Pospíšil: Dostáváme se do ústavní krize

11. 4. 2018

Opoziční TOP 09 kategoricky vylučuje podporu i účast ve vládě hnutí ANO, byť by byla bez trestně stíhaného premiéra v demisi Andreje Babiše. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil v rozhovoru pro deník Echo24 vysvětluje, proč podle něj není řešení, v němž by vládu kormidloval jiný politik z ANO, dobré. Tuto možnost poprvé připustil v pondělí Babiš, úterní jednání poslanců ANO jej ale opět označilo za jediného kandidáta na premiéra. „Když nebude Babiš premiér, bude kabinet a jiného premiéra řídit z kanceláře Agrofertu,“ říká Pospíšil.

TOP 09 kategoricky odmítá vládu s ANO i v případě, že by jejím členem nebyl Andrej Babiš. Podobně hovoří i ODS. Proč?

Naše pozice je zásadová. Topka kandidovala s heslem Neuhneme a s programem, který říkal, že nepůjdeme s Andrejem Babišem a hnutím ANO do vlády. Nejde jen o to, že je trestně stíhaný, argumentů je více. Jsme přesvědčení, že hnutí ANO je produkt Agrofertu. Tedy firmy napojené na stát. Babiš a jeho lidé jsou v obrovském střetu zájmů. My hájíme parlamentní demokracii, princip volné soutěže. A hnutí ANO je mimo tuto volnou soutěž, protože předsedovi ANO patří nemalá část mediální sféry. Důvodů, proč nejít do vlády s hnutím ANO, je tedy více.

Na Twitteru jste zmínil, že ani jiný premiér z hnutí ANO by řízení vlády z Agrofertu nezměnil. Opravdu?

To je další důvod, proč si myslíme, že z hlediska správy země není velký rozdíl mezi vládou s Babišem a vlády bez něj. Hnutí ANO je monokratická struktura a je řízena jedním člověkem, Andrejem Babišem. Když nebude premiér, bude kabinet a premiéra řídit z kanceláře Agrofertu.

Jste si vědom toho, že bez hnutí ANO vládu patrně složit nejde? Jak s tím argumentem naložit?

My ale prezentujeme naši pozici. Jsou tu jiné strany, které jsou vůči Babišovi mírnější. Dnes tu není možnost sestavit vládu bez ANO a my to respektujeme. Ale zároveň říkáme, že bude bez nás. Budeme pracovat v opozici, protože není pravda, že kdo je v opozici, nepracuje. To je teze, uměle šířená Andrejem Babišem.

V úterý jste zmínil, že jsme v ústavní krizi. Vážně si to myslíte?

Půl roku po volbách nemáme vládu s důvěrou. Vláda bez důvěry a v demisi dělá významné kroky. Mění administrativu a dělá personální změny. Jenomže lidé ji skrze své zástupce v parlamentu neodsouhlasili. Navíc prezident Zeman bohužel v úterý večer nepřekvapil a pokračuje doba hájení Andreje Babiše v jeho režii. Vláda už mohla vzniknout, ale vždy to padlo na mocenských ambicích premiéra. Za prvé chce premiérem zůstat, ačkoli jsou demokratické strany, ochotné jít do vlády s hnutím ANO bez Babiše ve vládě. Pak zde byla strana, ochotná Babiše ve vládě akceptovat. Žádala za to resort vnitra. Ten Babiš nevydal. Myslím, že se tím pomalu dostáváme do ústavní krize.

Během úterního jednání mezi Babišem a prezidentem Milošem Zemanem žádné jiné jméno kandidáta na příštího premiéra, než je Babišovo, nepadlo. Informoval o tom Babiš. Vy jste hovořil jste o tom, že prezident Zeman by neměl podruhé jmenovat premiérem Babiše ani nikoho z ANO. Koho tedy?

To je na prezidentově úvaze, já mu nebudu radit. Ve chvíli, kdy ANO nevyužilo první pokus k sestavení vlády, neměl by premiér Babiš ani někdo z hnutí ANO získat druhý pokus. Prezident Zeman by měl vybrat zástupce parlamentní strany, který má šanci, že dá dohromady vládu s důvěrou. 

Karolína Vaverková

Zdroj: Echo24.cz, 11. 4. 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme