Pospíšil: ANO v Praze režírovalo klientelismus. To chceme zastavit

17. 5. 2018

(rozhovor s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Spojené síly pro Prahu, s touto značkou se v pondělí představili lídři společné kandidátky TOP 09 a STAN do pražských komunálních voleb. Se stagnací hlavního města chtějí bojovat nejen politici, ale i nezávislé osobnosti, které obě strany přizvaly. Jak tento tým hodlá řešit problémy Prahy odpovídal v rozhovoru předseda TOP 09 a kandidát na primátora Jiří Pospíšil.

Do voleb jdete v koalici s názvem Spojme síly pro Prahu. Proč se TOP 09 v Praze spojila s hnutím STAN?

Praha vždy byla a je i dnes hlavní baštou TOP 09. V komunálních volbách bychom jistě uspěli i sami, ale my chceme víc. Chceme změnit stav, kdy Praha většinově nepodporuje populismus, ale stejně jí z Hradu vládne Miloš Zeman, ze Strakovky Andrej Babiš a z magistrátu Adriana Krnáčová. Uvědomujeme si, že kdo se na straně svobody nespojuje, nahrává populistům a oligarchům. Proto jsme spojili síly se Starosty a nezávislými a přizvali řadu nezávislých osobností, abychom vládu nad Prahou vrátili do správných rukou.

Vaše hlavní heslo je „Aby se Praha stala zase top“. Co to v praxi znamená? Proč dnes není top?

Praha se za současného vedení dostala do nevídané stagnace, a to jsem ještě mírný. Při pokračování současného vedení se celá Praha pomalu může začít rozpadat jako Trojská lávka nebo Libeňský most. Naše město má přitom dostatek peněz na investice, ale v praxi se žádné investice nedějí. Žádné projekty se nepřipravují. Praha je nádhernou, uznávanou světovou metropolí, ale nevyužívá v posledních letech svůj potenciál. Jestli chceme, aby Praha fungovala jako metropole v srdci Evropy a zároveň se zlepšovala kvalita života Pražanů, musíme učinit absolutní otočku od toho, co se tady za posledních několik let dělo nebo spíše nedělo.

Co se tedy v praxi děje špatně v pražské politice?

V minulosti zde zjevně panoval problém určitých korupčních praktik při investicích a správě Prahy. To je samozřejmě zcela nepřijatelné. Nicméně nahradilo to období nulových investic za neustálého pokračování klientelistických praktik. Tentokrát v režii zákulisních hráčů hnutí ANO. Kupříkladu šlo o dozorčí rady, pozice v pražských podnicích, které byly v tomto volebním období využívány primárně jako nástroj získávání loajality pro koaliční zastupitele a spřízněné osoby. Vzhledem k tomu, že neexistoval žádný reálný program, tím pádem žádný cíl ani tmel mezi zástupci koalice, bylo potřeba to lepit trafikami. To je praxe, kterou musíme zarazit, protože údajní bojovníci s korupcí si tady naopak osvojili metody, které nijak v boji s korupcí nepomohly.

Pokud byste se stal primátorem, co je vaším cílem a co po vás za 4 roky zbude?

Přestaneme přešlapovat na místě. Pokud budu primátorem, zbude po mně město, ve kterém se bude dobře žít. Město, ve kterém se bude realizovat funkční systém silničních okruhů, tak jako je to v moderním městě normální. Bude to město, kde výstavba bydlení bude znovu fungovat a trh s realitami se vrátí do normálního udržitelného rozvoje. Díky tomu se nebudou ceny bytů šponovat do extrémních čísel a zůstanou i přiměřené nájmy. Město začne znovu projektovat a investovat, abychom vyřešili dopravní problémy či vytvořili pro Pražany kvalitní kulturní a sportovní volnočasové vyžití. Přibudou zelené plochy i chytrá řešení.

To jsou témata, která budou otevírat zřejmě všechny strany. Proč bychom to měli uvěřit zrovna vám?

Máte pravdu, že mnoho stran se bude snažit říkat podobné věci. Ale můžete to věřit těm stranám, které tento stav způsobily? TOP 09 a STAN přichází s nabídkou týmu, který má zkušenosti a odbornou zdatnost. Já jsem byl pět let ministrem spravedlnosti, takže mám zkušenost s řízením velké instituce. Několik let také vedu soukromou kulturní instituci v samém jádru Prahy – Museum Kampa, takže se každodenně potýkám s problémy, které komplikují život v hlavním městě.

A na změnu na pražském magistrátu nejsem zdaleka sám, podívejte se na další jména. Doktorka Marvanová, mimořádně zkušená právnička, docent Hlaváček, věhlasný architekt, který vedl Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy, než ho současné pražské vedení odvolalo, nebo ředitel Pražského jara Roman Bělor, což je člověk, který udělal obrovský kus práce pro kulturu v hlavním městě. Zkušenosti těchto úspěšných osobností jsou důkazem toho, že chceme Prahu někam posunout, ne si jen sednout na radnici a čtyři roky udržovat stávající stav.

Vy osobně se ve svém životě v posledních letech věnujete kultuře v Nadaci Medy Mládkové. Jaké jsou vaše plány pro budoucnost kultury v Praze?

Praha vždy byla jedním z center kultury v evropském měřítku, ale i na tomto poli teď trochu stagnuje. Kulturu na vysoké úrovní potřebujeme v první řadě pro kvalitnější život Pražanů, ale můžeme díky ní do města přilákat i další turisty, kteří u nás utratí více než účastníci víkendových pivních zájezdů pro mládežnické skupiny.

Jak toho chcete dosáhnout?

Z hlediska rozvoje kultury mám zcela jednoznačné a konkrétní projekty. V našem programu je to opravdu pečlivě zpracováno, můžete se sami přesvědčit. Pozvedneme Výstaviště, aby se z něj stalo multifunkční centrum pro Pražany. Necháme postavit koncertní sál, který Praze zoufale chybí, samozřejmě na základě mezinárodní architektonické soutěže. Dokončíme rekonstrukci Colloredo-Mansfeldského a Clam-Gallasova paláce. Z nákladového nádraží Žižkov chceme kulturní centrum této části Prahy. A mnoho, mnoho dalších věcí, které najdete v našem programu.

Zdroj: forum24.cz, Martin Jedlička, 17.5.2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme