Pospíšil: Babišova vláda přežije díky ČSSD

22. 11. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Moderátor

ČSSD se rozhodla tak, jak se rozhodla, odejde z jednacího sálu při závěrečném hlasování o nedůvěře vládě, jaký je Váš komentář?

Jiří Pospíšil, předseda TOP 09

Sociální demokraté upřednostnili zájem své strany – být u vlády, před zájmem České republiky nemít premiéra, který je trestně stíhaný a který zcela evidentně ovlivňuje, minimálně maří vyšetřování své kauzy. Podle mého názoru ten odchod ze sálu je úplně srandovní u strany, která je součástí vlády. Buď tu vládu aktivně podpořím, budu sedět a hlasovat proti návrhu na pád Babišovy vlády, a nebo si myslím, že není normální mít trestně stíhaného premiéra, který maří vyšetřování a budu hlasovat pro ten návrh. Ale tento podivný, řekněme polopokrytecký pokus zachovat si místo ve vládě, udělat vše pro to, aby ta vláda přežila, a přitom aktivně tu ruku nezvednout pro vládu mi připadá opravdu trochu pokrytecké. Sociální demokraté jasně říkají: „Chceme, aby vláda pokračovala, chceme být ve vládě Andreje Babiše.“ To je ten vzkaz, protože tím, že odejdou, umožní přežití vlády Andreje Babiše. Kdyby zůstali a hlasovali pro návrh opozice, tak by se podařilo vyslovit vládě nedůvěru.

Moderátor

Tady existovala varianta, kterou jste zmiňoval, vznik nějaké vlády bez Andreje Babiše? Je taková varianta?

Jiří Pospíšil, předseda TOP 09

Myslím si, že ta možnost tady vždycky je, protože ve chvíli, kdy by padla vláda, přechází pravomoc do rukou prezidenta republiky. Prezident sice tvrdí, že by opět jmenoval Andreje Babiše, ale víte dobře, že u pana prezidenta platí heslo, že „jenom blbec nemění své názory.“ Odstranit vládu Andreje Babiše je v tuto chvíli principiální a nutné. Je nutné, aby parlament řekl, jestli je normální, že v čele vlády stojí trestně stíhaný premiér, který maří vyšetřování. Pozítří jde o principiální hlasování, o to, co si parlament myslí o kauze Andreje Babiše. Jaké budou další kroky už je druhá věc, ale to by nemělo zastínit samotné morální, principiální rozhodnutí každého jednotlivého poslance, jak se zachová. Jestli zvedne ruku pro vládu Andreje Babiše nebo proti vládě Andreje Babiše.

Moderátor

Na druhou stranu to případné budoucí politické angažmá, které by zde vzniklo je přeci naprosto jasné. Prezident říká, koho jmenuje premiérem – Andreje Babiše. Andrej Babiš říká, že se té funkce nevzdá, má podporu hnutí ANO, má podporu KSČM a je tady Tomio Okamura, který říká, že za určitých podmínek je SPD připraveno ČSSD nahradit při podpoře vlády. Takže to politické angažmá je jasné, nezabránila tomuto ČSSD?

Jiří Pospíšil, předseda TOP 09

Politika je o symbolech, o morálce, o věcech, které se v poslední době z české politiky vytrácejí. Aby opozice rezignovala na svou úlohu, kontrolovat vládu a aby rezignovala na to, že jasně říká: „Nemáme mít trestně stíhaného premiéra,“ jenom proto, že se podivně chová pan prezident a plní roli advokáta Andreje Babiše, místo aby v případě pádu vlády našel jiného vhodného kandidáta na premiéra a to, že Andrej Babiš nemá špetku sebereflexe a není ochoten sám odejít, každý jiný premiér v Evropské unii by po takovém skandálu odešel a umožnil nezávislé vyšetření své kauzy, za to přeci nemůže opozice.

Moderátor

Otázka je, jestli ČSSD nezabránila této nové politické konstelaci.

Jiří Pospíšil, předseda TOP 09

ČSSD by v případě, že by zítra hlasovala proti vládě Andreje Babiše, tak by jasně řekla, že není normální mít takového premiéra. Jasně by se přihlásila k evropské politické kultuře, k evropským politickým hodnotám, a to u ČSSD čekám. ČSSD je levicová strana, já plně ctím, že to je dlouhodobá historická, demokratická strana, která patří do demokratického politického spektra a má bojovat proti takovým excesům, jako je kauza Andreje Babiše. Nechce se jí, chce zůstat ve vládě a vymýšlí zástupné důvody typu, že kdyby se rozpustila sněmovna hlasováním, tak by pro to hlasovala. Jinými slovy ČSSD říká: „My nebudeme hlasovat proti Andreji Babišovi, na to jsme příliš zbabělí a máme rádi místa v jeho vládě, ale podpoříme návrh, který není na stole a který v tuto chvíli nikdo neskloňuje.“ Rozpuštění poslanecké sněmovny je pouze alibi a snaha rozmělnit odpovědnost za to, že v pátek přežije vláda Andreje Babiše díky ČSSD. To je titulek z toho pátku, který ČSSD nijak nevymaže, ať bude tvrdit cokoli.

Moderátor

Je TOP 09 připravená poskytnout své hlasy pro rozpuštění poslanecké sněmovny?

Jiří Pospíšil, předseda TOP 09

Ve chvíli, kdy by zde hrozila vláda kamarádů prezidenta Zemana, to znamená, že by padla tato vláda a prezident Zeman by jmenoval nějakou svojí vládu, která by byla bez legitimity a podpory poslanecké sněmovny a nebo ve chvíli, kdy by prezident nebyl schopen tu ústavní krizi v případě pádu vlády racionálně řešit, pak jsme připraveni i pro předčasné volby. Nám jde o zájem České republiky a lepší, než vláda kamarádů Miloše Zemana jsou pro Českou republiku předčasné volby. Ale to je právě těch několik kroků, které teprve musí nastat, protože vláda ještě nepadla a evidentně nepadne. Kdyby padla, tak dále budu vnitřně doufat, že prezident Zeman změní svůj názor a bude se pokoušet tu krizi vyřešit a najít jiného premiéra, a ne jmenovat svého kamaráda Andreje Babiše. Ale to jsou kroky dva, tři, čtyři, které bohužel kvůli ČSSD nenastanou. Já opět opakuji, TOP 09 by podpořila předčasné volby, pokud by se ukázalo, že je to pro Českou republiku lepší řešení, a to například v případě, že by hrozila vláda „odborníků,“ tedy kamarádů Miloše Zemana.

Moderátor

V pátek tedy hlasujete pro vyjádření nedůvěry vládě, platí to?

Jiří Pospíšil, předseda TOP 09

Samozřejmě, celá TOP 09 hlasuje pro vyjádření nedůvěry vládě Andreje Babiše.

Moderátor

Poslední věc, pane předsedo, dnešní policejní zásah na ministerstvu pro místní rozvoj. Zásadní pochybení vlády, případně ministerstva pro místní rozvoj?

Jiří Pospíšil, předseda TOP 09

Jako bývalý ministr spravedlnosti musím být dvojnásobně opatrný v soudech nad kauzou, o které mám pouze velmi obecné informace z médií. Policejní zásah byl, počkejme si na další informace a teprve až budou nějaká fakta na stole, tak budeme schopni to komentovat.  A jak už říkal můj předřečník, v dějinách české policie a státního zastupitelství bohužel v poslední době bylo mnoho zásahů, které nekončily tím, že by ty kauzy byly odsouzeny u nezávislých soudů. Takže já jsem opatrný, nebudu teď zneužívat role opozičního představitele, nebudu kopat do vlády, bylo by to laciné. Počkejme si na další informace.

Zdroj: ČT24, 21.11:2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme