Pospíšil: Praha má být moderní evropská metropole

8. 3. 2018

Předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil pomýšlí na post pražského primátora. Lídra společné kandidátky TOP 09 a STAN strany teprve v nadcházejícím měsíci vyberou, Pospíšil však neskrývá své ambice. Praha by se podle něj pod novým vedením mohla stát evropskou metropolí, jakými jsou Berlín nebo Vídeň. Pokud ale bude pokračovat ve stagnaci, za které podle něj může vládnoucí hnutí ANO v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou, tak se z Prahy může stát metropole druhé kategorie.  

Na tiskové konferenci jste řekl, že máte ambici být lídrem společné kandidátky TOP 09 a STAN. Jak velká je šance, že jím opravdu budete?

My jsme demokratické strany a v tuto chvíli začínáme dávat celý projekt personálně dohromady. Doposud jsme jednali hlavně o programu, bylo několik schůzek a naším cílem bylo zjistit, zda máme jasné programové priority a jsme schopni nabídnout Pražanům řešení problémů Prahy. Zjistili jsme, že ano, a proto jsme podepsali to memorandum. Teď začneme řešit detaily programu a také personální obsazení. Já jsem své ambice jasně řekl, ale teď teprve probíhají jednání. Jsme demokratické strany, musíme se domluvit.

Kdybyste byl opravdu primátorem, je to slučitelné s mandátem europoslance?

Velmi spekulujeme, ale samozřejmě bych v tom případě nebyl europoslancem, to je jasné. Není možné vykonávat dvě takové funkce. To by mě ani nenapadlo.

Koho považujete za největšího soupeře, hnutí ANO?

Myslím si, že největší soupeř bude hnutí ANO. Je politicky odpovědné za to, že Praha stagnuje, nestaví se tu a nerozvíjí se dopravní infrastruktura. Přesto vzhledem k tomu, že ANO zažívá politický boom díky své populistické politice, mnoho lidí zřejmě bude volit hnutí ANO kvůli Andreji Babišovi a trochu zapomene na to, jak ANO Prahu řídí. I přes neúspěšnou politiku primátorky Adriany Krnáčové považuji hnutí ANO za silného soupeře v komunálních volbách v Praze.

Myslíte, že ANO postaví v Praze jiného lídra místo paní Krnáčové?

Nechci spekulovat. Mě by to ale moc nepřekvapilo, kdyby vybrali nějakou jinou, řekněme líbivou tvář.

Mluvili jste o tom, že kromě dopravy je vaší největší prioritou výstavba bytů. Nyní se staví ještě méně než během krize. Jak tohle chcete změnit?

Nejvíc také rostou ceny bytů právě v Praze ve srovnání s jinými metropolemi. My už máme konkrétní návrhy, ale když dovolíte, já v tuto chvíli nebudu prozrazovat nic z volebního programu, který bude kompletně představen 5. dubna. Půjde o konkrétní řešení konkrétních problémů. Není fér, abych teď vytrhoval určité věci, když se o tom s kolegy stále bavíme. Kdyby přistoupily další subjekty, tak i s nimi se o tom budeme bavit. Zatím jsme představili oblasti, kterými se chceme zabývat: transparentnost úřadu, rozvoj dopravní infrastruktury, rozvoj bytové výstavby.

Tyto body mají ale v pražském programu takřka všichni. V rozhovoru pro deník E15 řekla paní primátorka Krnáčová, že by, cituji, "stavěla, až by brečela".

A co dělala čtyři roky, proč nestavěla? Měla možnost, měla velmi silnou politickou pozici. Je otázka, když bude paní Krnáčová toto říkat, nakolik budou taková předsevzetí věrohodná. Já si myslím, že paní Krnáčová měla šanci čtyři roky ukázat, jak je schopna Prahu řídit, a ty výsledky jsou bohužel dost žalostné.

Do spolupráce s TOP 09 a Starosty by mohly přistoupit podle vás i další subjekty, jde hlavně o lidovce?

Byl bych velmi rád, kdyby další subjekty do koalice vstoupily, protože jsem kandidoval na předsedu TOP 09 a fakticky jsem se vrátil do české politiky s vizí dávat dohromady menší středopravicové proevropské strany. Podmínkou je, že dojdeme ke shodě nad programovými cíli a že se obě strany, tedy my i Starostové, shodneme na rozšíření té koalice.

S lidovci se samozřejmě budeme bavit, za mě osobně bych byl tomu rád. Pavel Bělobrádek (předseda KDU-ČSL - pozn. red.) sám napsal na sociálních sítích, že nejprve se má bavit TOP 09 se STAN, a pak se se teprve může s nimi bavit KDU-ČSL. Toto není nic proti lidovcům, odpovídá to i tomu, co pan Bělobrádek uvedl.

Z vašeho pohledu europoslance, jak může Praha pracovat na svém evropském postavení?

Pokud se Praha bude více inspirovat v tom, jaký rozvoj teď zažívá Berlín nebo Vídeň. Pokud se nám podaří prosadit náš program, může se posílit pozice Prahy jako evropské metropole. Praha je jedno z nejkrásnějších měst na světě, turisticky vyhledávané město.

Je tu ale celá řada věcí, které v poslední době politická reprezentace zanedbala a pokud se opravdu nezačnou v příštím volebním období řešit, může Praha za jinými evropskými metropolemi výrazně ztrácet. I experti na urbanismus upozorňují, že pokud v příštím volebním období nebude politická reprezentace v Praze velmi aktivní a nedožene, co se zanedbalo, tak se může stát z Prahy evropská metropole druhé kategorie, a to nikdo nechce.

Nguyen Thuong Ly

Zdroj: E15.cz, 7. 3. 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme