Pospíšil: Vláda zneužila krizi, rozhazovala miliardy a šetřila na vakcínách

Europoslanec Jiří Pospíšil v rozhovoru pro deník FORUM 24 zhodnotil, jakou roli sehrála Evropská komise v tom, že Česká republika nemá dostatečné množství vakcín proti covidu-19. Je přesvědčen o tom, že největší vinu skutečně nese vláda Andreje Babiše a že i přes chyby, které komise udělala, je daleko lepší, že současný kabinet nerealizoval objednávky očkovacích látek vlastní cestou.

29. 3. 2021

Kdo podle vás může za to, že v Česku stále nemáme dostatek vakcín proti nemoci covid-19? Jde hlavní odpovědnost za Evropskou komisí?

Na počátku celého procesu chtěla Babišova vláda z neznámého důvodu šetřit, a proto se rozhodla při objednávkách nevyužít celou kvótu připadající na Českou republiku. Je neuvěřitelné, že vláda, která zneužila covidovou krizi k rozházení desítek či stovek miliard korun ze státního rozpočtu, chtěla zároveň šetřit zrovna na zdraví občanů. I po tom všem, co tahle vláda už pokazila, umí bohužel stále v negativním slova smyslu překvapit.

Distribuce vakcín byla klíčovým bodem právě skončeného summitu EU. Premiér Babiš označil jeho výsledky za svůj diplomatický úspěch. Vidíte to stejně?

Andrej Babiš opět sází jen na prázdné PR. Očividně chtěl na tomto unijním summitu zakrýt pochybení, kterého se v čele české vlády dopustil, když objednal jen 80 procent vakcín, na které jsme měli podle počtu obyvatel nárok. Teď premiér zkoušel chybějící vakcíny doplnit tím, že by Česká republika dostala vyšší podíl z mimořádné, desetimilionové dodávky od firmy Pfizer. 

A jak to dopadlo? 

I když se premiér v médiích halasně sám chválí, jak na tomto poli uspěl, pravda je opět úplně jiná. Summit se v této věci neshodl a postoupil rozhodnutí výboru velvyslanců. Žádné vakcíny navíc pro nás na tomhle summitu Andrej Babiš opravdu nevybojoval.

Jaká bude šance na získání dodatečných dodávek pro Českou republiku při jednání velvyslanců členských států?

To je zatím opravdu ve hvězdách. Není obvyklé, aby se složitá otázka přesunula ze summitu k rozhodnutí na nižší úroveň, kterou jednání velvyslanců je. Tradičně se totiž postupuje opačně. Body, u nichž nenajdou shodu velvyslanci nebo ministři, se zpravidla posouvají na vyšší úroveň k rozhodnutí šéfům vlád přímo na vrcholném summitu.

Na summitu EU se probírala také otázka vývozu vakcín mimo území Evropské unie, což je zásadní bod k diskuzím.

To je teď velké téma. Jak všichni víme, Evropská komise má na tomto poli nyní velké spory s firmou Astra Zeneca. Ta neplní smluvní dodávky pro evropské státy, ale zároveň chce vyvážet vakcíny ze závodů v Evropě do států mimo EU. Unie proto logicky sahá po větší kontrole vývozu v době krize. Důležitější ale podle mého je rozšiřovat výrobu, protože zabavováním vakcín si dlouhodobě moc nepomůžeme.

Ozývají se hlasy, zda by nakonec nebylo lepší, kdybychom si další dodávky vakcín vyjednali sami mimo rámec objednávek EU. Nebylo by to řešení?

Chápu samozřejmě, že by se to některým vládním politikům líbilo, kdyby si samostatným objednáváním vakcín vytvořili další příležitosti pro nekontrolované veřejné zakázky. Jistě by se radovali i „obchodní cestující“ z Pražského hradu, kteří by pohotově nabídli neprověřené vakcíny z Číny či Ruska. Někdo by tak měl určitě plné kapsy, ale očkování by se nikam podle mého neposunulo.

Takže společný nákup vakcín považujte za správný? 

Přiznávám, že Evropská komise udělala určité chyby, ale jsem přesvědčen, že naše vláda má nejenom v oblasti vakcín mnohem horší bilanci. Vždyť tady mluvíme o Babišově vládě, která nedokázala včas objednat testy, nakupovala roušky a respirátory za stovky korun na kus a má problémy vyočkovat i to málo vakcín, co máme. Tahle její neschopnost z nás udělala stát, který má nejvíc mrtvých na počet obyvatel a kde jsou děti nejdéle v Evropě mimo školní docházku. Mám tedy docela dobrou představu o tom, jak by to dopadlo, kdybychom si dodávky vakcín vyjednávali sami… Babišovy sólo objednávky vakcín jsou tedy pro mě jasnou slepou uličkou.

Zdroj: Forum24.cz, Johana Hovorková, 27.3.2021

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme