Politici vymysleli, jak dostat nepohodlný zákon ze stolu

22. 4. 2014

Veřejné peníze

Přes sto čtyřicet současných poslanců se před volbami zavázalo, že odhlasují povinné zveřejňování smluv. Teď se však většině sněmovny nechce pro zákon zvednout ruku a vymýšlejí proto, jak přinejmenším odložit jeho účinnost. Poslední týdny se mezi poslanci ujal nový nápad: tlačit na to, aby se zákon stáhl a do dolní komory se vrátil jako vládní návrh. Tak by rozhodně padl záměr, že by od 1. ledna příštího roku musely stát, samosprávy a jimi vlastněné podniky zveřejňovat své smlouvy na webu.

Jako první myšlenku nahlas vyslovil před víkendem náměstek jihomoravského hejtmana Zdeněk Pavlík (ČSSD). „Ať zákon projde vládou, připomínkovým řízením, podívají se na něj odborníci na právo. Aby bylo vše, jak má být,“ uvedl po jednání starostů z jihu Moravy. Dodal, že „průhlednost smluv je nutná, ale nesmí za ní být zvýšená byrokracie“.

Podobně argumentují i další zástupci samospráv, kteří se zákonu brání. Transparentní hospodaření s veřejnými penězi chtějí, pokaždé však přidají „ale“. Pokud návrh na stažení zákona projde, dostane ministerstvo vnitra za úkol připravit novou předlohu. Tu budou připomínkovat další ministerstva, profesní organizace a svazy, následně ji dostane sněmovna a její výbory, nakonec Senát. Hlasování se tak dá odsunout až do roku 2016.

Podle autora zákona o registru smluv Jana Farského (TOP 09 a STAN) není důvod, aby se chystalo nové znění. „Pro to chybí argumenty. Dávalo by to smysl, kdyby šlo o legislativní zmetek, ale zákon je připravený dobře. Nechci být buldozer, proto jsem přístupný diskusi o změnách,“ říká.

Část ústupků už sněmovní výbory předjednaly. Malé obce by měly dvouletý odklad, než by musely se svými smlouvami na internet, faktury a objednávky by se musely vyvěsit až od padesáti tisíc korun.

Stále však v zákoně zůstává jeho základní smysl – tedy aby nezveřejněné smlouvy neplatily.

Mezi kritiky povinného registru smluv patří hlavně strany, jejichž členská základna stojí na obecních zastupitelích, ČSSD a ODS. Členové ANO zase začínají slyšet na ochranu obchodního tajemství a žádají výjimky pro státní a obecní podniky.

Původně si měl zákon odbýt druhé čtení na dubnové schůzi sněmovny. Hospodářský výbor si však vyžádal studii dopadů regulace a posunul termín pro podání pozměňovacích návrhů. Teď se prozatím počítá s červnovým jednáním – posledním možným před prázdninovým volnem sněmovny.

Kateřina Surmanová

Hospodářské noviny, 22. 4. 2014, strana: 05,  rubrika: Česko