Pospíšil: Doufám, že Jiří Drahoš bude v politice pokračovat

29. 1. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

David BOREK, moderátor

Jaký je Váš názor na výsledek prezidentských voleb? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Celou dobu jsem podporoval a také jsem volil Jiřího Drahoše. Logicky jsem tedy samozřejmě zklamaný. Na druhou stranu respektuji, jak voliči rozdali karty. Volby byly tajné, proběhly bez velkých problémů a vůle voličů je mít Miloše Zemana dále na Hradě.

David BOREK, moderátor

Označil byste se za vlažného voliče Jiřího Drahoše?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Nebyl jsem vlažný podporovatel profesora Drahoše. Podporoval jsem ho již od října minulého roku. Ostatně to byl důvod, proč jsem nakonec sám nekandidoval, protože jsem profesora Drahoše vnímal právě jako alternativu. Byl to občanský kandidát a alternativa vůči Miloši Zemanovi. To, jak volby dopadly, je pro profesora Drahoše samozřejmě prohra. Výsledek je ale velmi slušný a doufám, že pan profesor Drahoš bude v politice pokračovat dál, že z politiky neodchází.

David BOREK, moderátor

Je míra gravitační dostředivosti, se kterou prezidentská volba už podruhé vcucla populaci této země, ku prospěchu věci?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Já jsem byl jako ministr spravedlnosti ten, kdo prosazoval přímou volbu hlavy státu. Nelituji toho, protože když se podíváte, tak volební účast je tak veliká, že se ukázalo, že lidé si hlavu své země chtějí volit přímo. Podíváme-li se k sousedům do Rakouska, Slovenska, Německa, Polska a řady dalších zemí, tak mají přímou volbu prezidenta. Je na vyspělosti národa a společnosti, na kolik je schopna poté, co volby skončí, respektovat výsledek voleb a příkopy zasypávat. Je pravdou, že Miloš Zeman v minulosti udělal hodně pro to, aby příkopy byly. Doufám, že teď naplní to, co říká, že se bude chovat jiným způsobem, byť platí heslo: „Starého psa novým kouskům nenaučíš.“ Opravdu bych přímou volbu prezidenta neodmítal jenom proto, že se společnost v určitou chvíli rozdělí a vášnivě debatuje, protože to má být okamžikem voleb ukončeno.

David BOREK, moderátor

Doplním, že společnost se podobně rozštípila i během parlamentních voleb.

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Přesně tak. Kdybychom to komentovali štěpením společnosti, tak pak nejsou volby potřeba. Nezapomeňme, že přímá volba byla zavedena jako důsledek toho, co se dělo pří nepřímých volbách, kdy prezidenta volil parlament. Spekulace o tom, kdo koho kde ovlivňuje a jaká je legitimita takového prezidenta, vedly k přímé volbě, která toto odstraňuje. Nemusím s Milošem Zemanem souhlasit, ale respektuji, že většina lidí ho chce a má jasný silný mandát.

David BOREK, moderátor

Přes všechny řeči, jak umírá pravice a levice, nebyly prezidentské volby klasickým soubojem pravice a levice?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Myslím, že bylo mnoho voličů, kteří nevolili Miloše Zemana, protože je klasický levicový politik. Byl předsedou sociální demokracie. Tam určitě argument politické orientace je. Na druhou stranu celá řada lidí volila Miloše Zemana z důvodu migrace, kterou si zvolil jako hlavní téma. A to není pravicové nebo levicové téma. Každý ho akcentujeme jinak. Někdo se bojí více, někdo méně. Někteří věří, že to Miloš Zeman může vyřešit. Jiní ví, že nemůže. Tohle téma rozhodlo prezidentské volby. To není pravice ani levice. V tuto chvíli je tu určitá krize politických stran pravice a levice, ale podle mě je přechodná. Podívejme se na Rakousko, když lidovci našli silného lídra Kurze, tak byli schopni volby vyhrát. Pravice a levice zde byly vždy. Základní rozdělení ideových hodnot politických stran tu být musí.

David BOREK, moderátor

Strany, které vyjádřily podporu Miloši Zemanovi, byly SPD, KSČM, hnutí ANO plus někteří jedinci z jiných stran. Je to obrys, na který by měla být soustředěna pozornost při sestavování vlády nebo provládní většiny?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Jsem přesvědčený, že díky postavení prezidenta a jeho dominantní pozici v českém ústavním pořádku tu vznikne Zemanova koalice. Budou to strany, které podporovaly Miloše Zemana a uspěly v přechozích volbách. Je zjevné, že nejbližší je scénář, o kterém mluví Miloš Zeman, že vznikne vláda hnutí ANO pravděpodobně s KSČM a ČSSD, pokud zvítězí křídlo, které reprezentuje pan Chovanec. Pan Zeman už ostatně řekl, že pojede na sněm ČSSD. Lze očekávat, že bude chtít ovlivnit, aby na tomto sněmu zvítězili příznivci vlády s hnutím ANO a případně i vlády, v jejímž čele bude osobně premiér Babiš. Zeman má dneska velmi silnou pozici. Hnutí ANO pravděpodobně dostane druhý i třetí pokus. Prezident nemusí rozpustit Poslaneckou sněmovnu ani po třetím neúspěšném pokusu. Andrej Babiš po dohodě s Milošem Zemanem, pokud bude jejich pakt pokračovat, může vládnout do konce volebního období i bez důvěry Poslanecké sněmovny. 

David BOREK, moderátor

Kromě ČSSD směřuje ke sjezdu také KSČM. Strana, která se považuje za radikální levici, která je kritická k privatizaci a dosavadní ekonomické kriminalitě, by šla do vládního uspořádání nebo podpory vlády miliardáře, který byl významnou osobností české privatizace.

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Vy se podivujete nad tím, že by Andrej Babiš vládl s extrémní levicí. Proto říkám Zemanova vláda. Miloš Zeman je schopen tyto subjekty, které s ním mají dobré vztahy, dát dohromady a vytvořit vládu. Miloš Zeman bude svorníkem tohoto vládního angažmá. 

David BOREK, moderátor

Souhlasíte, že jisté prolnutí výsledku prezidentské volby a parlamentních voleb tady je?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Ano, strany, které uspěly ve volbách a podporovaly Miloše Zemana, se budou podle mého názoru pod taktovkou Zemana podílet na vládě. To je jasné.

David BOREK, moderátor

Jak čtete výsledek prezidentské volby a jeho dopad na vnitrostranickou situaci v ČSSD?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Pan předseda sociální demokracie se opět přiblížil k Miloši Zemanovi. Někteří sociální demokraté se spoléhají, že Miloš Zeman bude mít opravdu velký vliv na to, jak bude vypadat vláda. Nezapomeňte také, že prezident jmenuje ministry sice na základě navržení premiéra, ale Miloš Zeman je známý tím, že jeho možnost výkladu si Ústavy ve svůj prospěch je obrovská. On bude mít obrovský vliv na to, jak bude druhá vláda vypadat, jaké strany v ní budou, ale i jaká konkrétní jména ministrů v ní budou. 

David BOREK, moderátor

Kdybyste měl říct jednu větu, která charakterizuje Váš pohled na Miloše Zemana, jaká by to byla?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Styl Miloše Zemana na Pražském hradě, rozdělování společnosti, orientace na Východ, jako je Rusko a Čína a politika, která nás bude vzdalovat od Evropské unie. 

Zdroj: Události, komentáře speciál, ČT24, 27. 1. 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme