Pospíšil: Babiš nemá být premiérem, naše obavy se potvrdily

15. 11. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiří Pospíšilem)

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Po tom všem, co se dneska odehrálo, máte pane předsedo pocit, že vyslovení nedůvěry vládě může nastat?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Já si od počátku myslím, že ten výsledek je nejistý. Ale to není důležité. Důležité je, že opozice tady jasně upozorňuje na to, že nastaly nové a závažné skutečnosti v kauze vyšetřování Čapího hnízda. Reportáž televize Seznam potvrzuje jednu skutečnost. Že obviněný Andrej Babiš, který je současně premiér, se snaží určitým způsobem mařit vyšetřování. A to tím, že, ať už dobrovolně nebo nedobrovolně, odklízí spoluobviněného o důležitého svědka do zahraničí.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Teď je otázka, zdali tvrzení jednoho člověka skutečně můžeme brát jako důkaz. Zda skutečně platí to, co jste říkal. Že reportáž něco dokazuje.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Od počátku platí jedna věta. Říkali jsme, že Andrej Babiš nemá být premiérem i když hnutí ANO vyhrálo volby. Říkali jsme, že hnutí ANO má vládnout, ale nemá do čela vlády postavit trestně stíhaného člověka. A to z jednoho důvodu. Už od počátku budou pochyby, jestli takto trestně stíhaná osoba, která je premiérem, nebude ať už přímo nebo nepřímo využívat své veřejné funkce k tomu, aby ovlivnil průběh trestního stíhání. Uplynulo několik měsíců a naše pochyby se potvrzují v této reportáži. Přichází další pochyby. Další silné otázky. Proč policie doposud nevyslechla syna premiéra? Proč v tuto chvíli bylo ukončeno vyšetřování, že byl syn premiéra unesen na Ukrajinu. Víceméně se policie přiklonila k tomu, že tam odjel dobrovolně. Je tady celá řada otázek, které by nebyly tak citlivé, kdyby nešlo o premiéra.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Já se ptám na to východisko a nedůvěru vládě. Máte pocit, že můžete uspět?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Doufám, že ano. Protože prohlášení, které jsme připravili, jasně oslovuje všechny zákonodárce ze všech politických stran. Také z vládních stran. A říkáme jim. Jde-li vám o ČR a principy právního státu, pak pojďte hlasovat pro nedůvěru této vládě. Andrej Babiš nemůže být premiér po dobu vyšetřování kauzy Čapího hnízda. Nechť je ta kauza vyšetřena. Ať je buď obžalován, odsouzen, nebo zproštěn viny. Ale v tuto chvíli jde o principy právního státu v této zemi. Poslanci, kterým tyto principy nejsou lhostejné, se mohou k tomuto hlasování pozitivně připojit. Nejde o to teď v kuloárech tajně oslovovat nějaké poslance a přetahovat poslance ČSSD, nebo SPD. My jednáme transparentně, veřejně a veřejně apelujeme na poslance. Loni složili slib, přísahali věrnost České republice a součástí České republiky je budování právního státu a zájmem České republiky je dobrá pověst této země v zahraničí. Kdo svůj slib bere vážně, ten musí hlasovat pro pád vlády Andreje Babiše.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Divák Pavel se ptá: Podle výroku pana Okamury reálně hrozí, že výsledkem snahy opozičních stran by mohl být vznik koalice ANO, SPD a KSČM. Divák soudí, že by to byla ještě horší koalice, než máme teď a otázka: Je to varianta jejíž vznik jsou ochotné ODS, TOP 09 a spol. risknout?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

My v žádném případě takové vládě nebudeme pomáhat. Je to odpovědnost Andreje Babiše. Andrej Babiš tak mohl vyvodit osobní důsledky včera, nebo stále ještě může. Mohl by odstoupit jako premiér. Hnutí ANO by si mohlo vybrat jiného kandidáta na premiéra. A ANO jako vítěz voleb by tady mohlo vládnout. Respektujeme vůli voličů. Takto by k té vládě přistoupily jiné strany, které byly ochotny s hnutím ANO vládnout bez Andreje Babiše. Například KDU-ČSL. Že situace může být ještě horší, že tam nebude ČSSD, ale budou tam okamurovci, tak to nechceme my, ale Andrej Babiš. Babiš i přes ta závažná fakta a informace, která dnes kolují po celé Evropě a baví se o tom neformálně poslanci Evropského parlamentu atd., tak dále trvá na své funkci. Není ochoten odstoupit. Kdekoliv na západě v jakékoliv jiné standardní demokratické zemi, kde existují principy právního státu, by premiér pod tíhou těchto informací rezignoval a umožnil by existenci vlády bez své osobní účasti. Bohužel pan premiér stále na tom trvá. Poskytuje nám emocionální vysvětlení, že do toho vtahujeme jeho děti. Chci ubezpečit pana premiéra ve Vaší televizi, že on vtáhl své děti do té kauzy. On je zmiňoval při vysvětlování kauzy Čapí hnízdo na půdě Poslanecké sněmovny. To není zlá opozice, která se snaží teď vtáhnout jeho děti do celé hry. To jsou jeho manipulace, které on teď vytváří a dává na stůl. Místo toho, aby čestně řekl: „Situace je složitá, jsou tady fakta a odstoupím a hnutí ANO bude vládnout beze mě a počkáme, jak se kauza vyšetří.“ Takový by byl správný chlapský přístup k celému problému.

Zdroj: ČT24, 14.11.2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme