Pospíšil: Evropská unie musí řešit, jak vracet ekonomické migranty

13. 4. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů rozhovoru s europoslancem Jiřím Pospíšilem)

Daniel TAKÁČ, moderátor

Evropa zase mluví o kvótách na uprchlíky a tentokrát o trvalých kvótách. Jak to tak vypadá, velká většina je docela pro, soudě apodle dnešního hlasování Evropského parlamentu. Tam dnes přijali rezoluci, která požaduje společnou evropskou azylovou politiku. Pro bylo 459 europoslanců, proti 206. Zatím to ale ještě není závazné, probereme to podrobně v Událostech, komentářích. Pane Pospíšile, co podle vás to dnešní hlasování Evropského parlamentu de facto o trvalých kvótách, byť zatím ten výsledek není závazný, vlastně znamená? Velká většina europoslanců byla pro.


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /nestr. za TOP 09/

Byli to europoslanci zvláště z velkých zemí a z velkých politických stran. To znamená, z těch středopravicových a z levicových. Taková koalice tady vznikla. Výsledek ukazuje, že europoslanci stále věří v možnost, že uprchlíci mohou být proti své vůli přerozdělováni po Evropě. Mě to výrazně překvapuje, protože kvóty byly přijaty již v létě pouze ad hoc na syrský problém. Bylo přijato číslo 160 tisíc. Reálně bylo přerozděleno pouze 1000 uprchlíků, to znamená, ani ne 1 %. V praxi se ukazuje, že kvóty a umělé přerozdělování v praxi nefunguje. Přesto dneska Evropský parlament přijal dokument, který prosazuje kvóty. Za ještě větší problém považuji jednotné azylové řízení. To znamená, že azylové řízení by neprobíhalo v jednotlivých členských státech, ale tato pravomoc by byla státu odňata a bylo by jedno azylové řízení pro celou Evropu. To je podle mého názoru v rozporu s principy suverenity jednotlivých členských států.


Daniel TAKÁČ, moderátor

Pane Pospíšile, taky říkáte, že kvóty nefungují, ale lidé tady jsou. Mám na mysli uprchlíky. Není to jenom nedůslednost Evropy? Zavedla se nějaká pravidla, do toho patří kvóty a mluví se o tom, že je Evropa není schopna vynutit, udržet uprchlíky tam, kde mají podle těchto kvót být. Není tohle problém? Ti lidé už tu jsou a musí se to nějak vyřešit.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /nestr. za TOP 09/

Ti lidé už tady dneska jsou. Lidé, kteří jsou na území Evropy už takzvaně "předistribuováni" nebudou. Ti jsou dneska ve velkých zemích a začínají tam nějakým způsobem fungovat. Je debata, co do budoucna. O tom se dnes jednalo. Říkám, že by Evropská komise měla do budoucna a evropské instituce měly řešit reálná řešení. To znamená, dělat vše proto, aby fungovala dohoda s Tureckem, aby Turecko pořádně hlídalo hranice, abychom podobný problém neměli například s Libyí. To znamená, začít řešit otázky Libye, začít řešit otázky vracení lidí, kteří azyl nezískají. Podívejte se na jednu věc, pane redaktore. V Evropě určitá část lidí nedostane azyl, ale pouze jedna třetina z nich se vrací do svých domovských zemí. Toto si myslím, že by Evropská unie měla řešit - jak zavést takzvanou návratovou politiku, vracet ty, kteří jsou pouze ekonomickými uprchlíky. O tom bychom tady měli jednat, to jsem také říkal zde ve svém vystoupení. My vymýšlíme umělé konstrukce. Opravdu politika přerozdělování uprchlíků proti jejich vůli a jednotné azylové řízení, kdy se vytvoří iluze, že Evropa je jenom jeden celek a že stejná životní úroveň je v Bruselu jako třeba někde na Balkáně, jsou přece iluze. Těm nikdo reálně nemůže věřit. Myslím si, že by Evropa měla postupovat menšími krůčky, realisticky. Teď je třeba obrovské množství práce, aby fungovala dohoda s Tureckem. Chybí úředníci v Řecku. To by měla komise řešit.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Dovolím si to rozšířit, pane Pospíšile. Jednat s Tureckem, ano. Prezident republiky mluví o tom, že je to vydírání, které bude stát 20 miliard a pochybuje o funkčnosti. Rakouský prezident pochybuje u funkčnosti této dohody. Příčinou je syrský konflikt, Evropská unie nemá v rukou řešení syrského konfliktu, nemá v rukou sama o sobě poražení Islámského státu. Tak, kde jsou ta řešení, která vyřeší, že sem uprchlíci pořád přicházejí, když sama Evropa neumí vyřešit základní příčinu?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /nestr. za TOP 09/

Je třeba říci, že v tuto chvíli klesá příchod uprchlíků z Turecka. Nechci tu dohodu chválit, jsem kritikem některých jejích částí, ale zatím říci, že ta dohoda v základním vůbec nebude fungovat a že se nepodaří zastavit příliv uprchlíků z Turecka, je pouze spekulace. Zatím příliv klesá. My se musíme snažit dělat reálnou politiku, bavit se zeměmi kolem Evropy a těmto zemím nějakým způsobem nabídnout - mějte na svém území uprchlíky a my vám pomůžeme. Je to pro Evropu menší zlo, než tady mít miliony lidí, kteří budou putovat po Evropě, nikde nebudou pořádně registrováni a nebude možnost je integrovat do evropské společnosti. Vybíráme v reálné politice mezi menším zlem. Takže teď říkat - dohoda s Tureckem vůbec nebude fungovat, je sice pěkné, ale měli bychom nyní udělat všechno proto, aby fungovala. To znamená, aby Turecko hlídalo hranici a aby ten pokles, který nastal v přílivu uprchlíků z Turecka, byl trvalý, ne pouze dočasný. Zatím ten pokles tady je. Zdůrazňuji, já jsem kritikem některých pasáží té dohody, ale v tom základu souhlasím. Tady máte peníze a mějte u sebe uprchlíky, hlídejte pořádně hranici. Tenhle princip kritizovat nechci a teprve se uvidí, jestli je životaschopný, nebo není.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Pane Pospíšile, stejná otázka pro vás, Czech Republic tak, jak je to teď, anebo i to Česko je přijatelné v jazykových mezích?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /nestr. za TOP 09/

Pro mě to není problém, nechám to na odbornících. Nemám problém s názvem Czech Republic. Pro mě jako politika je důležité a dělám vše proto, aby byla Česká republika suverénní silnou zemí, která bude seriózním partnerem a bude dobře vnímaná všude ve světě. Důležitější je pro mě tedy vnímání České republiky, než, řekněme, lingvistický oříšek, jak přesně se budeme nazývat. To je pro odborníky.

zdroj: Události, komentáře, 12. 4. 2016, ČT24

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme