Pospíšil: V Praze bych rád usiloval o koalici s programově blízkými stranami

20. 7. 2018

Předseda TOP 09 hovoří o napjatých vztazích se svým předchůdcem Miroslavem Kalouskem, spojení se STAN, Haně Marvanové i o své bývalé straně ODS.

Kde jste byl minulý týden při hlasování o důvěře vládě?

No, na demonstraci před Sněmovnou, vystupoval jsem tam.

Vidíte, já vaši účast na demonstraci ani nezaznamenal. Když se zeptám s nadsázkou, nebyl jste to nakonec vy, kdo po Andreji Babišovi hodil lahev?

Ne. Já jsem na demonstraci byl odpoledne, asi do šesti hodin. Tehdy se tam spíš debatovalo, nedocházelo k větším emocím. V noci jsem přejížděl na jednání do Bruselu.

Necítil jste handicap, že jako předseda netepete Babiše a jeho vládu v sále?

 Samozřejmě, že určitý handicap to je. Na druhé straně třeba příklad bývalého předsedy ODS Mirka Topolánka ukázal, že je ho možné překlenout. Já se o to snažím tím, že se k tématům vyjadřuji jednoznačně a jasně. Pokud je to možné, jsem zde, vystupuji na veřejných fórech, v médiích…

 Večer si z toho za notného Babišova přispění udělal one-man show Miroslav Kalousek. Co jste jeho výstupům říkal?

Mirek Kalousek je výrazný politik, který je schopen v jednoduché zkratce i gestech vyjadřovat své politické názory. Byla to emocionální reakce člověka, který se cítí dotčen nepravdivým nařčením z alkoholismu či páchání trestné činnosti. Když někdo nepravdivé věci permanentně opakuje, začne je veřejnost přijímat jako pravdu. To Miroslava Kalouska poškodilo. Takže mu lidsky rozumím a rozumím i tomu, že se proti tomu ohrazuje a chce se po premiéru Babišovi domoci omluvy právní cestou. V debatě ale vystupovali všichni naši poslanci a jasně jsme argumentovali, proč tuto vládu nepodporujeme. Naše věcné důvody – od účasti komunistů přes trestně stíhaného premiéra až po to, že se jedná o levicovou vládu – jsme jasně sdělili.

 Zdá se, že vám Kalousek dodnes neodpustil, že jste mu mravenčí prací ve straně TOP 09 téměř vyfoukl pod nosem. Zatímco zprvu jste oba zachovávali jakž takž dekorum, v poslední době už třeba otevřeně říká, že u vás nevidí žádný leadership. Co tomu říkáte?

S Miroslavem Kalouskem jsem schopen normálně komunikovat a spolupracovat. Že mě zrovna nemiluje, není věc, kterou bych řešil, protože jsem politický profesionál. Oba chceme, aby TOP 09 fungovala a byla v podzimních volbách úspěšná. Miroslav Kalousek mi nikde neškodí, nevystupuje proti mně uvnitř strany, není to žádná poziční válka, jakou známe z jiných stran. To, že nejsem jeho kůň a nechtěl, abych byl předsedou TOP 09, říkal od počátku, a já to respektuji. Na druhé straně to neznamená, že spolu nemůžeme fungovat. Náš vztah je stále stejný a nijak se nevyhrocuje.

Opravdu? Já naopak z TOP 09 v poslední době zaslechl, že by Kalousek a jeho lidé mohli mít v případě podzimního volebního neúspěchu – který se snad s výjimkou Prahy dá očekávat – snahu svolat mimořádný volební sjezd a hledat nového předsedu. Kalouskovým favoritem má být údajně místopředseda strany Tomáš Czernin...

Nezaznamenal jsem to. Ale samozřejmě, že po komunálních a senátních volbách ve straně očekávám debatu, jak dál. Hodně sázím na solidní výsledek v Praze, kde se pokouším vytvořit blok středopravicových stran. Doufám, že ten blok bude úspěšný. Ale samozřejmě tím, že je strana relativně malá a má menší počet komunálních politiků než strany typu ODS, bude výsledek asi adekvátní velikosti strany. Pak si po volbách musíme v klidu a věcně říct, jak ten výsledek vnímáme. Pokud bych po volbách zůstal v čele strany – a zatím nic nenasvědčuje, že bych neměl – budu navrhovat, abychom v případě, že projekt v Praze dopadne úspěšně, dále posilovali spolupráci s hnutím STAN. A začali přemýšlet, jak jít společně do příštích parlamentních voleb. Byl bych velmi rád, kdyby ta spolupráce pokračovala, protože myslím, že naše rozdělení byla obrovská politická chyba. Spojení se STAN by mělo být jakýmsi základem proevropské, pravicové, konzervativně-liberální platformy. Považuji to za nesmírně důležitou věc a podle toho budu hodnotit úspěšnost svého mandátu.

Takže si pana Czernina raději bedlivě neprohlížíte s mírnou nedůvěrou?

Určitě ne. V politice vše dělám v klidu a s rozvahou. Pokud by se TOP 09 náhodou rozhodla, že chce mít jiného předsedu, bude to demokratické rozhodnutí, které budu respektovat. Ale zdůrazňuji, že tomu v tuto chvíli vůbec nic nenasvědčuje. Nemám informace ani pocit, že by Czernin nebo kdokoli jiný někde běhal, objížděl a vyvolával nějaké antagonismy ve straně.

Sám říkáte, že předpokladem je úspěch v Praze, kde vedete kandidátku. Podle průzkumů se pohybujete mezi stranami, jež budou mít v Praze nejspíš možnost zasáhnout do sestavování koalice. Umíte si představit, že byste o té koalici jednali i s hnutím ANO?

Pro mě je solidní výsledek nad 15 procent. Volby se pak hodnotí i v kontextu toho, jak dopadnou ostatní strany. Jak v Praze dopadne ODS či Piráti jako strany, které bojují o podobný typ voličů.

Jde i o koaliční potenciál. Ještě v barvách ODS jste v roce 2012 krajské volby v plzeňském regionu vyhrál, ale ostatními stranami jste tehdy byli vyšachováni.

No, přesně tak.

Proto mě váš koaliční potenciál zajímá. Uměli byste jednat i s ANO?

Primárně bych velmi rád usiloval o koalici se stranami, které jsou nám programově blízké i na celostátní úrovni. Naším přirozeným partnerem – pokud bude zájem na druhé straně – jsou strany jako Piráti, ODS. Uvidíme, jak dopadne třeba hnutí pana Čižinského (poslanec KDU-ČSL, jenž sbírá podpisy, aby mohl na magistrát kandidovat pod hlavičkou Praha Sobě – pozn. red.). Pokud třeba koalice s Piráty nebude možná nebo bude třeba ODS domluvená s hnutím ANO, tak budeme vyjednávat dál. Považuji koalici s hnutím ANO za nepravděpodobnou, ale asi chápete, že v tuto chvíli nedokážu vyloučit žádnou variantu. Nerozhodl by o tom pak případně Jiří Pospíšil, ale naše orgány. Jak krajský výbor TOP 09, tak orgán STAN. Důležité je v případě, že bychom šli do městské vlády, nejen s jakou konkrétní stranou, ale jací tam budou lidé a program. Beru kandidaturu v Praze jako výzvu, je tu šance ukázat, že je možné Prahu řídit jinak a řešit problémy, které se neřeší. Takže jít tam s lidmi, kteří by nám třeba byli na celostátní úrovni programově blízcí, ale věděli bychom, že jejich cílem není začít v Praze stavět byty, dělat silnice a tak dále, tak s takovými bych asi do koalice nešel.

Pochopil jsem správně, že spolupráci s hnutím ANO v Praze nechcete říct kategorické NE?

Vidím ji jako velmi málo pravděpodobnou, ale jedná se o komunální volby, u kterých nelze odhadnout, jak dopadnou. Pokud bychom měli být v městské radě, je pro mě důležité, abychom tam byli s programově blízkými stranami a lidmi, kteří budou garantovat, že tam budou pracovat a celý tým se bude někam posouvat.

ANO vyměnilo čelo kandidátky. Namísto poslance Patrika Nachera je lídrem Petr Stuchlík. To jsou lidi, s nimiž si spolupráci dokážete představit?

Problém je, že pana Stuchlíka vůbec neznám. Poslední dobou módní problém je, že ANO nejen na úrovni Prahy, ale i ve vládě najednou z různých důvodů vytahuje úplně neznámé lidi, kteří ve veřejné činnosti nikdy nefungovali a nemají za sebou žádnou stopu. Je velmi těžké říct, jestli jsme s nějakým konkrétním člověkem schopni spolupracovat, když před čtrnácti dny ještě nevěděl, že bude kandidovat a v politice nikdy nebyl. Uvidíme, jak se bude profilovat, je to všechno otevřená věc. Pan Nacher je člověk, který byl předtím v jiných dvou pravicových stranách. I proto jsme si v některých věcech byli blízcí. Prosím, s panem Nacherem, nikoli s hnutím ANO. To zdůrazňuji, aby to nevyznělo jinak.

 Vím, že to má strašně moc kdyby. Ale může tedy dojít k absurdní situaci, že zatímco ve Sněmovně budete na Babiše křičet, že je estébák opřený o komunisty, v Praze budete spolupracovat?

Říkám, že to vidím jako velmi málo pravděpodobné, nedovedu si to moc představit. Ale protože jsem demokrat a o koaličním uskupení nerozhoduje Pospíšil, nýbrž krajský výbor – a v případě Prahy by o tom asi jednal i výkonný výbor – tak vám asi dnes žádnou variantu nedovedu vyloučit. Tedy mimo KSČM a SPD, protože na to máme usnesení. Muselo by také dojít k nějakému krizovému stavu, kdy by zde nemohla vzniknout jiná rada, kdyby nebyly jiné varianty na stole. Vidím to v promilové míře pravděpodobnosti. Teď musíme uspět tak, abychom byli schopni vytvořit koalici s námi ideově blízkými stranami.

Jako ideově blízkou jste zmínil i ODS. Řada občanských demokratů vám dodnes nezapomněla, že jste odešel, a nemají vás rádi…

Oni mě neměli rádi ani předtím, proto jsem také odešel.

Lze se přes tyto osobní věci přenést?

Za mě určitě. Mně jde o programové věci a o kvalitu lidí, kteří program budou naplňovat. Po svém odchodu z ODS jsem jasně sdělil své důvody. Od té doby – ač jsem k tomu byl často vyzýván novináři – jsem nikdy nesklouzl k tomu, že bych na ODS útočil nebo ji lacině populisticky hodnotil. Protože bych to nepovažoval za slušné. Takže je to spíš o případném rozhodnutí ODS.

Dvojkou vaší kandidátky za STAN je Hana Marvanová. Politička, která prošla řadou stran či uskupení. Naposledy spolupracovala na spravedlnosti s Hanou Válkovou z ANO, ale záhy se rozhádaly. Nejprve musela odejít náměstkyně Marvanová, o nějakou dobu později i ministryně Válková. Nemáte obavy, že se vám to ještě do voleb rozpadne?

V politice mám rád výzvy a těžké úkoly. Hanu Marvanovou znám asi 15 let. Jsme přátelé, dlouho spolupracujeme. Ať už to bylo na ministerstvu spravedlnosti, nebo v Museu Kampa, kde je členkou naší dozorčí rady. Jsem přesvědčen, že spolupráci s ní zvládnu. Lidsky si jí vážím a myslím, že výtky vůči ní nejsou úplně spravedlivé. Její pozitivní stránky u mě významně převažují. Třeba vás překvapíme, že spolupráce s Hankou Marvanovou může fungovat a že duo Pospíšil–Marvanová může být úspěšné a efektivní. 

Petr Kolář

Zdroj: Mladá Fronta DNES, 20. 7. 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme