Pospíšil: Ministryně Nováková by měla odejít

27. 2. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

 

Moderátorka: Teď ve vysílání přidáme názor předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila, abychom se bavili o věcných záležitostech. Jak hodnotíte ty představené změny, které by hnutí ANO chtělo prosadit do zákona o elektronických komunikacích?

Jiří Pospíšil, předseda TOP 09: Ty změny jdou správným směrem, TOP 09 je také navrhuje. Problém je, že Andrej Babiš to říká po několika letech, kdy předchozí vláda, kde byl ministrem financí, problémy s drahými daty také měla na stole a neřešila je. Vzpomeňme na kauzy, které byly řešeny s tehdejším ministrem Mládkem, který povídal něco podobného jako současná ministryně průmyslu a obchodu. Zkrátka vláda na to úplně rezignovala. Takže pokud se nyní pan premiér populisticky probudil a přichází s tím návrhem, tak je to určitě dobře, ale viníkem nejsou Piráti, nebo opoziční strany, nebo kdokoliv jiný, ale vláda. A to nejen tato, ale i ta předchozí Sobotkova, protože tyto problémy tu jsou několik let. Já chci upozornit, že jako europoslanec jsem upozorňoval ještě ministra Mládka, že ta naše právní úprava, která se má nyní měnit, je v rozporu s evropským právem a pozice českého spotřebitele je mnohem horší a méně příznivá než v jiných státech Evropské unie. To dokonce komise posuzovala. Takže tato kauza je mnohaletá, a teprve po mediálním tlaku se pan premiér probouzí. My určitě podpoříme dobré návrhy, ale říkám, že kdyby to pan premiér myslel vážně i třeba v roli ministra financí, už ty návrhy dávno mohly být schválené, protože nejde jenom o ten zákon. Jde i o to, dostat na trh dalšího operátora, a to nemůže řešit opozice, to opravdu musí vyřešit vláda. Vypsat dražbu a tak dále.

Moderátorka: Jenom dodejme, že Jan Mládek byl ministrem za ČSSD, abychom byli fér. TOP 09 tedy je pro který z těch návrhů? Je vám to jedno, nebo budete podporovat ten vládní?

Jiří Pospíšil, předseda TOP 09: My máme vlastní návrh, který zpracovala paní poslankyně Langšádlová. Jde podobným směrem jako Piráti. Jde nám o to, zlepšit pozici spotřebitele, aby třeba automaticky nedocházelo k obnově jeho smluvního vztahu po uplynutí doby dvou let. Paní poslankyně na tom pracuje poctivě již několik týdnů, zatím to tedy nemedializovala, ale ten návrh také představí. Určitě podpoříme ale takové věci, jako je snížení pokuty za to, že občan přechází od jednoho operátora k druhému. Jak jsem řekl, já jsem na to před několika lety jako europoslanec upozorňoval ministra Mládka, že tento bod je v rozporu se evropskou legislativou. Takhle vysoké sankce pro občana, který chce odejít od jednoho operátora k druhému, zkrátka jinde nejsou. Takže já si myslím, že nakonec na půdě parlamentu vznikne kompromisní materiál, který by mohl výrazně omezit současné sankce pro občana. Ale to hlavní nemůže vyřešit parlament, to je opravdu věc exekutivy. Je nutné, aby premiér konečně vyjednal podmínky pro vstup čtvrtého operátora na český trh. Upozorňuji na Polsko, pokud jsem ve Vaší konferenci slyšel, že pan Nacher říká, že jsou v zahraničí, například v Polsku, data levnější o polovinu, tak je třeba říci, že Polsku pomohlo právě to, že na trh vstoupil čtvrtý operátor. Zvýšila se konkurence a ta data se obrovsky zlevnila.

Moderátorka: Pojďme se u toho zdržet, když říkáte, že tu situaci by výrazně změnil vstup čtvrtého operátora, ale zároveň na té tiskové konferenci zaznělo, že by to znamenalo ze strany zmiňovaného zájemce miliardové investice, nebo vstřícné kroky ze strany jeho konkurence. Jaké jsou vlastně možnosti vlády zasáhnout do toho, aby ten vstup čtvrtého operátora na českou scénu byl reálný?

Jiří Pospíšil, předseda TOP 09: Problém je, že se o to tato vláda vůbec nepokouší. Nejedná s potenciálními možnými operátory.

Moderátorka: Promiňte, tam zaznělo, že jednání už je domluveno.

Jiří Pospíšil, předseda TOP 09: Řešíme to tady čtyři roky a já Vám říkám, že jsem to řešil s předchozím ministrem. S vládou, kde premiér Babiš byl ministrem financí. Tak asi po čtyři, pěti letech, kdy hnutí ANO vládne v různé podobě v této zemi, tak teprve nyní dojednává jednání s potenciálním zájemcem. Ty čtyři roky jsme tady promarnili. Zkrátka tohle je mimořádně významný a důležitý tendr, který musí garantovat vláda. Ministr nebo premiér s těmi zájemci musí jednat, zjišťovat, jak jim můžeme pomoci. Opakuji, že se to podařilo v Polsku. V Polsku na tom vláda individuálně pracovala. Jednala s potenciálními zájemci o to místo na trhu, a nakonec to dohodla. To je tak velká transakce, že bez vstupu vlády jen tak na ten trh nikdo nepřijde. Vy jste to sama říkala, je to obrovská investice kolem dvaceti miliard. Jsou zde v České republice velké problémy se stavebním řízením, s povolováním staveb. Byly by zde komplikace k vytvoření celé té sítě. Je tedy na premiérovi a ministrovi průmyslu a obchodu, aby tomu věnovali velkou pozornost, velký čas a pak doufejme, že se podaří něco vyjednat. Opakuji, že v Polsku se to podařilo. Bez aktivního přístupu vlády nám sem nikdo dobrovolně nepřijde. To je i ten případ Polska, který se tu permanentně skloňuje.

Moderátorka: Závěrem. Měla by podle Vás skončit ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková?

Jiří Pospíšil, předseda TOP 09: Já jsem vyzýval k demisi i ministra Mládka ze stejných důvodů. Takže budu v tom kontinuální a řeknu, že ministryně, která není schopná jednat s potenciálními zájemci o vstup na trh, která není schopná řešit drahá data, ale vymýšlí různé výmluvy, by měla odejít. Ani ne tak kvůli výrokům, ale kvůli tomu, že nic nedělá. Nevyjednává ten prostor pro čtvrtého operátora. Zdědila to po ministru Mládkovi a jeho předchůdcích, ale v tuto chvíli místo toho, aby začala konat, tak vymýšlí podobně originální výmluvy, jako to činil ministr Mládek. Měla by tedy odejít. Měl by přijít manažer do čela rezortu, který bude schopen s velkými zahraničními společnostmi jednat a bude schopen vyjednat vstup čtvrtého operátora na český trh.

Zdroj: ČT24, 26. 2. 2019

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme