Pospíšil: Chceme se v Praze domluvit na koalici s demokratickými stranami

18. 10. 2022

(přepis rozhovoru pro CNN Prima NEWS)

Současný primátor Hřib věří, že nová koalice vznikne do 3. nebo 10. listopadu. Není to poměrně optimistické?

Myslím si, že koalice do 3. nebo 10. listopadu bude. Koalice, kterou jsme slíbili voličům, to znamená, že to v žádném případě nepostavíme s extremistickými stranami. Preferujeme vládní půdorys. Říkám tady zcela vážně, chtěli bychom to postavit s Piráty a hnutím STAN, protože s nimi vládneme v centrální vládě. A mám pocit, že by se Praha lépe spravovala, když by byla politická podpora a pomoc a třeba i státní peníze pro Prahu právě z té centrální úrovně. Ale otevřeli jsme i debatu s Prahou sobě, která má 11 mandátů a je také jednou z variant případné spolupráce. Víceméně my to vidíme tak, že jsou tady tři demokratické strany – Piráti, Praha sobě a Starostové – a my bychom rádi s dvěma z těchto stran vytvořili koalici, protože budeme mít dostatečnou většinu k vládnutí. A teď budeme zkoumat, které z těch stran máme nejblíže.

Když se podívám do Brna, tak vidím širokou koalici včetně hnutí ANO a Piráti tam jsou také. Proč tedy ne se třemi těmi stranami?

Postupujeme úplně standardně, ať už se jedná o komunální volby nebo parlamentní volby. Vyhráli jsme volby a oslovujeme nám blízké subjekty, se kterými získáme většinu v zastupitelstvu a budeme schopni prosazovat náš program. K většině potřebujeme dva subjekty, a proto, abychom byli schopni fungovat, abychom se rychle dohodli na nějakém řešení, nám připadá jednodušší, když je to trojkoalice než čtyřkoalice.

Už koncem minulého volebního období Hana Marvanová navrhovala, aby k té současné městské radě přistoupila ODS. Kolegové, pan Čižinský, pan kolega Hřib, to odmítli. Podle nich přece nedává smysl, aby k existující koalici přistoupil ten, kdo byl hlavní opoziční stranou. Vítěz sestavuje koalici se subjekty sobě blízkými a snaží se s nimi získat většinu a vytvořit akceschopnou městskou radu.

Co je cílem úterního jednání s Piráty a Starosty?

Chtěli bychom se posunout hlavně v programových věcech. Stejně tak je na debatě s Prahou sobě, kde bylo cílem vymezit si, jaké máme představy, priority pro město, na další volební období. Opravdu se neblížíme uzavření nějaké koalice s Prahou sobě. Úterní jednání doufám ukáže, nakolik jsme schopni s Piráty uvažovat o vládním půdorysu, nebo nakolik se budeme koncentrovat na jiný projekt.

Nikdo nemůže vítězi voleb vyčítat, že osloví takové množství politických subjektů, aby získal většinu, v tomto případě tři subjekty, a potom efektivně vládl. Na konci minulého období se těžko vytáhl konsensus v té koalici, která tady byla. Kdyby ještě přistoupila ODS, tak ano, zastoupeny by tam byly všechny demokratické síly v zastupitelstvu, ale dohoda by podle mého názoru byla problematická. Navíc si nemyslím, že je dobré nechat opozici pouze populistům a extremistům.

Zeptám se vás ještě na koalici s ANO. To je varianta, která už padla?

V tuto chvíli domlouváme koalici s demokratickými stranami. Já jsem přesvědčen, že nějaká varianta nakonec bude domluvena. Pokud ne, budeme jednat s ostatními stranami. Ale to je varianta, kterou vůbec nepreferujeme. Nám tady před volbami vytýkal pan Čižinský, že ODS je domluvená, že už je tady tajná dohoda s ANO. A teď všichni musí vidět, že postupujeme naprosto transparentně. Nemáme žádné tajné dohody a s ANO nemáme nic domluveno. Chceme se domluvit s demokratickými stranami.

Kdo si pamatuje volební kampaň, musí si uvědomit, že ta kampaň byla velmi tvrdá. Na jedné straně byla naše koalice SPOLU a proti se vymezovaly strany končící koalice, Piráti, Praha sobě a Starostové. Bylo to v pořádku a byl to velmi tvrdý souboj. Kdyby tyto tři subjekty získaly většinu, postaví dneska radu a se SPOLU se vůbec nebaví. A mně připadá licoměrné, že nyní říkají: pojďte se k nám jakožto SPOLU přidat. V takovém případě, kdyby se SPOLU přidalo k existující koalici, hráli bychom tam páté housle. A byť jsme vítězi voleb, byli bychom ve výrazné menšině. To nikdo nemůže chtít po vítězi voleb, který má morálně největší právo prosazovat svůj program, aby potom hrál okrajovou roli v existující koalici.

Náš postup je legitimní. Vyhráli jsme volby. Mohli jsme možná vyhrát více, ale vyhráli jsme. A teď oslovujeme Piráty, Prahu sobě a STAN jako potenciální partnery. Je to čestné a korektní, není tam ANO a my chceme s někým postavit většinu.

Zdroj: CNN Prima News, Téma 360°, 18.10.2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme