Pospíšil: Kvůli kauzám premiéra nemá Česká republika šanci získat silné resorty

30. 7. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Pane Pospíšile, je paní Jourová silnější kandidát než Dita Charanzová, jejíž jméno taky padalo v souvislosti s českou nominací do Evropské komise?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

V Evropské unii a v Bruselu platí, že princip seniority je strašně důležitý. To znamená, že když zastáváte nějakou pozici a v zásadě se osvědčíte, tak je to obrovská výhoda a pro země, které vstoupily do Evropské unie v zásadě nedávno, tedy i pro Českou republiku, je dobré, když tam máme lidi, kteří tam nejsou na pouze 2, 3, 4 roky, ale osvědčí se, získají respekt a dokáží tedy potom mít větší vážnost mezi svými kolegy, a to je jednoznačně největší výhoda paní Jourové. Já třeba nesouhlasím s tím, co říká vážená paní kolegyně Šojdrová, protože u dvojí kvality potravin paní Jourová podporovala kompromis, který Českou republiku poškozuje, nepodpořila pozici většiny českých poslanců, to znamená, úplný zákaz dvojí kvality potravin. Ukáže se, že kompromis paní Jourové není příliš efektivní. Ale výkon to byl solidní, to je třeba říci, během 5 let a ve chvíli, a to už říkal také váš host, kdy pan premiér Babiš se evropské politice systematicky příliš nevěnoval, kdy zde nebyli jaksi připraveni další kandidáti, kdy česká a evropská politika není úplně čitelná, tak v této chvíli, v zásadě už trošku pozdě, je nejlepší pragmatickým řešením paní Jourová jako v zásadě zkušený evropský politik a úředník.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Pane předsedo, kdybych vám nabídl v té věci, na kterou jsem se ptal paní europoslankyně Šojdrové, možnou odpověď v tom smyslu, že premiér Babiš mohl mít pocit, že se ho paní Jourová v Bruselu nedostatečně zastává, kupříkladu v té kauze jeho potenciálního střetu zájmů. Dávalo by to odpověď na to, proč váhal s její opětovnou nominací?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Tím, že váhal, tak poškodil zájmy České republiky. Protože platí, že jiné státy již před několika týdny, silnější a větší státy, které kontinuálně jaksi uspívaly v minulosti lépe, svá jména řekly. My přicházíme na konci a platí to, že v tuto chvíli se bude pro paní Jourovou, byť je zkušená, hůře hledat takzvané silné portfolio. Ale dovolte důležitou věc. Já si myslím, že v tom, aby paní Jourová získala opravdu silné portfolio, v tom brání kauzy pana Andreje Babiše. S jinými portfolii jako je rozpočet, evropská regionální politika, evropské fondy, zemědělství, to znamená, případně otázky takzvané hospodářské soutěže, to jsou věci, kde Andrej Babiš má problémy, jeho nelegální čerpání evropských peněz a tyto opravdu silové resorty nemá Česká republika šanci získat, byť by paní Jourová seděla v Bruselu 20 let. Bavíme se o digitální agendě, určitě to je zajímavý resort, ale ne až tak vlivný. Stejně tak je zajímavý resort vnitřního trhu, ale otázka je, jak velký vliv tím máte, když nerozdělujete evropské peníze, tedy je třeba korektně říci, paní Jourová určitě bude mít silnější pozici než nyní, ale ty nejvíce klíčové ekonomické resorty nezískáme kvůli kauzám Andreje Babiše a o tyto resorty již projevila zájem Francie, Polsko a jiné státy.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Když jsme nakousli onu možnost, že by paní Jourová mohla být místopředsedkyní Evropské komise, je vůbec ve hře, že Evropská komise bude mít místopředsedy tak jako Junckerova?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Místopředseda komise je vlastně ceremoniální funkce. Je to určité uznání člověka, že plnil 5 let dobrou funkci, ale otevřeně řečeno, pro mě by bylo milejší, kdyby získala naše eurokomisařka silnější portfolio, třeba rozpočet nebo právě evropské fondy, na které bohužel nedosáhneme než to, když získá slabší portfolio, ale bude mít vedle toho ceremoniální funkci místopředsedkyně Evropské komise, to je opravdu společenské uznání z hlediska dopadu a vlivu, je to to samé jako místopředseda vlády. Řekněme si upřímně, jaký má vliv. Má stejné hlasovací právo na vládě jako ostatní členové vlády, akorát může zastupovat premiéra v případě, že premiér nedorazí na jednání vlády, ale z hlediska faktického vlivu ten dopad není tak významný. Portfolio je důležitější. I zemědělství by bylo pro Českou republiku velmi důležité, ale nemáme šanci na něj dosáhnout kvůli kauzám Andreje Babiše.

Na celý díl pořadu 90' s předsedou a europoslancem TOP 09 Jiřím Pospíšilem se můžete podívat zde.

Zdroj: ČT24, 90', 29.7.2019

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme