Pospíšil: Úspěch politika nečiní volební výzkumy, ale výsledky voleb

26. 7. 2019

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil ještě neoznámil, zda bude chtít obhajovat hlavní křeslo v čele Topky. Zato Tomáš Czernin už do boje o krále TOP 09 vytáhl. A otevřenou podporu mu vyjádřil i Miroslav Kalousek, v současnosti předseda poslaneckého klubu. O kandidatuře Czernina, vztahu s Kalouskem, ale i o tom, co se TOP 09 povedlo a co naopak nikoli, se europoslanec Pospíšil rozpovídal v rozhovoru pro Blesk Zprávy. A promluvil mj. i o svém nejbližším stranickém spojenci. Co by chtěl ve straně ještě změnit?

Pane europoslanče Pospíšile, považujete své předsednictví v čele TOP 09 za úspěšné? Co případně považujete za své chyby?

Já své předsednictví považuji za úspěšné, protože úspěch politika nečiní volební výzkumy, ale výsledky voleb. Všechny volební výzkumy jsou pouze nějaké odhady agentur, ale to, co opravdu rozhoduje, jsou voliči, nikoli agentury. Když se podíváte na dvoje volby, ve kterých TOP 09 kandidovala a vedl jsem kandidátku, komunální volby v Praze, tak i evropské volby.

V obou případech jsme dosáhli dvouciferného výsledku a byli jsme relevantní politickou silou. V komunálních volbách v Praze, kde jsme součástí vládní koalice, se Topka díky mně vrátila do vedení pražské radnice, předtím byla v opozici a i dvojciferný výsledek v evropských volbách považuji za velmi solidní výsledek, ostatně bylo to takto hodnoceno i nezávislými experty. To jsou dvě moje vizitky v čele TOP 09.

Tam, kde jsme ty volby nevyhráli, tak vzhledem k těm preferencím, které nám přisuzují něco mezi 4 až 5 %, tak pokud reálný výsledek je dvouciferný, tak si myslím, že to nelze považovat za neúspěch. Byť asi Miroslav Kalousek to interpretuje jinak. Samozřejmě ne všechno se povedlo, jsou věci, na kterých je do budoucna v TOP 09 třeba více pracovat.

V jakých přesně?

Jsou věci, kdy cítím, že nejen předseda, ale celá strana má rezervy třeba v oslovování a získávání nových komunálních politiků, což je do budoucna nezbytné. TOP 09, když se podíváte na data, tak totiž i v těch komunálních volbách uspěla. Akorát vzhledem k tomu, že to je malá strana, tak těch získaných mandátů není moc. Ale na poměr toho, kde jsme obhajovali, všichni naši starostové nebo místostarostové, pokud znovu kandidovali, tak pokračují dále ve svých funkcích. Problém je, že jich není velký počet.

Druhá věc, kterou jsem si na počátku předsevzal a proč jsem v zásadě kandidoval do čela TOP 09. Minulé vedení TOP 09 se rozkmotřilo se STANem a rozešlo a kandidovali samostatně. Od počátku jsem říkal, kandiduji do čela proto, abych obnovil spolupráci s hnutím STAN. Protože ta myšlenka spolupráce Topky a STANu zde byla od úplného počátku vzniku Topky, byla správná a umožňovala oběma těmto stranám, pokud kandidovaly společně, získat solidní výsledky.

A to se povedlo jak v té Praze, tak i v evropských volbách, kdy jsme našli cestu k sobě a i právě díky STANu a té spolupráci a kooperativně se nám podařilo udělat dvouciferný volební výsledek. Tyto dva body bych já vypíchl jako své úspěchy. Považuji za nezbytné do budoucna s hnutím STAN a případně s ostatními pravicovými stranami spolupracovat.

A ty chyby?

Vždy člověk dělá chyby. Mohli jsme udělat více pro získávání nejen členů, ale i v oslovování nezávislých komunálních politiků a osobností, kteří dříve s TOP 09 spolupracovali a postupně v několika letech ještě za minulého vedení se odklonili. Tam vidím určitou mezeru.

A pak trošku mne mrzí, že se nevykrystalizovaly odborné komise TOP 09 a že některá témata, jako je třeba snižování sociálních a zdravotních odvodů, které jsme slibovali podnikatelům, jsme dosud nedali jasně na stůl. To jsou věci, kde máme rezervy, tzn. příští vedení by se mělo věnovat oslovování nezávislých osobností, které souzní s programem TOP 09, a posilovat spolupráci s nimi i pro příští komunální a senátní volby. Měli bychom se více profilovat na konkrétních tématech, která jsou blízká naší straně.

Vy jste zmínil volební úspěchy v Praze a v evropských volbách a obnovení spolupráce se STANem, nicméně v komunálních volbách celkově TOP 09 oslabila a ztratila hodně zastupitelů.

Ten pokles je dán tím, že nám bohužel ubyli členové ochotní kandidovat, kvůli tomu jsme postavili méně kandidátů. Problém té strany je, že je relativně malá a že nemá dostatek komunálních politiků. Naši starostové a místostarostové, tak ti všichni obhájili, starosta Moravského Krumlova, Jeseníku, Loun. TOP 09 má dva starosty okresních měst, to nikdy neměla v historii. Ano, máte pravdu, ale je to tím, že TOP 09 podala méně kandidátek než v minulosti a to je problém, který do budoucnosti musí řešit, to nebudu zapírat.

Co jste říkal na ohlášení kandidatury Tomáše Czernina s tak velkým předstihem?

Může to být reakce týmu kolem pana Czernina a Miroslava Kalouska a tak dále na evropské volby. Ty byly objektivním úspěchem koalice STAN a TOP 09. Objektivně se ukazuje, že projekt je úspěšný, získali jsme tři mandáty, stejně jako získali Piráti, kteří ale byli favorité těchto voleb. Aspoň tedy u Václava Moravce půl roku dopředu hlásaly průzkumy, že Piráti vyhrají evropské volby a pak dopadli stejně jako my, kteří jsme byli na 4 %. Takže to byl objektivní úspěch.

Místo toho, aby ta strana z toho těžila a radovala se, tak jsme se dozvěděli několik hodin po vyhlášení výsledků, že to je neúspěch, že to je téměř debakl a tak dále. Tu stranu to žel poškodilo. Strana je vnímaná voliči nejen tak, jaké má objektivní výsledky, ale i tak jak se prezentuje. A pokud čelní představitelé prezentují solidní volební výsledek jako neúspěch, tak to, žel, tu stranu poškozuje. Zapadá to do nějaké logiky. Já jsem každopádně rád, pokud se rozhodnou členové strany kandidovat do vedoucích funkcí, takže já to vítám, že pan Czernin kandiduje. Bude-li na podzim na sněmu strany více kandidátů, je to jenom dobře.

A jaký vlastně máte vztah s Karlem Schwarzenbergem a s Miroslavem Kalouskem?

Já si myslím, že máme pracovní korektní vztahy. Ty vztahy jsou určitě pracovní, neposílal bych je do nějaké osobní či jiné roviny.

Tomáš Czernin se ve svém výroku postavil za tradiční manželství mezi mužem a ženou. Vidíte to jako něco, co by poškozovalo TOP 09?

Někteří členové to tak vidí. Na druhou stranu já jsem rád, že ten podzimní sněm, pokud bude více kandidátů na předsedu, tak bude nejen o tom, která konkrétní osoba má stát v čele strany, ale bude to střet idejí. Já, jak víte a netajím se tím, reprezentuji spíš liberálnější pohled na politiku. Já podporuji sňatky homosexuálů. TOP 09 vedle tradičních konzervativních voličů má i velké množství městských liberálních voličů.

I když respektuji, že pan Czernin je určitě konzervativnější, než jsem já, tak považoval bych pro stranu za mimořádně nebezpečné, pokud by se tato strana chtěla vzdát svých městských liberálních voličů ve chvíli, kdy není jasné, jakými voliči by je nahradila.

To znamená, já rozumím a respektuji to, že pan Czernin je konzervativnější, než jsem já, na druhou stranu pak je tu zájem strany a já jsem hluboce přesvědčen o tom, že není v zájmu TOP 09 přijít o své městské liberální voliče. Já kvituji to, že pan Czernin chce oslovovat i venkov, to je určitě správně, ale nemůže při jeho oslovování zapomenout na pražského a obecně městského voliče.

Celkově byste tedy chtěl TOP 09 jako spíše liberální stranu nebo konzervativní?

TOP 09 má být konzervativně-liberální strana, doposud to nečinilo problémy. I v ODS máte konzervativně-liberální politiky, takže můj pohled je konzervativně-liberální a my se nemáme v uvozovkách znásilňovat a vytvářet jednotný pohled na sňatky homosexuálů. To je nejžhavější téma díky tomu, že se aktuálně projednává na půdě parlamentu. Je normální a správné, když část klubu TOP 09 podporuje sňatky homosexuálů jako mladí členové, pan Feri a paní Adamová, a někteří starší konzervativnější jsou proti tomu.

Ale to není nic proti ničemu. Určitě i v jiných stranách budou na tuto věc různé názory, protože to jsou věci takové té osobní, etické roviny, osobního vnímání daného tématu. Je to přítomnost otázky etické než politické, zda homosexuálové mají či nemají mít právo na sňatky. To je vždycky problém, tam já bych se nevlamoval do jednotné šablony, není to třeba. Ale takové ty základní věci, jako je pohled na ekonomická témata, vyrovnaný rozpočet, spravování státu s péčí řádného hospodáře, nezadlužovat tu zemi, podporovat podnikání, zlepšovat podnikatelské prostředí, na tom si myslím, že budeme mít shodu asi i s panem Czerninem.

Vy jste říkal, že je pravděpodobná vaše kandidatura do vedení strany. Pokud byste kandidoval do „řadové“ pozice, bude se Vám s novým vedením dobře spolupracovat? Očekáváte nějaké třecí plochy?

Vůbec nevím, jak bude vypadat nové vedení. Já jsem jasně řekl, že ty volební výsledky mě opravňují k tomu, abych kandidoval do vedení strany, ale zda to opravdu tak bude, rozhodnou delegáti sněmu, protože ti mají konečné slovo. Já chci představit na konci srpna moji vizi o budoucnosti TOP 09 a chci představit tým lidí, kteří by tuto vizi mohli realizovat. Protože problém není v tom, kdo jen bude předseda TOP 09, jestli to bude Jirka nebo Tomáš nebo někdo úplně třetí, ale to je problém v celém vedení.

A já musím konstatovat, že ne všichni členové vedení dostatečně poctivě pracovali a v průběhu se ukázalo, že nejpracovitější z toho týmu je místopředsedkyně Markéta Adamová Pekarová. Je třeba mluvit nejen o konkrétním kandidátovi na předsedu, ale o celém týmu lidí, kteří by měli vést TOP 09 a představit konkrétní kroky jak programové, tak věcné, které by nové vedení mělo dělat. A to když dovolíte, já to celé představím na konci srpna, protože ten sněm zkrátka bude v listopadu a není třeba tady půl roku obtěžovat čtenáře. Ta debata má probíhat teď uvnitř strany a pak až v poslední fázi na veřejnosti.

Vy jste zmínil Markétou Adamovou Pekarovou, viděl byste ji rád i v příštím vedení?

Markéta Adamová Pekarová je vůbec můj nejbližší spojenec v TOP 09. Já jsem opravdu vděčný za to, že stála tyhle dva roky po mém boku, nikdy mě v něčem nezradila. Velmi dobře jsme spolupracovali, dovolím si říci, že vzniklo pevné přátelství a opravdu se to v politice málokdy vidí. Já jsem v politice dlouhou dobu a většinou, jak se říká, jak to často parafrázuje prezident Zeman, největší nepřítel je stranický přítel.

A opravdu s Markétou se mi dobře spolupracovalo, myslím si, že ona je jednou z tváří budoucnosti TOP 09. Je velmi pracovitá, talentovaná politička, velmi solidní, drží slovo. Kdybych já měl jako předseda strany vystavovat vysvědčení jednotlivým místopředsedům, což pak i učiním na tom sněmu, tak Markéta má jedničku podtrženou a byla by bohužel z toho vedení takto s vysokým oceněním jediná. Takže ona opravdu je člověk, který pro mě ztělesňuje budoucnost TOP 09 a já doufám, že bude jednou z čelných kandidátek, ne-li lídrů do příštích parlamentních voleb.

Co byste nezávisle na pozici, kterou budete mít v budoucnu, chtěl v TOP 09 ještě změnit?

Já jsem připraven pro TOP 09 pracovat na jakékoliv pozici. Není to tak, že Jiří Pospíšil si obhájil mandát v Bruselu a tím odchází, mává, nechává to být. V žádném případě. Já pro tu TOP 09 budu dál pracovat na jakékoliv pozici, což rozhodnou delegáti na sněmu. Já jsem TOP 09 obětoval dva roky svého života, je to srdeční záležitost a jsem přesvědčený o budoucnosti té strany právě s lidmi, jako je třeba ta Markéta Adamová Pekarová.

Takže všechny kroky, které učiním během toho podzimu a i rozhodnutí o mé kandidatuře, budou vázány tím, ne jaké ambice má Jiří Pospíšil, ale zájmem strany, zájmem TOP 09. Budu-li součástí příštího vedení, budu dělat vše proto, aby i pro parlamentní volby byla obnovena spolupráce TOP 09 a STANu.

A pokud bude pro to prostor, tak pokud vznikne širší platforma středopravicových politických stran, která by mohla kandidovat v příštích národních parlamentních volbách, tak já pro to udělám maximum a budu to podporovat.

Ne proto, aby TOP 09 měla pět a něco procenta, ale proto, že jsem přesvědčený, že jen takovýto společný subjekt středopravicových stran má šanci porazit Andreje Babiše ve volbách a změnit vládu v této zemi. Jak s ODS, tak i s KDU-ČSL máme v lecčems programové průniky, méně je to s Piráty, ti jsou více levicoví, ale s těmito dvěma dalšími stranami, ODS a KDU-ČSL, se v mnoha věcech shodujeme.

Zdroj: Blesk.cz, Jiří Rys, 26.7.2019

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme