Pospíšil: Evropa by měla hledat dohodu, jinak ji to poškodí

31. 7. 2017

(editovaný přepis hlavních bodů diskuze s europoslancem Jiřím Pospíšilem)

David BOREK, moderátor

Útočník v hamburském supermarketu zabil nožem jednoho člověka a další čtyři zranil. Pak z obchodu utekl. Policie ho zadržela asi o 30 minut později, když ho venku zneškodnili chodci. Na místě zasahovala i protiteroristická jednotka. Má smysl chtít od politiků nějakou odpověď na útok v Hamburku? Je to vůbec řešitelné?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

Všichni víme, že Evropa je dneska ve válce s islámským terorismem. Takovéto útoky, bohužel, budou. Kdo tvrdí, že je lze úplně vyloučit, tak je populista a lže. Státy musí udělat maximum pro to, aby se tato nebezpečí minimalizovala.

David BOREK, moderátor

Jak?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

To je práce tajných služeb a policie. To je otázka národních vlád a velké odborné a finanční přípravy specializovaných složek jednotlivých států. Tajné služby musí mít od vlád peníze. Musí mít dostatek kvalifikovaných lidí. Musí spolu spolupracovat a vyměňovat si informace. To žádný politik nevyřeší. Tvrdit, že tento útok bylo možno úplně vyloučit, by bylo falešné a byla by to lež.

David BOREK, moderátor

Je zbraňová vyhláška, která přichází z Evropy, nesmysl?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

Jako řadový člen výboru IMCO jsem se tomu dost věnoval. Původní návrh, který komise připravila, a který zakazoval držet historické zbraně pomalu i muzeím, byl zcela absurdní. I když je konečná verze stále nepřijatelná a stal se z ní právní paskvil, je o mnoho lepší než původní návrh. Je to, bohužel, zaslepenost některých úředníků v Bruselu, kteří míní, že proti terorismu je možné bojovat tím, že legálním držitelům zakážeme zbraně.

David BOREK, moderátor

Abych se vrátil k tomu Hamburku. Pokud se potvrdí, že to byl útočník islamistické orientace, což myslím, že v tuto chvíli už je snad jen formalita to potvrdit, protože nepředpokládám, že člověk, který je rozčílený kvůli tomu, že ho naštve někdo v práci, tak bude křičet Alláhu Akbar, když bodá do lidí. Je to řešitelné, myslím lidé, kteří žijí na tomto kontinentu, dost často mají občanství evropských států, tudíž jsou nadáni plnými občanskými i advokátskými právy, je možné to vlastně řešit?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

To je obrovský problém. Mnohem "snazší řešení" je u pachatelů, kteří nejsou občany jedné ze zemí Evropské unie. Pokud pachatelem je občan Evropské unie, protože je dítětem emigrantů, anebo proto, že už získal občanství, pak ho v zásadě není možné vyhostit. Je možné ho potrestat, je možné ho zavřít, ale nemůžete se ho zbavit. A musíte mu prokázat u soudu vinu a čeká nás složitý proces, ptáte-li se na advokátní práva.

David BOREK, moderátor

Vrátím se do historie. Liberální ikona americké politiky, prezident Roosevelt za své vlády nechal internovat americké Japonce. Já to neříkám jako nějaké varování proti muslimům žijícím na evropském kontinentu, ale spíše k zamyšlení, jestli nakonec ten otazník nebude nad liberální demokracií a nad metodami, kterými se liberální demokracie může bránit páté koloně ve svých řadách.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

Tak je otázka, nakolik toto bylo možné v době válečného stavu v Americe a nakolik jako je možné dnes v Evropě něco takového uplatnit. Evropa je postavena na hodnotách ochrany lidských práv a demokracie a neplatí princip kolektivní viny. To znamená, že nemůžete někoho zavřít, suspendovat jeho občanská práva pouze proto, že patří k určitému etniku. Proto já říkám: Ve chvíli, kdy v západní Evropě jsou miliony muslimů a v tom množství je několik procent potenciálních pachatelů teroristických útoků, což ukazují studie, tak se tomu nedá úplně zabránit.

David BOREK, moderátor

Pozice možná nejenom hnutí ANO, ale i České republiky jako takové nebo gró politického mainstreamu v této zemi: Česko by nemělo nikdy respektovat kvóty i za cenu hrozících sankcí.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

Je třeba říci, že vláda přijala explicitní usnesení, že nepřijmeme žádné uprchlíky. Říkat to veřejně, to žádná vláda v Evropě neudělala a většina zemí ty kvóty neplní. To jsem já nepochopil. Chápu, že to byl předvolební politický tah, možná trik na domácí voliče, ale pak jsme si de facto řekli o tu žalobu, která přijde v tuto chvíli.

David BOREK, moderátor

Čili to byl netaktický tah od současné vlády.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /nestr. za TOP 09 a STAN/, bývalý ministr spravedlnosti

Já si myslím, že jsme politici a je třeba pořád vyjednávat. Na jedné straně nechápu, proč česká vláda jenom kvůli volbám vyhlašuje "my nikoho v žádném případě nepřijmeme" a na druhou stranu považuju za chybu to, co dělá Evropská komise, kdy v poslední době strašně vyhrocuje vztahy Brusel kontra jednotlivé členské státy. Je to i v případě Polska, kde já zásadně nesouhlasím s reformou, která tam probíhá. Ale vykřikovat, že bude ultimátum a rychle je třeba to měnit. Jako co potom může být výsledek? Teď je zabetonovaná situace, kdy není dobré řešení. Na jedné straně kvóty nefungují a místo, aby se hledalo jiné řešení, tak se tady tři nebohé státy žalují, a přitom většina zemí to neplní. Politik má hledat řešení. Výsledek může být nějaký kompromis, nějaká dohoda a ta teď na stole podle mě není.

David BOREK, moderátor

A jsem správný prognostik, když říkám, že to, že to možná skončí kapitulací, byť to nebude teď, ale za pár kvartálů?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

Tak já jsem zvědav, která vláda bude ochotna potom kapitulovat a jak bude schopna to vysvětlit svým voličům.

David BOREK, moderátor

Ale ten mechanismus je takový, že kdyby to Česko neplnilo, tak jsou tady pravidelné sankce, které budou naskakovat pořád.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

Ano. Záleží, jak velká pokuta nám bude uložena. Nezapomeňte také, že to rozhodnutí o kvótách je časově omezeno do konce září tohoto roku. Je otázka tedy, jestli je možné mít permanentní sankci, když rozhodnutí rady a parlamentu bylo pouze kvóty platí do září tohoto roku. Na to jsou různé právní názory, co bude potom dál, po září tohoto roku.

David BOREK, moderátor

Takže realistické mi přijde, že se bude muset nějak couvnout od toho vládního, pro vás nekonsistentního rozhodnutí.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

To je právě ten problém, proč já považuji rozhodnutí komise za politicky chybné. Jakmile bude rozsudek soudu, tak se těžko můžete s někým politicky domluvit. To je rozhodnutí o případných sankcích a těžko může komise říci rozsudek soudu neplatí, my to nějakým způsobem domluvíme jinak. Komise by fakt měla vnímat atmosféru ve střední a východní Evropě, jak se Rusko raduje z toho, jak se uvnitř Evropy hádáme a kvůli systému, který nefunguje, vedeme takovéto spory. No a v hnutí ANO ta konsistence moc není, protože paní Jourová je představitelka Evropské komise, která razantně kritizuje země Visegrádu, viz. její vyjádření na adresu Polska o diktatuře, a na druhou stranu je tu vyjádření potom pana předsedy Babiše vůči Evropské komisi. Ale to není důležité. Jsem nešťastný z toho, že komise dělá politicky chybné kroky a poškodí to evropskou integraci, pomůže to Rusku, oslabí to myšlenky evropanství, evropské integrace ve střední Evropě. To uvidíte, že bude důsledek. A jestli to povede k tomu, že budeme muset zaplatit, což asi máte pravdu, když bude soudní rozsudek, asi nějaká vláda to bude muset zaplatit, tak co si o tom budou myslet občané? Logicky se negativní pohled na evropskou integraci zvýší. A komu to pomůže? Opět říkám silám, které si nepřejí, aby demokracie a svoboda byla na tomto území, silám Východu, to znamená Rusku.

zdroj: Události, komentáře, 28. 7. 2017, ČT24

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme