Porodné a přídavky: pro TOP 09 přežitek

31. 3. 2010

Co říká ODS opatrně, vyslovuje TOP 09 naplno. Chce radikálně škrtat dávky i počet státních zaměstnanců. Na dětech „vydělá" jen ten, kdo pracuje, a úředník už nebude dostávat odměnu za „odsezené" roky.

Vezměte návrhy sociální demokracie, obraťte je vzhůru nohama a máte volební program, který včera představila TOP 09.

Kdyby bylo jen na ní, nevalorizovaly by se příští rok důchody a většina sociálních dávek by se snížila o desetinu na další tři roky. O deset procent by klesl také celkový objem mezd pro státní zaměstnance.

Ti už by nebyli placeni podle odvěkých „tabulek" a odsloužených let, ale podle vzdělání a výkonu. Padlo by také porodné i pohřebné a z přídavků na děti by se stala sleva na daních.

TOP 09 slibuje, že s takovými opatřeními - a při růstu ekonomiky o dvě procenta - by bylo možné začít do tří let sestavovat vyrovnané rozpočty.

„Je dopočitatelné, že TOP 09 by byla schopna za takových okolností dosáhnout během tří let vyrovnaných rozpočtů," říkal včera místopředseda strany Miroslav Kalousek. Na plátno za ním promítal mezitím štáb TOP 09 počítadlo veřejného dluhu, který během hodinové tiskové konference vzrostl o osmnáct milionů korun.

„Sociální demokrat Petr Nečas"

Je to poprvé od chvíle, co se ODA vypařila z vrcholové politiky, kdy má ODS vážného vyzývatele zprava. A s blížícími se volbami a Petrem Nečasem v čele ODS se obě strany proti sobě čím dál ostřeji vymezují. Většina konverzačních výměn mezi ODS a TOP 09 probíhala ve stylu „vítáme, že nám ukradli náš dobrý nápad", včera však Kalousek trochu přitvrdil.

„Máme teď v Česku dvě sociální demokracie," pustil se do programu ODS. „Jednu paroubkovskou, se kterou bychom nikdy nespolupracovali, a pak sociální demokracii Petra Nečase, která je velmi rozumná a se kterou budeme rádi spolupracovat," dobíral si včera Kalousek nového volebního lídra ODS. Naštvalo ho, že Nečas označil jeho nápad zrušit jednou provždy pojem „přídavky na děti" za asociální. Občanští demokraté by je totiž chtěli zachovat pro invalidní rodiče. „Předpokládal jsem, že populisté napříč politickým spektrem budou mluvit o asociálnosti," reagoval na Nečasovu kritiku Kalousek.

Volební lídr ODS místopředsedovi TOP 09 včera také připomněl, že je to ODS, kdo tu dlouhodobě prosazuje pravicový program. „Oceňuji, že se strana TOP 09 inspirovala konzervativními hodnotami, které jsou v programu ODS již téměř dvě desetiletí, a je připravena je spolu s námi prosazovat. Nicméně mne mrzí, že ve snaze se odlišit a trumfovat s našimi návrhy došla TOP 09 až na hranu pravicového populismu," řekl včera Nečas.

Jinými slovy mu vadí, že se TOP 09 snaží imponovat voličům tvrdými slovy o snižování sociálních dávek a objemu platů státních zaměstnanců. Občanští demokraté, kteří mají ambici oslovit širší vrstvy, si něco takového nemohou dovolit. Když se jedná o snižování dávek, mluví o „větší adresnosti", a když o snižování celkového objemu mezd státních zaměstnanců, hovoří o „efektivnější státní správě".

***

FAKTA Jak chce TOP 09 šetřit

Opatření mají snížit strukturální deficit státního rozpočtu během tří let o 80 až 100 miliard 1. Snížit objem mezd státních úředníků, hasičů a policistů, ale i ústavních činitelů o 10 %. Snižování by se netýkalo učitelů. 2. Snížit většinu sociálních dávek o 10 % (s výjimkou pěstounských dávek a mateřské) a tři roky je nevalorizovat. Zrušit porodné a pohřebné, místo přídavku na děti sleva na dani. 3. Nevalorizovat důchody v r. 2011. 4. Snížit státní příspěvky politickým stranám na polovic. 5. Podpora v nezaměstnanosti jen za účast na veřejných pracích nebo rekvalifikaci. 6. Poplatky u lékaře za léčbu lehkých nemocí.

Zuzana Kaiserová
Mladá fronta DNES, 31. 3. 2010, Rubrika: Ekonomika, Str. 4
Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme