Pospíšil: V Praze je pro nás klíčový program, ne funkce

11. 10. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

Spojeným silám pro Prahu, tedy uskupení TOP 09, STAN a KDU-ČSL, přinesly volby 13 mandátů. Na programu se prozatím s dalšími možnými partnery shodují. Komplikovaný ale nejspíš bude výběr primátora. Zdeněk Hřib u nich vzbuzuje pochybnosti. Považují ho za nezkušeného. Zároveň neříkají kategorické ne, jen varují před primátorem, který se za pochodu učí řídit hlavní město. Předseda TOP 09 nabízí sám sebe. Zkušeností prý má víc než Hřib. 

Michal KUBAL, moderátor

Pane Pospíšile, co je pro Vás nepřijatelná hranice? Co byste neudělali, abyste se dostali do koalice v Praze?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Pro nás je nepřijatelné, pokud se neshodneme na programu. Dnešek jasně ukazuje, že se chceme shodnout. To není žádná záminka. Děláme vše pro to, aby se připravilo velmi podrobné programové prohlášení rady tak, aby se občané mohli přesvědčit, co budeme celé čtyři roky dělat, co slibujeme, v jakých termínech to naplníme. Je to poučení z toho, jak fungovala paní Adriana Krnáčová, kdy si v zásadně její koalice během volebního období vysvětlovala, jaký má názor na městský okruh, co chtějí či nechtějí dělat. My si to chceme vyjasnit nyní, aby se v okamžiku vytvoření městské rady začalo okamžitě pracovat. Takže programové věci jsou případně překážkou, ale zdůrazňuji, zatím ty překážky v tuto chvíli nevidím.

Michal KUBAL, moderátor

Dřív nebo později dojdete i na obsazení. Petr Gazdík, předseda hnutí STAN, dnes prohlásil, že nechce další Adrianu Krnáčovou v čele Prahy. Souhlasíte s ním?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Nechci být takto radikální. Já jsem pouze řekl, že by bylo vhodné, aby primátor byl člověk, který má určité politické zkušenosti. Přece jenom je to největší město v České republice, má milion obyvatel, spravuje sedmdesátimiliardový rozpočet. To vůbec není nic proti panu Hřibovi. Nechci to stavět do osobní roviny, ale chceme na to upozornit. Také říkám, že to pro nás není nepřekonatelná překážka.

Michal KUBAL, moderátor

Takže na tom to neskončí?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Určitě ne. Mně jde o program, to je klíčová věc. Zase je ale fér si říci, že primátor má být alespoň trochu zkušený člověk, protože až potom případně nastanou určité problémy, vy mě sem pozvete  a budete se mě ptát, proč jsou s panem primátorem Hřibem určité problémy, tak řeknu: „Dobře, ale my jsme na to upozorňovali dopředu.“

Michal KUBAL, moderátor

Nicméně budete sedět v té koalici a určitě se na to ptát budeme.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Přesně tak. Personální věci jsou pro nás ale druhotné, podstatný je program. Já tady garantuji, že se chceme domluvit, chceme, aby byl do ustavující schůze zastupitelstva jasný podrobný manuál, co budeme dělat. Tyto věci jsou pro nás klíčové, protože Praha má tolik problémů, kdy se jednotlivé strany shodují, co se má dělat, ale není úplně jasno, jak to chtějí dělat. A to si právě nyní musíme vymezit a jasně říci. 

Michal KUBAL, moderátor

Pane Pospíšile, jste opravdu Spojené síly? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Jsme Spojené síly. I komentátoři hodnotili náš volební program v Praze jako nejvíce propracovaný. Při dnešním jednání se náš program stal i výchozím dokumentem pro další debatu. Psali ho experti od Hany Marvanové, naši konkrétní starostové, až po profesora Hlaváčka, zakladatele Institutu plánování a rozvoje Prahy. V týmu mezi zastupiteli máme urbanisty, lidi, kteří budou schopni Praze přinést nový vítr. 

Michal KUBAL, moderátor

Do jaké míry zasahují předsedové stran do vyjednávání na městské úrovni, na magistrátní úrovni? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Jsme dvojkoalice, to je třeba říci. S panem Gazdíkem jsme v kontaktu, komunikujeme, máme přátelské vztahy. Jsem europoslancem za TOP a STAN. Doufám, že STAN bude dlouhodobě partnerem TOP 09. Je tam velmi lidsky silná vazba, nejsou mezi námi žádné rozepře. Byl jsem překvapen, že Spojené síly fungují lépe, než jsem čekal. Nevidím rozdíl v tom, který zastupitel je nominován TOP 09 a který je nominován STAN. Myslím, že jsme opravdu jednotná síla, která bude hlasovat jednotně. 

Michal KUBAL, moderátor

Často zaznívala slova o aktivistech, o netradičních stranách. Vy máte velkou zkušenost s politikou. Liší se nějak tato koaliční vyjednávání od těch, která jste zažil před tím? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

My právě chceme, aby byla zcela standardní. Proto jsme možná zklamali některé aktivisty, když trváme na tom, že se má podrobně probírat celý program, že to zabere klidně 14 dní a že chceme mít jistotu nejprve na tom, že víme, co budeme čtyři roky dělat, než dělit nějaké funkce. Chceme to dělat tak, aby to bylo veřejné a voliči kontrolovatelné. Takže z toho opravdu děláme standardní vyjednávání. Přeci jen se vláda hlavního města Prahy více blíží vládě krajské nebo státní, než když se spravuje nějaká menší obec. Tady je opravdu třeba mít úplně jasno, co se bude dít. 

Michal KUBAL, moderátor

Pane Pospíšile, Vy jste řekl: „Tato koalice musí mít smysl. Nelze jen elektronizovat a sázet stromy." Rýsuje se ten smysl?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Podle dnešního jednání kolem dopravy vypadá, že ano. V žádném případě nechci devalvovat téma ekologie a elektronizace, ale v současné chvíli jsou to témata minimálně stejně důležitá, jako je investice do majetku, opravy mostů, řešení dopravní infrastruktury a otázky bydlení. To jsou naše priority. Když se doplní o priority ostatních stran, tak může vzniknout velmi podrobný a zajímavý program. Takže to není devalvace bodů, které mají Piráti, ale je řečeno, že to nestačí, že tam musí být i věci, které navrhovaly Spojené síly pro Prahu. 

Michal KUBAL, moderátor

Hnutí ANO je pro vás nepřijatelné?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

To říkáme celou dobu. Od počátku jsem vylučoval hnutí ANO, to mohou všichni potvrdit. Na tom trvám. Co jsem řekl, to plním. Abychom uspokojili všechny naše voliče, tak chceme velmi podrobné prohlášení, co bude dělat městská rada a chceme tam mít maximum našich bodů. Jsme ochotni ustupovat u funkcí, u pozic, ale u programového prohlášení a itineráře, který jasně říká, co se tady bude dít následující čtyři roky, od toho ustupovat nemůžeme. To by byla zrada na našem voliči.

Zdroj: Události, komentáře, ČT24, 10. 10. 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme