Pospíšil: Koalici s hnutím ANO v Praze vylučuji

9. 10. 2018

Vyvarovat se chyb primátorky Adriany Krnáčové (ANO) chce lídr Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Jiří Pospíšil, který chce začít jednat s Piráty a Prahou sobě starosty Jana Čižinského o budoucí vládě nad metropolí. Právě Spojené síly drží trumfy v rukou. „V debatách se ukázalo, že na jedné straně jsou Praha sobě a Piráti a na druhé ODS. Vedle toho stojí ANO. Možná jsme z tohoto pohledu určitým jazýčkem na vahách, ale nelze vyloučit, že vznikne i koalice bez nás,“ říká Pospíšil. 

Je to pravděpodobné? Jste jediní, kteří se nevymezovali jen na jednu stranu. 

Jsme klidná konsenzuální síla a chceme, aby nová městská rada fungovala jinak než za Adriany Krnáčové. Jsme připraveni se bavit se všemi subjekty v zastupitelstvu. I když bychom s hnutím ANO nikdy nevládli, je dobré mít nad klíčovými věcmi, jde třeba o metro D, podobné názory a shodu. Volební období je krátké a je třeba věci plánovat s přesahem. Bylo by totiž nejvíce tristní, kdybychom tu čtyři roky vládli, něco udělali, pak přišla jiná vláda, třeba s ANO, vše úplně zrušila a začalo by se od nuly. 

Jak tedy vnímáte, co udělal lídr Prahy sobě Jan Čižinský, když se odmítl setkat s ODS, která získala ve volbách nejvíce hlasů? 

Respektuji jeho úspěchy v Praze 7, ale trochu mě mrzí, že nechce s ostatními komunikovat. Chápu, že nechce s ODS a ANO do koalice, na druhou stranu odmítnout se potkat s vítězem voleb, to jsou přesně ty věci, které do budoucna zasévají nesváry a budou komplikovat dialog uvnitř zastupitelstva. 

Na jedné straně jste rozhodující silou, na straně druhé každé řešení se může znelíbit vašim voličům. Půlka jich preferuje koalici s ODS, vy chcete jednat s Piráty a Prahou sobě. Koalice s ODS však nemá většinu bez přispění ANO, což voliči TOP 09 a STAN asi také neradi uvidí. Jak z toho vyjít bez ztráty kytičky? 

Jsme ve složité situaci. Náš interní průzkum skutečně ukázal, že asi 50 procent našich voličů preferuje koalici s ODS, 25 procent koalici s Piráty a ještě trochu méně s panem Čižinským. Nemůžeme se zavděčit všem našim voličům, ale musíme zvolit nějaké řešení. Teď se reálně rýsuje většina s Piráty a Prahou sobě, o čemž musíme přesvědčit nevěřící voliče společným programem. Musí se připravit podrobný program s načasováním, co chceme za čtyři roky udělat, v němž budou z velké části body, kvůli kterým nám lidé dali hlas. Tím své rozhodnutí vysvětlíme voličům. 

Zatím se spíše řešilo, kdo bude primátor. 

Jde o vedlejší věci. Pro mě je důležité, abychom po čtyřech letech, mohli říct, že jsme oproti paní Krnáčové udělali to a to. 

TOP 09 se profilovala jako pravicová konzervativní strana. Nemůže jí uškodit, když její předseda bude vládnout s Piráty a Prahou sobě, kteří jsou spíše nalevo? 

Neumím to posoudit. Program pro město ale není pravicový nebo levicový. Pokud přistoupí obě strany na naše návrhy typu investice do infrastruktury včetně té dopravní, podpora bydlení a výstavby, tak to není problém. Je to v zásadě pravicový program pro hlavní město. 

Co chcete prosadit do společného programu? 

Pro nás je priorita metro D a městský okruh, kde chceme tunelovou variantu. Zajímá nás proto přístup pana Čižinského. Hodně stojíme také o to, aby se řešila podpora hypoték (Spojené síly navrhují, aby město pomohlo lidem dosáhnout na hypotéky tím, že za ně bude ručit městskými penězi, pozn. red.) a rychlé přijetí Metropolitního plánu. Piráti měli vůči tomu zatím výhrady. Je třeba si říct, zda jsme schopni najít kompromis. Kdo bude primátor, je až to poslední, co teď řešit. Je třeba mít nejdříve vyjasněné zásadní věci. 

Neobáváte se krachu jednání kvůli Pirátům? Včera třeba předseda STAN v Praze a lysolajský starosta Petr Hlubuček uvedl, že mu vadí, že Piráti kritizují, aby starostové městských částí byli ve vedení magistrátu. Skoro každý za STAN je však rovněž starostou. 

Za mě není pravděpodobné, že by to kvůli tomu padlo. Považoval bych za ostudné, kdybychom se dohodli na programu, ale pak se neshodli na personáliích. Co se týče kandidáta na primátora, tak mám největší zkušenosti a stojíme o tu pozici, ale není to pro nás fatální. Já mohu být klidně jen řadovým zastupitelem. Jen jsem přátelsky varoval Piráty, aby jejich kandidát nedopadl jako paní Krnáčová. Také měla zkušenosti z neziskových sektorů, ale kvůli nepolitické zkušenosti selhala. Zároveň respektuji pirátská pravidla pro jejich kandidáty a politiky, ale musí respektovat, že my nebo STAN máme jiná. Všichni navíc máme stejně mandátů. Tlačit na partnera, že nemůže být třeba starostou městské části, mi nepřijde úplně košer. Je to na politické odpovědnosti každého. 

O víkendu jste řekl, že osobně nechcete být v radě s ANO. To však lze vyložit i tak, že byste v radě nebyl jen vy osobně, ale jinak by tam mohlo být ANO, případně lze zkusit složit menšinovou koalici s ODS podporovanou ANO z opozice. Není to cesta, pokud by s Piráty a Prahou sobě nebyla řeč? 

Tuto variantu teď s nikým nediskutujeme. S hnutím ANO jsem se nepotkal. Neřešíme to. Teď se chceme koncentrovat na vyjednávání programové shody s Piráty a Prahou sobě. 

A můžete takovou variantu zcela vyloučit? 

Ano. Vylučuji tuto variantu, není ve hře. Nastane-li programový průnik s Piráty a Prahou sobě, udělám vše pro to, aby to neztroskotalo. 

Co když jednání zkrachují... Co pak? 

Doufám, že nezkrachují. Proto nebudu předjímat, co by se mohlo stát, kdyby to nevyšlo. Nechci vysílat něco koaličním partnerům, co by mohlo být pokládáno za vydírání. TOP 09 vstává z mrtvých, po roční krizi jde nahoru a já udělám všechno, abychom tuto podporu nepromarnili. Je pro mě důležitá dlouhodobá kredibilita TOP 09. Proto ode mě nečekejte žádné podrazy. Poškodilo by to značku TOP 09. 

Kolik času podle vás zabere skládání koalice? 

Doufám, že se během 14 dní ukáže, zda se k sobě přibližujeme, nebo nikoli. Byl jsem u mnoha vyjednávání, a nechci proto dělat silácká prohlášení, že to bude rychle domluvené. Není třeba spěchat. Do ustavující schůze zastupitelstva, jež bude v listopadu, stejně nemůže úřadovat nová koalice. Máme tu tak prostor několika týdnů na to, domluvit se, co chceme společně dělat. 

Čižinský i Piráti se chtěli rychle dohodnout. Nemůže ten čas, který si chcete na vše vzít, Spojeným silám uškodit? 

Chceme se domluvit. Pokud budeme vyjednávat 14 dní, tři týdny, tak je to vůči voličům solidní a seriózní. Zbrklé jednání je něco, co je mi cizí. Vždyť je to vláda nad milionovým městem.

Benedikt Lederer

Zdroj: Mladá fronta DNES, 9. 10. 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme