to naprosto nepřijatelné, aby premiér státu takto mařil vyšetřování své vlastní kauzy.

Jak moc vážná situace podle vás je?

Řekl bych, že je to jedna z nejvážnějších kauz, které se v Česku od roku 1989 udály. Nejen, že Česko poškozuje, ale také zpochybňuje principy právního státu naší země.
Jak by se měl podle vás stavět premiér, pokud čelí takové kauze?
Jsem přesvědčený o tom, že by Andrej Babiš měl sám odstoupit. V kterékoli jiné zemi Evropské unie by předseda vlády pod tíhou takového skandálu rezignoval. Už jen proto, aby se odstranilo podezření, že jako premiér neovlivňuje způsob vyšetřování vlastní trestní kauzy.

V minulosti lidově řečeno padaly hlavy za mnohem menší přešlapy politiků. Odborníci tvrdí, že dnes je však v politice nastavená pomyslná laťka tolerance k jejich excesům vysoko, neboť veřejnost snese víc než dříve. Je to pravda?

Ano. Bohužel, dochází k hrubnutí politické kultury v České republice. Je to velmi negativní trend.

Jak to myslíte?

Místo, abychom se přibližovali k tomu, jak se politika dělá v některých standardních demokraciích v západní Evropě, tak nás bohužel politický styl, který v poslední době prosazuje právě prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš, odvádí kamsi na východ. To, co se tu děje, je velmi vážné a máte pravdu: v minulosti "padaly" hlavy za mnohem méně vážné kauzy. Místo toho, aby Andrej Babiš svou kauzu vysvětlil nebo jí nějak čelil, vinu svádí na novináře, opozici a kde koho.

Co ale presumpce neviny? Ta by se měla zohledňovat...

U politika presumpce neviny platí, to ano, ale pokud se jedná o takto závažnou kauzu, měl by i přesto odejít do doby, než se ta celá věc vyšetří. My presumpci neviny ctíme, ale v takovémto případě, kdy jsou venku takto závažná fakta a informace o tom, že premiér se měl dopustit korupčního trestného činu, tak zkrátka takový předseda nemůže dál pokračovat. Politici jsou lidé, kteří reprezentují zemi! A v případě Andreje Babiše se o reprezentaci bavit nedá...

Ještě bych se vrátila k tomu zhrubnutí české politiky. Chcete tedy říct, že od té doby, kdy je v čele státu prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš, politika se rapidně změnila, podle vašich slov "zhrubla"?

Ano, já si to tak myslím. Když se podíváme na to, co se v současné době děje, tak to v minulosti zkrátka nebývalo. Zažili jsme hodně skandálů, kdy ze svých postů odcházeli vrcholní politici, kteří uznali, že by to nebylo dál vhodné ani možné. Ale dnes? Dnes je ta situace jiná. Je tu nějaký problém, který prezident sám znevažuje.

Jak by podle vás měl prezident jednat?

Minimálně tak, že by požadoval po premiérovi vysvětlení nebo ho vyzval k odchodu. Místo toho ale tady neustále uráží opozici, demonstrující občany, novináře ... Tohle chování je absurdní. Hlava státu má hájit zájmy České republiky, ne Andreje Babiše. Zatím to ale spíš vypadá, že se Zeman stal Babišovým advokátem.

Minulý týden proběhla demonstrace. Lidé požadovali odchod premiéra, který jim však vzkázal "nikdy neodejdu". Čím si vysvětlujete takovou zarytost?

Je to smutné. Čekal bych od něj lepší reflexi současné situace a vážnost. Spíš si ale myslím, že už se nejedná o zarytost "být za každou cenu předsedou". Babiš má strach z toho, že kdyby opustil svůj post, mohlo by se vyšetřování dotační kauzy Čapí hnízdo začít pořádně řešit. Dokud ale bude v čele státu, obávám se, že se kauza jen tak nevyřeší.

V souvislosti s posledními událostmi se nechal slyšet i lídr hnutí SPD Tomio Okamura. V médiích uvedl, že hnutí chce ve vládě, která nyní zažívá krizi, vystřídat ČSSD. Je to reálné?

Tomio Okamura je typický politický obchodník. Jemu nejde o ideály rovnoprávného státu ani o to, jaký obraz má Česká republika v zahraničí.

O co mu tedy jde?

Tu situaci pro sebe zužitkovat. Ve chvíli, kdy ČSSD zaváhá a odejde z vlády, tak tam okamžitě nastoupí, aby získal posty pro sebe a svoje lidi.

Překvapilo vás jeho jednání? Ještě minulý týden chtěl s opozičními strany hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě...

Nepřekvapuje. Hnutí SPD vnímám jako politicko-ekonomický projekt Tomia Okamury. Nic víc.

Už jsme zmínili stranu ČSSD. Jak zatím hodnotíte jejich přístup?

Je to zbabělost. Čekal jsem od nich, že budou vystupovat jednoznačněji, že budou více principiální. Zatím mám ale pocit, že sociální demokraté nechtějí v žádném případě z vlády. Zkrátka, že jim ta vláda vyhovuje a líbí se jim, jen neví, jak to veřejnosti sdělit. Proto stále vyčkávají.

Je šance, že by ČSSD z vlády vystoupila?

Zatím jsem přesvědčen o tom, že ČSSD z vlády neodejde a nepřipojí se k vyslovení nedůvěry vládě.

Takže nehrozí, že vláda padne?

Zatím to spíš vidím tak, že je to spíše padesát na padesát. V každém případě je důležité, že to hlasování proběhne. Je třeba veřejnosti jasně ukázat, že mít trestně stíhaného premiéra, který ovlivňuje způsob vyšetřování například tím, že důležité svědky skrývá kdesi na Ukrajině, opravdu není normální.

Zdroj: tyden.cz, 19.11.2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme