× Spojenci pro Evropu

Pospíšil: TOP 09 a Starostové patří k sobě

8. 1. 2019

„Vnímám budoucnost v tom, s čím jsem šel do volby předsedy TOP 09. Tedy: Dát dohromady projekt, který byl na počátku a byl velmi úspěšný. To je spolupráce TOP 09 a STAN. Ve chvíli, kdy se ty dvě strany rozdělily, tak se každá ocitla kolem pěti procent. Praha ukázala, že voliči to případné spojení vnímají a dopadli jsme tam velmi dobře. Pokud se nám podaří společný projekt pro evropské volby, tak můžeme zabojovat a být významnou silou,“ tvrdí Pospíšil a dodává, že to musí být spolupráce po jednotlivých a postupných krocích.

„Doufám, že se mi podaří dojednat spolupráci pro evropské volby. Vypadá to nadějně. Pokud se to podaří a tento projekt bude úspěšný, tak se v létě budu považovat za úspěšného předsedu, protože jsem během dvou let dal dohromady dvě strany, které patří k sobě,“ dodává Pospíšil s tím, že chtějí vytvořit silnou evropskou kandidátku, která nebude v Evropském parlamentu sedět v rohu a nadávat.

Účet Žížaly na Twitteru a TOP 09

Vyjádřil se i k dění na českém Twitteru. Konkrétně k populárnímu parodickému účtu s původním názvem Žížala, což byl odkaz na přezdívku asistenta z populární série Kancelář Blaník. Účet v uplynulých letech nasbíral tisíce followerů, v posledních týdnech však postupně měnil své jméno. Dnes nese název možné společné kandidátky Spojených sil pro EU a vyjadřuje podporu Pospíšilovi coby údajnému lídrovi do evropských voleb na této kandidátce.

Za to si vysloužil Pospíšil kritiku s tím, že o kandidátce není ještě ani rozhodnuto.

„Dávám za to ruku do ohně: Ten účet a ta aktivita se mnou nebyla konzultována. Byl jsem překvapen a nepovažuji to za šťastné. Využívat ho nijak nebudu. V primárních volbách do Evropského parlamentu kandiduji, ale říkat, že jsem kandidátem, tak o tom rozhodne až výkonný výbor naší strany. Jsme demokratická strana. Dokud není nic odhlasováno, tak to neplatí. Nechci, aby si někdo myslel, že tady obcházím orgány strany,“ řekl k tomu Pospíšil.

Rozhovor můžete shlédnout na webu Seznam Zprávy.

ZDROJ: SEZNAM ZPRÁVY, 8. 1. 2019

Osobnosti: