Pospíšil: Za krach jednání o vládě může premiér

6. 4. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09)

moderátor

Jak hodnotíte krach politických jednání mezí hnutím ANO a ČSSD? Dalo se to čekat? Někteří politici, hlavně z Demokratického bloku, mluví o tom, že Andrej Babiš se nikdy nechtěl na vládě domluvit.

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Myslím, že včerejšek potvrzuje, že Andrej Babiš se na vládě opravdu nechtěl domluvit. Vyhrál volby a tím pádem má také jedinou a největší odpovědnost za sestavení většinové vlády, která by měla v České republice důvěru. Pokud se včera zadrhli na jednom postu a otázka jednoho postu povede zemi do nestability, tak je to od Andreje Babiše, jako vítěze voleb, neodpovědné a tak trochu i od ČSSD. Na druhou stranu si myslím, že pokud zde vzniká vláda, kde je trestně stíhaný premiér, tak mi připadá logické, že křeslo ministra vnitra by neměla mít tato vládní strana, to znamená hnutí ANO. Ministrem vnitra by měl být někdo jiný. Už proto, aby nevnikaly spekulace, jestli se premiér bude snažit ovlivňovat své trestní stíhání. Požadavek ČSSD, aby vedl ministerstvo vnitra někdo jiný, než nominant hnutí ANO, mi připadá logický. Smutné je, že se obě strany nezasekly na programových věcech a na tom, co chtějí udělat pro voliče, ale zasekly se pouze na mocenských věcech a na postech, konktrétně pak na ministerstvu vnitra. 

moderátor

Dá se někdo označit za viníka toho krachu? Je to podle Vás sociální demokracie, která přicházela do jednání s přehnanými požadavky? Nebo je to naopak Andrej Babiš, který nechtěl z některých svých požadavků ustoupit?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Je to selhání obou stran. Pokud ale někdo vyhraje volby, má na jedné straně právo vládnout, ale na druhé straně má také největší politickou odpovědnost za to, zda se v zemi podaří sestavit většinová stabilní vláda. Andrej Babiš nemůže vinu shazovat na ostatní politické strany, protože on ty volby vyhrál a měl několik variant, jak postavit stabilní vládu, která by získala důvěru Poslanecké sněmovny. Nejprve to ztroskotalo na jeho osobě, kdy strany typu KDU-ČSL a tak dále říkaly: „Půjdeme do vlády s hnutím ANO, jako vítězem voleb, ale když tam nebude Andrej Babiš.“ Takže za prvé to ztroskotalo na jeho osobních ambicích a teď to podruhé ztroskotalo na tom, že hnutí ANO odmítá dát někomu jinému ministerstvo vnitra ve chvíli, kdy je Andrej Babiš trestně stíhán. Je zřejmé, že zde chtěl Andrej Babiš vládnout sám, i když získal ve volbách jen 30 procent, ne 51 procent. V zásadě nebyl ochoten přistoupit na relativně rozumné požadavky ostatních politických stran. Ptáte-li se mě na jednoho konkrétního viníka, tak při chladné analýze a racionálním pohledu na věc mi z toho vychází Andrej Babiš, který se nebyl schopen s ostatními stranami domluvit.

moderátor

Jak vidíte další možnou situaci? Jak se ta situace bude podle Vás vyvíjet? V podstatě zbývají jen dvě možnosti, že Andrej Babiš začne jednat o vládě s SPD Tomia Okamury, nebo budou předčasné volby. Ke které variantě se kloníte Vy?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Jako já dobře víte, že v Poslanecké sněmovně tvoří většinu právě poslanci hnutí ANO, SPD a KSČM, která prohlasovává většinu personálních věcí i návrhů zákonů. Teď je otázka, jestli se Andrej Babiš k této většině přihlásí a v zásadě vytvoří vládu na půdorysu těchto tří stran, kdy jeho vláda získá podporu od KSČM i od SPD. Na druhé straně, jak pozoruji aktivity Andreje Babiš v Evropě, tak si zakládá na tom, že se prezentuje jako evropský politik. V případě, že bude vládnou s SPD, byť by šlo pouze o tichou podporu jeho vládě, tak to výrazně poškodí jeho obraz v Evropě, v Bruselu a u evropských kolegů. Domnívám se, že se postupně blížíme k předčasným volbám a je třeba si říci, že odpovědnost za to má Andrej Babiš, který nebyl schopen utvořit vládu s důvěrou. Znovu opakuji, že zde bylo několik variant, jak mít vládu s důvěrou. Vždycky to ztroskotalo na personálních věcech, nikoliv na sporu o program. 

Zdroj: ČT24, 6. 4. 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme