Pospíšil: Je dobře, že zvítězil kandidát nejsilnější frakce

16. 7. 2014

Volba šéfa EK odráží výsledky evropských voleb, míní europoslanec Jiří Pospíšil, který kandidoval za TOP 09.

LN Jak jste spokojený se jménem nového šéfa Evropské komise?

Hlasoval jsem pro pana Junckera a jsem rád, že se ho podařilo zvolit hned na první pokus. Myslím, že je dobře i to – a o tom se tady hodně hovořilo –, že vyhrál kandidát nejsilnější politické frakce, tedy lidovecké EPP.

LN Co to podle vás znamená?

Posiluje se tím demokratický prvek, kdy hlava Komise není zvolena pouze zástupci jednotlivých členských států na Evropské radě, ale kdy se šéf Komise stává odrazem toho, jak dopadly volby do Evropského parlamentu. Důkazem, že ty strany, které uspěly, budou mít vliv na podobu Evropské komise.

LN Před hlasováním o Junckerovi se vytvořila koalice mezi konzervativními lidovci a sociálními demokraty, jak hledíte na takovou koalici odlišných uskupení?

Jsem v evropské politice krátkou dobu, ale myslím, že tady vždy existovala koalice lidové strany a sociálních demokratů. Je třeba na toto spojenectví hledět jiným pohledem, než jakým se díváme na národní politiku. Tam by taková koalice mohla být vnímána jako zrada na voličích. Tady však koalice vytvářejí strany, které jsou proevropské, a pak strany, které mají odlišný názor. Proto na této koalici nevidím nic špatného.

LN Jak hodnotíte program, který Juncker předestřel?

Objevuje se tam mnoho věcí, které se mi líbí, a je tam řada věcí, které se shodují s tím, co obsahoval volební program TOP 09, za kterou jsem kandidoval jako nezávislý kandidát. Pro mě je třeba důležité téma dalšího posilování trhu, Juncker například konkrétně zmínil, že není možné omezovat mobilitu pracovních sil a obecně občanů Evropské unie – a to je pořád důležité pro nás ze zemí, které přistoupily později. Jsem rád, že Juncker řekl, že vnitřní trh musí být zachován a že se musí prohlubovat.

LN Juncker je velký zastánce společné měny euro, ke které vy chováte spíše rezervovaný postoj. Nevadí vám to?

On ve svém projevu mluvil o euru velmi emocionálně. Vidím ho jako člověka – a já nejsem ekonom, ale právník –, který dvacet let dělal ministra financí. Jasně řekl, že kdyby euro nebylo, tak by si mezi sebou v krizi konkurovaly jednotlivé národní měny a řešily by svou krizi na úkor té druhé a konkurovaly by si různými devalvacemi. Beru to jako názor člověka, který se ekonomice věnuje dvacet let.

LN Takže společné evropské měně fandíte?

Nejsem odpůrcem eura, jen říkám, že o konkrétním datu, kdy by Česko mělo přistoupit k euru, mají lidé rozhodnout v referendu. 

Leona Šlajchrtová

16.7.2014, Lidové noviny, str. 05, rubrika Svět

Štítky
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme