Pospíšil: V Senátu mají být známé osoby z politiky

19. 2. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Pane předsedo, smířila se TOP 09 s tím, že Miloš Zeman vyhrál prezidentskou volbu?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Respektujeme vítězství Miloše Zemana. Jsme demokraté a lidé se rozhodli pro Miloše Zemana. Na druhou stranu jasně říkáme, že TOP 09 Miloše Zemana nepodporovala. Žádný náš politik ani člen Miloše Zemana aktivně nepodpořil a doufám, že ani nevolil v tajných volbách.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

To by vadilo? Vyloučili byste kvůli tomu někoho?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Nevyloučili, ale na rozdíl od jiných stran i na pravici v tomto máme jasný postoj. Řekli jsme, že u nás Miloše Zemana nikdo nepodporuje pro jeho zahraniční politiku, ale také pro jeho chování na domácí politické scéně. Důvody jsme jasně popsali, jako rozdělování české společnosti na Pražskou kavárnu a venkov, zahraniční politika orientovaná na Východ a tak dále.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Tomu rozumím. Jste ale smířen s Milošem Zemanem a připraven o něm hezky mluvit?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

To ne.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Máte smysl pro humor, když se řekne Miloš Zeman.

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Politiku musíte dělat s humorem. Když děláte politiku s humorem, tak jí děláte méně zarputile. To neznamená, že méně argumentujete proti svým soupeřům, ale jistá nadsázka je v politice určitě ku prospěchu. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Takže smířený s Milošem Zemanem jste? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Respektuji rozhodnutí občanů a jsem připraven upozorňovat na případné chyby, které bude Miloš Zeman v tomto volebním období dělat. Já Miloše Zemana planě nekritizuji. Já upozorňuji na chyby a problémy, které jsou spojeny u Miloše Zemana s výkonem funkce prezidenta. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Zpochybňuje TOP 09 kritikou Miloše Zemana inteligenci voličů pana Zemana?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

V žádném případě. My nejsme elitářská strana, která by říkala, že některý volič je významnější a některý je méně významný. Pro nás jsou všichni voliči významní. My ale zkrátka akcentujeme jiné hodnoty, než akcentují voliči Miloše Zemana. Možná jsme voliče špatně přesvědčovali o tom, že Miloš Zeman je opravdu člověkem minulosti a nikoliv budoucnosti, když to takto zjednoduším. Jak jsem řekl, my plně respektujeme, že Miloš Zeman vyhrál. K demokracii patří debata, diskuze a seriózní věcná kritika a jsme připraveni Miloše Zemana kritizovat, pokud bude podle našeho názoru dělat chyby. Pokud je dělat nebude, tak ho bezúčelně kritizovat nebudeme. Naše kritika ve vztahu k Miloši Zemanovi byla vždy spojena s konkrétními kauzami, ne že bychom bezcílně útočili na Miloše Zemana. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Ono to potom vypadá, že nemáte žádné jiné téma, než někoho kritizovat. Máte už teď po prezidentské volbě důvod, pustit se do ostré kritiky Miloše Zemana? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Neřekl bych ostré kritiky. TOP 09 má svůj program. Tímto jen reaguji na to, co jste říkala, že nemáme svůj program. K demokracii patří, že se ve veřejném prostoru vede debata nejen mezi politickými stranami v parlamentu. Pokud je prezident politik a není to monarcha, jako v některých západních státech, pak je logické, že politici a média případně upozorňují na chyby hlavy státu. Mrzí mě, že Miloš Zeman dal široký mandát Andreji Babišovi pro sestavování vlády v druhém pokusu. Čekal bych, že druhý pokus vezmou Miloš Zeman i Andrej Babiš už vážně a naostro. Čekal jsem, že Miloš Zeman bude opravdu trvat na tom, že Andrej Babiš předloží, že má parlamentní většinu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Miloš Zeman před prezidentskou volbou v jedné debatě říkal, že ve druhém období bude daleko skromnější a bude se slušně chovat. Pak jsem se minulý týden dívala na pořad pana Soukupa na Barrandově a opět tam Miloš Zeman říkal sprostá slova. Také jste si všiml, že Miloš Zeman zatím nesplnil první slib, který dal? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Já jsem ani nečekal, že Miloš Zeman tento svůj slib splní, a to podle hesla: „Starého psa novým kouskům nenaučíš.“ Pokud se tak někdo celý život chová a má určitý politický styl a Miloš Zeman je velmi svérázný politik se svým politickým stylem, který je pro jeho voliče atraktivní, tak si myslím, že jeho styl poškozuje zájmy a obraz České republiky v zahraničí. Jeho voliči si to nemyslí. Najednou čekat, že Miloš Zeman, který je v politice v zásadě od revoluce, se v poslední fázi své politické kariéry změní, tomu mohl věřit pouze velmi naivní člověk. Miloš Zeman v poslední fázi prezidentské kampaně vytvářel dojem skromného člověka, který se chce poučit z minulosti a svých minulých chyb, ale podle mého názoru to byla velmi dobrá taktika, jak přesvědčit některé nerozhodnuté voliče, kteří váhali, jestli Miloše Zemana znovu volit, a nebo volit profesora Drahoše. Jeho výroky beru jako část volební kampaně.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Třeba nás ještě Miloš Zeman přesvědčí a potom v dalších měsících uvidíme, jaký to je slušný a skromný člověk. 

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Znovu opakuji, byl bych velmi rád, kdybych mohl být na svého prezidenta hrdý. Mně je jedno, jestli je to levicový nebo pravicový politik.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Michal Pirkl píše: „TOPka bude lovit kohokoliv, nejlépe nějakého odpadlého prezidentského kandidáta. Přece jen už lidem nevoní a kašpárek Feri už selfíčky netáhne hlasy.“ Další názor je od Marme Lády: „Mně se hlavně líbí, jak všichni neúspěšní kandidáti na prezidenta usoudili, že v politice je jich i nadále třeba.“ Vyjednáváte už jako TOP 09 s někým? Sešli jste se s nějakým z neúspěšných kandidátů a domluvili se na spolupráci? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Nejprve malou reakci. Mrzí mě, že neumíme vést debatu férově. Dominik Feri je mladý člověk, který se sám vypracoval do veřejně známé osoby svou tvrdou prací na sociálních sítích. V některých věcech s ním můžeme nesouhlasit, ale to, že to je člověk, který se sám vypracoval a sám se dostal do parlamentu díky preferenčním hlasům, musí každý velmi ocenit. On má velmi zajímavé poltické názory a myslím, že je dobře, když jsou v politice zastoupeni i mladí lidé a když někdo politiku mladým lidem přibližuje. Právě to, že se politika od mladých lidí odděluje, pak vede k tomu, že k volbám buď nechodí, anebo volí extremistické strany.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Jak vidíte to, že se někteří neúspěšných kandidátů na prezidenta připojí k TOP 09?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Samozřejmě chceme být aktivní v senátorských volbách, zvláště pak v Praze, protože TOP 09 má v Praze svoji sílu. Bavíme se s některými kandidáty do Senátu, kteří kandidovali v prezidentských volbách, o tom, jestli s námi chtějí nebo nechtějí spolupracovat. Debaty v tuto chvíli probíhají, ale protože ještě není žádné rozhodnutí, tak chápete, že Vám neumím říct závěr. Řeknu jen obecně naší filozofii. I když máme do Senátu v Praze celou řadu vlastních autentických kandidátů, tak nebudeme chtít třeba proti panu profesoru Drahošovi, kterého jsme oficiálně podporovali v druhém kole, stavět kandidáta, protože si myslím, že pan profesor Drahoš by měl v Senátu být. V Senátu by měly být známé osoby z politiky a všichni ti tři kandidáti, kteří kandidovali v prezidentských volbách a uvažují o senátních volbách, jsou viditelné politické figury a určitě by pomohli k tomu, aby byl Senát viditelnější a byl veřejností vnímán více pozitivně. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Předpokládám, že byste nikoho nestavěli ani proti panu Hilšerovi a panu Fišerovi.

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

O tom právě jednáme. Otevřeně říkám, že komunikuji s Markem Hilšerem. Jednáme na tom jak na úrovni našich členů na Praze 2 a 3, což je obvod, kde by pan Hilšer případně kandidoval, a zajímá mě i názor naší členské základny. Myslím si ale, že v době, kdy zde vznikají další a další politické struktury, kdy se politická scéna rozbijí a máme i více stran v parlamentu, tak je lepší, když strany ustoupí kandidátovi, který má podobné názory a myšlenky a podpoří ho, než aby tam kandidovalo patnáct nebo dvacet kandidátů a pak zvítězil kandidát, jehož názory absolutně nesdílíme. V zájmu posílení politiků v Senátu, kteří sdílí podobné myšlenky jako TOP 09, jsme připraveni v některých místech ustoupit a podpořit kandidáta, který má podle nás šanci a je viditelný právě třeba z prezidentských voleb, protože nemá smysl, aby TOP 09 všude stavěla vlastní kandidáty a přispívala k rozbíjení politického spektra. To má ještě druhou minci, kdy jednáme se zbylými středopravicovými stranami a v některých obvodech, a to se netýká prezidentských kandidátů, budeme stavět společné kandidáty. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

I Vy jste uvažoval, že byste kandidoval na prezidenta. Proč jste z toho nakonec ustoupil?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Já jsem jasně říkal, že má pohnutka zvažovat kandidaturu v prezidentských volbách byla dána tím, že v určitou chvíli měl prezident Zeman výraznou podporu a mnozí političtí matadoři říkali, že nemá cenu někoho proti Miloši Zemanovi stavět, že je jasné, že vyhraje on a volby budou pouze formální. To byla doba, kdy jsem říkal, že pokud zde nebude nikdo jiný ochoten se proti Miloši Zemanovi postavit, tak do toho půjdu, protože volby jsou demokratické a volič by měl mít právo více alternativ. Pak jsem to sledoval do podzimu a viděl jsem pana profesora Drahoše, který má velmi podobné názory jako já na zahraniční politiku, protože pro mě je zahraniční orientace velmi klíčová. Prezident má velký podíl na zahraniční politice České republiky, i když to má dělat v souladu s vládou České republiky, ale fakticky je vliv prezidenta obrovský.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

A to bylo pro Vás důležité, že měl pan Drahoš stejné názory jako Vy?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Přesně tak. Kdybych kandidoval proti profesoru Drahošovi, tak bych mohl přispět k tomu, že mu případně seberu nějaké hlasy a přispíval bych k rozbití politického spektra. Mým cílem nebylo sám kandidovat, ale přispět za každou cenu k tomu, abychom se pokusili mít jiného prezidenta, než je Miloš Zeman. Když jsem viděl alternativního kandidáta, který měl podle výzkumů větší šanci než já, tak jsem logicky ustoupil a podpořil ho, protože kdybych tvrdošíjně kandidoval, tak bych třeba profesoru Drahošovi sebral hlasy a třeba by tam byl v druhém kole někdo jiný. To jsou ale spekulace, protože ještě nebylo jasné, kdo bude kandidovat. Moje ustoupení ale byla snaha pomoci profesoru Drahošovi postoupit do druhého kola a případně porazit Miloše Zemana. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Nebylo to tak, že by Vás třeba někdo zastrašoval? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Mě opravdu nikdo nezastrašoval. Moje postava je veliká a široká.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Myslíte, že by si Vás nikdo nedovolil zastrašit kvůli Vaší postavě?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Nikdo mě opravdu nezastrašoval. Věřte tomu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Nechá TOP 09 pana Babiše pracovat? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

My necháváme pana Babiše pracovat. Pan Babiš může pracovat od voleb, může sestavit většinovou vládu, ale bohužel tak nečiní. My nezpochybňujeme, že hnutí ANO vyhrálo volby a má tedy právo sestavit vládu, ale má i odpovědnost za to, zda se podaří sestavit vládu většinovou či nikoliv. Pokud bude druhý pokus neúspěšný a případně bude neúspěšný i třetí pokus sestavit vládu, pak je to politická odpovědnost Andreje Babiš. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Před prezidentskými volbami jste přece slyšel pana prezidenta Zemana, že bude trvat na tom, aby pan Babiš přinesl většinu. Myslíte, že od toho už ustupuje?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Z posledního vystoupení pana prezidenta i z poslední večeře pana prezidenta a pana Babiše jsem pochopil, že od toho odstoupil. Já si myslím, že to je chyba. Respektuji a budu rád, když hnutí ANO, které vyhrálo volby, sestaví většinovou vládu, ale myslím si, že měl pan prezident vyvinout určitý tlak na Andreje Babiše například tím, že od něho bude chtít 101 podpisů, aby druhý pokus nebyl zase takovým pokusem, kdy bude Andrej Babiš opět říkat: „Se všemi jednám,“ ale fakticky s nikým nejedná. Takže ta podmínka mi připadá logická. Chtěli to v minulosti i jiní prezidenti. Není to podmínka ústavní, ale prezident by měl opravdu postupovat tak, aby druhý pokus už vyšel. Uvědomme si, že jsme ve vládní nestabilitě. Máme vládu bez důvěry, která by správně neměla dělat žádné zásadní kroky, správně by měla pouze udržovat zemi a ztrácíme čas a důležité zákony. Parlament schválil od voleb jeden zákon. Myslím si, že toto bezvládí je škodlivé a pro zemi nedobré.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Slovenský soud rozhodl, že Andrej Babiš je oprávněně veden jako agent ve svazcích StB. Prezident v této souvislosti vzkázal, že mu to nevadí a že přesto dostane druhý pokus. Čekal byste, že to něco ovlivní? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Mě názor Miloše Zemana nepřekvapuje, protože má s Andrejem Babišem mocenský pakt. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

V minulosti ale třeba odmítl jednoho člověka jmenovat profesorem právě kvůli tomu, že byl v minulosti právě u StB.

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Právě proto. Na tom vidíte tu nekonzistentnost názorů pana prezidenta. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Mělo by to ještě vůbec něčemu bránit, že někdo byl agentem StB?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Podle mého názoru ano. My bychom neměli zapomínat na totalitní komunistickou minulost naší společnosti. Toto období byla devastace a destabilizace naší země. Destrukci této země bychom si měli připomínat. Mladí lidé by se o tom měli učit a ne, že když byl někdo estébák, tak nad tím mávneme rukou a uděláme z něj premiéra. ANO vyhrálo volby, nechť vládne, ale může vládnout bez Andreje Babiše. To je řešení, které vidíme v zahraničí. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Ale hnutí ANO ho odmítá.

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Proto říkám, že pokud dnes není stabilní vláda, není to proto, že by nikdo nechtěl s hnutím ANO sestavit vládu, my to tedy nejsme, ale jsou strany jako ČSSD a KDU-ČSL, které říkají: „My s hnutím ANO klidně do vlády půjdeme, ale problém je v osobě Andreje Babiše, který má své trestní kauzy a byl estébák, a proto s ním do vlády nechceme.“ Pokud budou předčasné volby, tak je zřejmé, že by být nemusely a budou jenom proto, že Andrej Babiš není ochoten ustoupit, stáhnout se a nechat vládnout svoje hnutí s KDU-ČSL a ČSSD a více méně počkat, až třeba ta trestní kauza skončí a nezávislý soud rozhodne.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Celá řada lidí říká, jestli se od minulosti neodstřihnout a nenechat minulost minulostí.

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Určité mravní hodnoty mají trvat stále. Pokud zapomeneme na naší historii i na tragické chvíle, pak budeme nuceni tu historii prožít znovu. To je okřídlené rčení, které každý zná a každý ho říká, ale ne každý se podle něho chová. Připomínat si komunistickou minulost a mít na paměti, že aktivní činitelé komunistického režimu, a to příslušníci StB byli, by neměli být ve vrcholných funkcích demokratického právního státu, kterým by měla být Česká republika, mi připadá jako úplně základní morální hodnota české politiky. Bohužel ale vidíme, že to je jinak. Vzhledem k tomu, že Andrej Babiš dneska vyjednává hlavně s KSČM, tak je logické, že těm to nevadí a okamurovcům také ne.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Prezidentská volba ukázala určité rozdělení v české společnosti. Kdyby teď byly volby, myslíte, že by dopadly jinak? Myslíte, že by rozdělení společnosti, které jsme sledovali u prezidentských voleb, že by pokračovalo?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Myslím si, že ano. Společnost je rozdělená na dvě části. Důležité je, aby lidé, kteří mají opačné názory, spolu byli schopni komunikovat, žít, názory si vyměňovat a respektovat se. Proto mě mrzí, že někdo, kdo nemá rád pana poslance Feriho, ho nazývá maňáskem. Pojďme se bavit o tom, že máme rozdílné názory na zahraniční politiku a na to, jak má vypadat česká společnost, ale pojďme se ctít a respektovat. Respektuji, že hnutí ANO vyhrálo volby a gratuluji jim k tomu. Je to obrovský úspěch. My jsme volby nevyhráli, proto jsme v opozici. Byl bych ale rád, kdyby se hnutí ANO zamyslelo nad tím, jestli by pro pověst České republiky, pro naši pozici v zahraničí a i proto, jak naše politika působí třeba na mladé lidi, neměl být premiérem někdo jiný, kdo nemá takovéto kauzy. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Kdo by se Vám líbil jako premiér? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

To je na rozhodnutí hnutí ANO. V klidu bych dokázal žít s tím, že to bude někdo, kdo nemá takovéto kauzy a hnutí ANO si ho svobodně a demokraticky vybere. Nebudu hnutí ANO radit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Líbila by se Vám třeba paní Šlechtová?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Mě je to v tomto směru jedno. Já jsem hnutí ANO logicky nevolil, takže nemám své oblíbence. Respektuji jejich politiky, jsem schopen se s nimi bavit o věcných problémech a kdokoliv, kdo není spojen s kauzami typu trestní stíhání a komunistická minulost, nechť je premiérem. Nebudu tady ale hnutí ANO radit, koho případně vybrat. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Stejně by to byl ale Andrej Babiš, kdo by to z pozadí řídil.

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Samozřejmě, hnutí ANO má právo zachovat si na to svůj názor. Je ale potřeba říci, že když budou předčasné volby a bude dál pokračovat politická nestabilita, tak za to nemohou menší politické strany, které jsou v opozici a nechtějí s hnutí ANO podpořit, ale může za to hnutí ANO, které má reálnou variantu. Kdyby vymyslelo na funkci premiéra někoho jiného než Andreje Babiše, tak by se některé strany, například ČSSD a KDU-ČSL, byly schopny domluvit na menšinové vládě. To je potřeba pořád opakovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Myslím si, že vy se teď v TOP 09 stejně modlíte, aby žádné předčasné volby nebyly. Poslední průzkum vám ukázal 4 procenta.

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

My se nemodlíme. Myslím, že člověk se má modlit, aby byl zdravý a aby byly zdravé jeho děti, a ne proto, jestli bude v parlamentu nebo ne.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Že si ale nepřejete předčasné volby? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Předčasné volby si nepřejeme, ale byli bychom schopni se na ně připravit, protože nemáme na rozdíl od jiných politických stran žádné dluhy a volební kampaň bychom zvládli. To, že jsme na 4 nebo 5 procentech ukázaly volby. My děláme politiku proto, abychom prosazovali naše myšlenky, abychom hájili náš program a od toho neustoupíme, i kdyby to byl program, který bude přijatelný pouze pro 5 procent voličů.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Čím si vysvětlujete, že má TOP 09 tak málo procent?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Je to tím, že jsme v opozici, že neudáváme vládní agendu. Díky tomu, že je náš postoj k ANO dlouhodobě čitelný, před volbami jsme říkali, že nepůjdeme s hnutím ANO do vlády, tak nejsme teď atraktivní pro různé debaty a spekulace, jestli půjdeme do vlády, za jakých podmínek a tak dále. Tím pádem je TOP 09 dnes mediálně trochu na okraji. Je to také tím, že dneska je v parlamentu 9 politických subjektů, a to se odráží na preferencích. Ty ostatně klesají všem třem středopravicovým menším politickým stranám. Je to fenomén středopravé části politického spektra. Já jsem ale v politice dlouho a vy ji dlouho sledujete, tak dobře víte, že z průzkumu 3 měsíce po volbách si nesmí člověk nic dělat a musí dál stát na svých zásadách a hodnotách a doufat, že volič ocení zásadovou politiku.

Zdroj: Osmička, Seznam Zprávy, 16. 2. 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme