Pospíšil: TOP 09 do Bruselu neposílá druhořadé politiky

18. 2. 2019

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil nesouhlasí s názorem, že eurovolby jsou druhořadé a strany do nich posílají pouze politiky za zenitem. Čeští europoslanci podle něj udělali pro Česko spoustu dobré práce, například zmírnili směrnici regulující zbraně.

Znovu jste se spojili s hnutím STAN, tentokrát do eurovoleb, co od toho čekáte?

Věřím, že budeme jasnou nabídkou a alternativou pro proevropské voliče, kteří považují za důležité, aby Česká republika byla aktivním členem Unie.

V minulých volbách jste získali čtyři křesla stejně jako ANO a ČSSD. Na kolik si věříte letos?

Tři mandáty by byl solidní úspěch, méně bych považoval za neúspěch.

Věříte v to i přesto, že v průzkumech mají obě strany sotva kolem pěti procent přízně?

Když se vytvoří zajímavý volební projekt, tak se procenta nejen sčítají, ale může tam být i přírůstek o voliče, kteří by nás nevolili, protože se bojí, že jim hlas propadne. Ukázalo se to na podzim v Praze, kde jsme společně dosáhli na stejný počet mandátů jako favorité voleb – piráti. Také teď vidím, že máme šance mezi 14 až 16 procenty.

Spojíte se i v příštích volbách?

Pokud dopadne dobře tento evropský projekt, tak jsem přesvědčen, že budeme usilovat o společný postup při krajských volbách. Ale nechci to uspěchat, abychom nedopadli jako koalice lidovců a STAN. Ta měla sice velký mediální ohlas, ale ukázalo se, že ji nepřijala členská základna obou stran. Musí jít o evoluční vývoj.

Budete lídrem, proč jste do toho šel, když se o evropských volbách říká, že jsou druhořadými volbami? Nepoškozujete TOP 09 tím, že se uklidíte do Bruselu a nebudete mít vliv na domácí politiku?

Pro TOP 09 nejsou evropské volby volbami druhé kategorie. To je české vnímání, že důležitá politika se dělá pouze v ČR. Pro nás je členství v NATO a EU důležité a nikdy nebudeme posílat do Bruselu politiky druhé kategorie na konci kariéry.

To je úplně jedno, jak to vnímáte vy, ale lidé to za důležité nepovažují. Stačí se podívat na to, že k volbám do EP chodí jen pětina voličů. Pro přežití strany je důležitá domácí politika.

Podle průzkumů naši voliči považují Evropu za důležitou a podle nás bychom měli evropskou politiku považovat za součást české politiky a aktivně bychom ji měli dělat.

A jak mají voliči vnímat, že jste na podzim kandidoval v pražských volbách a na jaře opět do Evropy? Nebudou v tom mít zmatek?

Určitě ne. V Praze jsme postavili kvalitní kandidátku a dokázali jsme od moci odstavit ANO. Osobně jsem neuspěl tolik, jak jsem chtěl. Měl jsem ambici být primátorem. Teď jsem neuvolněný zastupitel a věnuji se evropské agendě pro Prahu. Problémem by bylo, kdybych měl více neuvolněných funkcí, to nikdy dělat nebudu.

Co konkrétního jste vy a vaši kolegové v EP pro Česko udělali?

V parlamentu jsem měl přes 600 vystoupení, to není málo. Věnuji se vnitřnímu trhu, lidským právům a také ochraně zvířat. Podal jsem několik set pozměňovacích návrhů. Například u směrnice o regulaci střelných zbraní jsme s českými kolegy udělali spoustu práce, aby byla vůči střelcům vlídnější než původní návrhy. Co se nepovedlo české vládě, to se nakonec podařilo českým poslancům. Teď se nám povedlo zmírnit velice restriktivní návrh komise o povinném pojištění, který požadoval pojišťovat všechna elektrokola nebo elektrokoloběžky.

Co jste si udělali s kolegou Štětinou, který si založil nové hnutí? Řekl, že nesouhlasí s tím, kam TOP 09 vedete?

To je velmi nešťastné, protože bychom měli proevropské síly spojovat proti ANO a proti ODS. Pan Štětina se jednoho dne rozhodl a jeho rozhodnutí jsem si pouze přečetl na sociálních sítích. Mně osobně ho nikdy nesdělil.

Zdroj: 18. 2. 2019, Právo

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme