Pospíšil: Začínáme další éru oživování TOP 09

8. 10. 2018

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil připouští, že ve volbách ztratili, ale myslí si, že zastavili pád a ukázali, že TOP 09 je životaschopná strana. 

Jak jste spokojen s výsledky voleb? 

Jsem spokojený, protože tam, kde jsme měli starostu či starostku, jsme udělali dvouciferný výsledek. Do druhého kola senátních voleb postupují dva naši kmenoví kandidáti a také řada kandidátů, které podporujeme. Prostor pro zlepšení je v tom, že jsme postavili jako malá strana málo kandidátek. Ale díky tomu, že k nám za poslední rok přistoupilo 600 nových lidí a díky spolupráci se STAN, určitě postavíme příště víc kandidátek. 

Podle čestného předsedy Karla Schwarzenberga jste dostali přes pr..., protože jste ztratili řadu zastupitelů. 

Ztráty jsme utrpěli, ale TOP 09 je strana na pěti, šesti procentech. Všichni říkali, že TOP 09 je mrtvá, ale já říkám, že mrtví nejsme, protože tam, kde máme viditelné komunální politiky, jsme obhájili, v Praze jsme udělali solidní výsledek. Začínáme další éru oživování značky ve spolupráci se STAN. S výsledkem jsem spokojen vzhledem k realitě, v jaké se strana nacházela po minulých parlamentních volbách. Říkal jsem, že obnova TOP 09, která léta klesala, je běh na dlouhou trať. I ODS trvalo čtyři roky, než začala růst. 

Nečekáte, že budou chtít ve straně vaši hlavu? 

Myslíte, že když jsme v Praze dostali 13 mandátů jako favorizovaní piráti, bude chtít někdo moji hlavu? Nevím, ale přišlo by mi to zvláštní. Já mám čisté svědomí, protože v Praze jsme dostali skoro tolik jako v dobách největší slávy. Nechci se chválit, ale máme šanci znovu vládnout v Praze, a také je zde šance jít společnou cestou s hnutím STAN, které donedávna nepřipouštělo kvůli napjatým vztahům s představiteli TOP 09 návrat ke spolupráci. 

Vy v Praze preferujete koalici s piráty a se sdružením Jana Čižinského? 

V pondělí se sejde náš zastupitelský klub, kde si řekneme, jaký mám mandát. Nebudu opakovat chybu svých předchůdců, že budu něco urychlovat. Jednání, která už probíhají, jsou spíše zdvořilostní. Předem říkám, že se nebráníme žádné variantě, problém mám pouze sedět v radě s ANO. Vítěz voleb je ODS a měla by navrhnout nějaké své řešení. 

Ale před volbami jste říkal, že nejlepší by to bylo s piráty a Čižinským. Proč teď manévrujete s ODS? 

Nikdy jsem neřekl, že s ODS do rady nepůjdeme. Proto je fér se s vítězem setkat. Není třeba to vyjednávání uspěchat. 

Budete chtít primátora? 

To nyní není na stole. Naše koalice mě nominovala na primátora, ale já jsem připraven dělat i opozičního zastupitele. 

Jste připraven, pokud budete v radě, rezignovat na pozici europoslance? 

Jasně. Nechci kumulovat placené funkce.

Oldřich Danda

Zdroj: Právo, 8. 10. 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme