Pospíšil: SPD naplňuje definici extremismu

31. 5. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)


David BOREK, moderátor

Pan Fiala tady říkal jednu věc, kterou představitelé SPD a nejenom SPD říkají opakovaně, když někdo odmítá v této zemi masivní migraci muslimů, když někdo v této zemi vidí kriticky romskou menšinu, když někdo v této zemi nechce euro a chtěl by vystoupit z Evropské unie, toto všechno bývá občas opravdu označováno za extremismus. Je to extremismus, nebo je to úplně legitimní politický názor?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Já na to mohu říct svůj subjektivní názor. Vidím velký rozdíl v tom, když někdo říká, že nechce euro a má řekněme antievropské názory, s kterými já absolutně nesouhlasím, ale je to v rámci nějakého politického diskursu a debaty, ale zásadně odmítám výroky některých představitelů SPD. A vy jste jeden pouštěli, kdy někdo útočí na určitou menšinu z důvodu získání politických bodů. U pana Okamury to nebylo poprvé, kdy zpochybňoval koncentračního tábora v Letech. Byla debata o tom, zda má pan Okamura být či nebýt v čele Poslanecké sněmovny. My jsme také podporovali jeho odvolání. Výroky pana Okamury jsou podle nás extrémní, a v tom je velký rozdíl. Útok na menšinu, který je naprosto za hranou nějaké politické debaty a potom debata, kdy mám opačný názor třeba na některé evropské věci, ale je to součástí ještě nějakého demokratického diskursu.

David BOREK, moderátor

To, co jste zmiňoval Vy, je možné označit za extremismus, anebo extremismus je skutečně něco, on je totiž ten výraz strašně pružný. Jak to definujete pro sebe, jestli extremismus není, když to potom už přejde ve fyzické násilí nebo fyzické útoky?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Pokud někdo útočí na nějakou etnickou menšinu, tak si myslím, že to už je extremismus. Hovoříme o zprávě, která zatím nebyla bohužel zveřejněna. Je to trošku nešťastné, ale pokud platí to, co píše Aktuálně, že hnutí SPD je populistickou stranou s některými extrémními projevy, tak právě útoky na Romy považuji za extrémní projevy. Promiňte, pane předsedo, pokud váš předseda říká v přímém přenosu, že určitá menšina je bezpečnostní riziko, to znamená, že vytváří strach a paniku z romské menšiny bez dalšího. To přece není normální. Kdyby hovořil pouze o tom, že narůstá romská menšina, tak už samo o sobě to je zvláštní, ale může to říkat. Tomio Okamura spojil nárůst romské menšiny s bezpečnostním rizikem. To je pro mě extrémní projev.

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu, místopředseda hnutí /SPD/

Já si myslím, že to bylo konstatování faktu a že nevyzýval k žádnému extremismu. K ničemu nekalému, k ničemu protizákonnému. Když někdo má politický názor, to ještě nemůže být trestné.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Ale tímto názorem posilujete animozity a nesnášenlivost vůči určité menšině. Proč romská menšina přináší bezpečnostní riziko jako takové? Je to zasévání extrémního pohledu mezi veřejnost.

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu, místopředseda hnutí /SPD/

Já si myslím, že tyto věci jsou vykonstruované. Stejně jako únik těch informací ze zprávy, která ještě neexistuje v souladu nebo ve spolupráci s médii, tak to má prostě něco zastřít. Má to ukázat na nás, že my jsme ti extremisté, aby nás lidé nevolili.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Když jsem si odpoledne studoval definici extremismu, mimo jiné říká, že představitelé, kteří mají extremistický slovník, zpochybňují média a vytvářejí různé takové konstrukce. Celkové zpochybňování médií a vytváření teorie spiknutí světa, je jedna z definic extremismu.

David BOREK, moderátor

Teď mi tedy řekněte, když se vracíme ke spiknutím a k tomu vytváření obrazu nepřítele, TOP 09 podle kritiků vytváří permanentní obraz nepřítele z Ruska, za vším vidí Rusko. Je to něco jiného kvalitativně? Je to jiný žánr?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Že bychom také byli extrémní? My si na rozdíl od SPD myslíme, že lidé, kteří jsou vlastenci, nelezou Rusku někam. My varujeme před reálným nebezpečím, které Rusko pro Českou republiku znamená a vycházíme třeba právě ze zprávy Bezpečnostní informační služby. Naše obavy vychází z reálných faktů od složek tohoto státu.

David BOREK, moderátor

Vaše perspektiva dokážete za vás říci něco, co opravdu podle vás je extremismus?

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu, místopředseda hnutí /SPD/

Ministerstvo vnitra má pro extrémismus definici, podle které zařazuje politické strany nebo hnutí na seznam extremistů. A na tom seznamu SPD není.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

To je pravda, ale extremismus lze dost jasně exaktně definovat. Jsou to politická hnutí, která se snaží rozrušit, rozbít, oslabit demokratický právní stát, vystupují proti menšinám a tak dále. Ty definice jsou jasné. A Vy některými výroky, viz proti třeba romské menšině, tu definici splňujete. V podstatě nevystupujete proti demokracii, ale konkrétní výroky, a to ta zpráva říká, pokud se potvrdí, co je v tom článku, že jste populisté a že někteří vaši členové mají extrémní výroky, a to je podle mého názoru pravda.

David BOREK, moderátor

Jak si vysvětlit to, že v dějinách občas některé strany byly označovány za extremistické a dnes jsou součástí mainstreamu. Rakouská policie pronásledovala sociální demokraty jako nebezpečné revolucionáře a extremisty. Mimochodem Mladočeši byli také označováni za nebezpečné nacionalisty. Ve světě máme možná desítky prezidentů a premiérů, kteří mají historii v různých povstaleckých hnutích, které se taky občas politickým násilím trochu zabývali. Je to opravdu pro Vás termín, který je uchopitelný a má trvalou platnost, extremismus?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Princip extremismu v dnešní podobě vznikl po 2. světové válce, kdy se v Evropě začala definovat doktrína demokratického právního státu, ochrany lidských práv a ochrany menšin. Strany, které tyto principy, na nichž stojí dnes evropský moderní stát, neuznávají, jsou vnímány jako extremistické.

Zdroj: Události, komentáře, 31. 5. 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme