Pospíšil: Vláda se chová jako advokátní kancelář Agrofertu. Máme z ostudy kabát

Předseda vlády Andrej Babiš je ve střetu zájmů. V odpovědi na dopis české vlády v souvislosti s prvním auditem dotací pro holding Agrofert to znovu konstatovala Evropská komise. Europoslanec Jiří Pospíšil je přesvědčen o tom, že České republice reálně hrozí, že bude vracet stovky milionů kvůli tomu, že dotace nejména od roku 2018 získávala jeho firma proti pravidlům.

2. 11. 2020

Evropská komise opět potvrdila střet zájmů premiéra Andreje Babiše. Co bude následovat dál?

Ano, reakce Evropské komise na české stanovisko vůči auditu dotací jednoznačně setrvává na tom, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů. České ministerstvo nám na jaře říkalo, že Komise svůj postoj na základě české reakce změní, ale není to pravda.

Chápu, že na veřejnost to celé už může působit jako pomyslný ping-pong mezi Evropskou komisí a českou vládou. Bohužel jsme celou dobu svědky toho, jak česká vláda nehájí zájmy českých občanů, ale chová se jako advokátní kancelář Andreje Babiše a holdingu Agrofert. Asi nejde čekat, že se tohle za vlády hnutí ANO změní. I v dalších kolech se proto obávám, že vláda opět využije maximálně dlouhý čas, aby protahovala celé šetření.

Bude Česká republika nějaké peníze vracet?

To určitě hrozí. Ve hře jsou totiž hned dva audity. Dále dospěl úřední postup v případě strukturálních fondů. V případě auditu zemědělských dotací pro Agrofert se ještě čeká na jeho finální znění a následné zveřejnění. Stále proto reálně hrozí, že Česká republika bude muset vracet stovky milionů korun.

Jak dlouho ještě podle vašeho názoru budeme čekat na výsledky druhého auditu Evropské komise?

Komise se nechala slyšet, že druhý audit, který se týká zemědělských dotací, bude hotov letos na podzim. Odpověděla v těchto intencích i evropské ombudsmance. Teď proto musíme věřit, že v dnešní celoevropsky složité době bude výsledek na stole do konce kalendářního roku. Pak sice asi opět uvidíme další kolo zdržovacího ping-pongu ze strany české vlády, ale věci se posouvají k definitivnímu usvědčení Andreje Babiše z velkého dotačního střetu zájmů.    

Poslanci požadovali již v červnu urychlení auditních procesů. To se ale zjevně nedaří, jak to hodnotíte?

Komise si dává trochu na čas, ale chápu, že to je z jejich pohledu úplně nová situace, kdy předmětem šetření je osoba premiéra členského státu. To tu ještě nikdy nebylo a celou věc to bohužel asi také do určité míry ovlivňuje. A potom je tady samozřejmě ještě jeden vliv, který se projevuje v rychlosti celého řízení. Tím je zmiňovaná role české vlády, která zdržuje, jak to jen jde. Babišova parta v holdingu i na ministerstvech očividně vsadila na to, že případné vracení peněz odsune až za sněmovní volby, ale já osobně doufám, že se jim to nepovede. I kdyby náhodou v téhle snaze uspěli, bude to, doufám, jejich poslední krok v téhle věci. Jsem totiž optimista a vidím teď velkou šanci, že Andrej Babiš i hnutí ANO skončí příští rok na podzim po sněmovních volbách v opozici.   

Ve stínu koronavirové krize by se mohlo zdát, že se na střet zájmů zapomnělo. Jak tomu podle vás je?

Je logické, že v době krize všechna ostatní témata ustupují do pozadí, ale už to, že Komise svojí reakci ve věci prvního auditu poslala do Prahy minulý týden, potvrzuje, že věc určitě nespí. V české společnosti teď vidím narůstající kritiku Andreje Babiše. Stále více lidí si uvědomuje, že pro obranu svých osobních ekonomických zájmů premiér nemá čas, prostor ani vůli řešit každodenní problémy České republiky. V úplné nahotě se to teď opět projevilo v chaotické reakci vlády na druhou vlnu epidemie. Covid-19 proto určitě problémy se střetem zájmu nezakryl, naopak znovu ukázal, že Andrej Babiš na řízení naší země jednoduše nemá. 

Řeší se dlouhodobý finanční rámec, fond obnovy pro ekonomiku postiženou pandemií… Je Česko v těchto vyjednáváních kvůli střetu zájmů Andreje Babiše oslabené?

Jednoznačně. V Bruselu máme z ostudy kabát. Negativní vliv osobních problémů Andreje Babiše se projevil už při sestavování současné Evropské komise, kdy na nás nezbyl žádný důležitý ekonomický rezort.

Stejné to je, když se teď rozhoduje o novém nastavení systému dotací. Náš hlas u evropského stolu nemůže brát nikdo úplně vážně, když všichni vědí, že je náš premiér sám obrovským příjemcem dotací. Nikdo přece nevěří, že s Agrofertem už nemá nic společného…

Zdroj: Forum24.cz, Johana Hovorková, 31.10.2020

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme