Pospíšil: Praha je pokus, jak se znovu sblížit se Starosty

1. 10. 2018

Bývalý ministr spravedlnosti chce zkrátit stavební proces podobně jako soudní řízení 

Říkáte, že jste schopen se domluvit skoro s každým, takže třeba s Piráty, s ODS, s Prahou sobě pana Čižinského? 

Já za TOP 09 vnímám Piráty a ODS jako dva nejpřirozenější partnery. My jsme konzervativní liberální pravicová proevropská strana, ODS je možná trošku méně proevropská a Piráti jsou určitě méně pravicoví, ale jsou to strany, se kterými si myslím, že jsme schopni se domluvit. Je otázka, jestli oni budou chtít s námi... A dovedu si představit, že se budeme bavit s panem Čižinským. 

Takže s každým. 

Ne s každým. Nezmiňovala jste ANO. 

S ANO byste měl tedy problém? 

Já osobně ano. Moc si nedovedu představit, že bych v takové koalici vůbec mohl figurovat. 

Pan Stuchlík asi není tolik nasáklý Babišem, je spíš podnikatel... 

Právě proto, že je to podnikatel aže o něm nic nevíme. Bude to další experiment jako s paní Krnáčovou. Ve vyspělých demokratických státech není běžné, aby člověk, který nemá vůbec žádné politické zkušenosti, byl primátorem hlavního města. 

Není v Praze alternativou k ANO ODS? 

Alternativou v Praze je jednoznačně náš blok, který spojuje menší proevropské, demokratické, konzervativní a liberální strany. Naplňujeme to, k čemu často komentátoři vybízejí - aby menší strany začaly spolupracovat. Tak teď se v Praze ukáže, jestli to volání je opodstatněné, nebo zda je to spíše falešná výzva. 

Ale ona vám ta koalice se Starosty moc nefungovala ... 

To, že se rozdělila TOP 09 a Starostové jsem považoval za obrovskou chybu. Do čela Topky jsem kandidoval s programem, že chci udělat všechno pro to, abychom se začali opět k sobě přibližovat. 

Kam byste chtěl posunout Prahu? 

Rád bych, aby se jednou mohlo říct, že vedení města, kde byl Pospíšil, vracelo Prahu zpět do Evropy. Jsem v tomto směru ješitný člověk. v dobrém ale. Když jsem byl ministrem spravedlnosti, povedlo se zkrátit soudní řízení. To samé bych chtěl nyní u stavebního povolovacího procesu, který paralyzuje Prahu. Byl bych velmi rád, kdyby se rozběhly projekty na brownfieldech... Musí se také konečně pohnout s Pražským okruhem.

Zdroj: Euro, 1. 10. 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme