Pospíšil: Podzimní volby jsou šancí pro spolupráci pravice

12. 2. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Pavel MALÚŠ, moderátor

KDU-ČSL a TOP 09 jednají o společném postupu pro podzimní senátní a komunální volby. Po dnešní schůzce lidovců a TOP 09, která se týkala hlavně spolupráce těchto subjektů ve sněmovně, uvedl místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek, že tam, kde jsou silné osobnosti, budou křesťanští demokraté o spolupráci dále jednat. Co vás vede k úvahám o společném postupu pro podzimní senátní a komunální volby a jakou formu by měla mít tato podpora? Plánujete společné kandidátky?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Když jsem byl zvolen předsedou TOP 09, tak jsem jasně řekl, že jedna z mých priorit je posílení spolupráce mezi TOP 09, STAN a KDU-ČSL. Dnes jsou tady tři středopravicové subjekty, které mají přibližně podobnou podporu a mají v lecčems podobný program. Do budoucna je logické, že by spolu měly více spolupracovat. Zatím o tom hovoří všichni politici na středopravici, ale nikdo nic konkrétního neudělal. Já bych byl velmi rád, aby byl podzim konkrétní možností, jak tu spolupráci rozvinout a pokusit se v některých obvodech se STAN a případně s KDU-ČSL najít společné vhodné kandidáty a porazit tak kandidáty ANO, případně kandidáty levice a také se pokusit postavit společné projekty i v některých městech v rámci komunálních voleb. Bude to první lakmusový papírek, jestli je středopravice schopna se dohodnout na společných kandidátech a projektech, anebo se tady v Čechách s větší či menší periodou vždycky bavíme o tom, že je zde roztříštěná pravice nebo středopravice a že by měla spolupracovat. Všichni to chtějí, ale nikdo pro to nic nedělá. Já se o to pokouším a doufám, že se to částečně na podzim podaří.

Pavel MALÚŠ, moderátor

Jmenoval jste další dva subjekty. Ve sněmovně ale v současnosti vidím čtyři demokratická uskupení s programovým ukotvením napravo od středu. Připouštíte tedy obdobnou kooperaci také s hnutím STAN a ODS?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Zatím o tom ještě nejednáme. Dnes jsme se potkali s lidovci a já jsem na konci té schůzky lidovce vyzval, abychom začali jednat. V nejbližší době se potkám se zástupci lidovců, kteří mají na starosti senátní volby, abychom si vyměnili informace, kdo kde koho chce do senátních voleb postavit a v jaké síle. To samé děláme a chceme dělat i se STAN, který je TOP 09 nejbližší. Už jsem také hovořil se zástupci ODS, kteří mají na starosti senátní volby a během tří týdnů se potkáme a řekneme si, jestli nějaké průsečíky jsou. Je ale logické, že ODS je dnes silnější, než jsou tyto tři menší strany a u těchto tří stran bude větší snaha se domluvit, než u ODS. Mimo jiné je třeba si říci, že tyto tři strany jsou součástí takzvané Evropské lidové strany v Evropském parlamentu a vytváří společnou českou delegaci. To znamená, že k sobě díky pohledu na Evropskou integraci mají blíže. Téma členství v Evropské unii je v tuto chvíli, kdy pan Okamura s panem Babišem připravují referendum, které se může týkat i vystoupení z Evropské unie, daleko naléhavější.

Pavel MALÚŠ, moderátor

KDU-ČSL loni v létě na poslední chvíli zrušila už domluvený společný volební projekt s hnutím STAN. Nemáte strach, že se něco podobného může opakovat i v případě spolupráce s TOP 09? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Myslím si, že spolupráci musíme vyzkoušet právě na menších projektech. Letnímu projektu STAN a KDU-ČSL jsem fandil. Ten projekt byl velmi ambiciózní, ale neměl velkou podporu obou politických subjektů. Pokud bychom chtěli za čtyři roky spolupracovat v parlamentních volbách, tak je třeba si to vyzkoušet právě v Senátu a v některých městech a obcích. Tady se ukáže, jestli je spolupráce jen oblíbenou písničkou pravicových politiků, anebo jsme schopni se na něčem domluvit. Pokud se to na podzim v některých místech nepodaří, pak jsem přesvědčený, že je spolupráce sice hezkou písničkou, ale není bohužel možná. Takže já to beru jako velmi významný lakmusový papírek, jestli jsme alespoň v některých obvodech a v některých městech schopni se domluvit.

Zdroj: Den v 60 minutách, ČRo Plus, 9. 2. 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme