Pospíšil: Očkování u nás brzdí vládní chaos a Andrej Babiš, nikoli Evropská unie

Vinit z nedostatku vakcín Evropskou unii je laciné, tvrdí europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). Naráží tak na slova premiéra Andreje Babiše (ANO), podle kterého může za pomalé očkování právě EU. Podle Pospíšila se jedná o snahu odvést pozornost od selhání vlády.

11. 1. 2021

Jak se díváte na slova pana Babiše, že za nedostatek vakcín může EU?

Jedná se opět o jeho klasickou taktiku „já nic, já muzikant“. Je už čtvrtým rokem premiérem, ale za všechny chyby jeho vlády může vždy někdo jiný. Je ostuda, že si premiér musí nechat radit od hejtmanů, jak by měl vypadat systém přihlašování zájemců na očkování, ale je ještě větší ostuda, že už takový systém není dávno vytvořen a premiér o něm teprve nyní přemýšlí. I na tom je jasné, že očkování u nás nebrzdí Evropská unie, ale vládní chaos a vládní zmocněnec–nezmocněnec pro očkování, který se „překvapivě“ jmenuje Andrej Babiš.

Proč si podle Vás Česko neobjednalo vakcíny samo bez ohledu na EU?

Já bych úplně nekritizoval, že jsme neexperimentovali s nějakou samostatnou objednávkou. Maďarsko přece nejprve vyjednávalo o dodávkách ruských vakcín Sputnik, ale pak tuto variantu zavrhlo, protože ruská očkovací látka nemá právě to schválení Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), a není proto ověřená pro bezpečné využití. I v Maďarsku se proto začalo očkovat látkou od firmy Pfizer a BioNTech, získanou prostřednictvím EU.

Nicméně jsem toho názoru, že pokud se náhodou ukáže, že bychom byli schopni očkovat více lidí, než kolik vakcín budeme mít k dispozici, je namístě pokusit se o samostatný nákup vakcín pro ČR. Jak už ale zjišťují například Poláci, kteří o této variantě také uvažují, bude to znamenat, že na vakcíny budeme čekat výrazně déle a zaplatíme za ně výrazně více než v případě centrálního objednání přes EU.

V čem postupuje třeba Izrael lépe než my?

Izrael velmi dobře logisticky nachystal první fázi očkování. Zvládal očkovat desetitisíce lidí denně. U nás se přitom nezvládla použít ještě ani první várka vakcín. Zatímco tam mají přípravy jasný řád, u nás je provází jenom zmatky a chaos. Každopádně to má i druhou stranu mince. Izraelská rychlost totiž dokonce předběhla dodávky vakcín do této země a hrozí tam problémy s druhou dávkou pro již naočkované. Navíc je třeba také zmínit, že za první dávku vakcíny Pfizer/BioNTech zaplatili dvojnásobek toho, co za ni platíme my díky společnému nákupu přes EU. Přesto se od Izraelců náš pan zmocněnec pro očkování má opravdu hodně co učit.

Myslíte si, že ostatní státy EU dokážou proočkovat své obyvatelstvo rychleji než my?

V tuto chvíli jsme v míře proočkovanosti populace přibližně na průměru EU. Chci věřit, že se nejméně na této pozici udržíme, ale když sleduji těžkopádnost vládního počínání v logistických a komunikačních přípravách na očkování, přiznávám, že mě to naplňuje obavami. Skoro to spíš vypadá, že kromě „best in covid“ budeme i „best in očkování“.

Když na závěr trochu odbočíme, co říkáte na nedávné dění ve Washingtonu?

Byli jsme svědky mimořádného útoku na demokracii, který si vyžádal čtyři lidské životy. Viníkem je bohužel americký prezident Donald Trump, který bez důkazů permanentně zpochybňuje volby, který neumí nést čestně svou porážku a který mezi lidi vnesl nový virus, proti němuž žádné očkování nepomůže – nedůvěru v politický systém. Každopádně věřím, že americká demokracie je natolik silná, že se s podobným excesem dokáže vyrovnat. Faktem ale je, že Spojené státy jsou bohužel dnes tak rozpolcené, jak nebyly od začátku občanské války v roce 1862. Je třeba, aby toto ostudné období neprodleně skončilo a nový americký prezident nastoupil do úřadu. Má před sebou velmi nelehký úkol – spojit rozdělenou Ameriku a zklidnit napětí ve frustrované společnosti. Držme mu v tom palce.

Zdroj: CNN Prima News, Vojtěch Šeliga, 10.1.2021

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme