Polčák: Sociálně demokratičtí senátoři některé doprovodné zákony neschválí

Rozhovor s místopředsedou hnutí Starostové a Stanislavem Polčákem

22. 8. 2013

A na druhé lince je předseda de facto rozpuštěného ústavně právního výboru sněmovny z TOP 09 Stanislav Polčák. Dobrý den.

Hezký večer.

Tak, od Jiřího Dienstbiera zaznělo, že vláda, koaliční vláda včetně tedy ministra financí Miroslava Kalouska vložila do zákonů, doprovodných zákonů k občanskému zákoníku také něco, čemu říká přílepek nesouvisející daňové změny. Je to tak? Je to tak, že skutečně tam jsou věci, které do toho, do těch doprovodných zákonů nepatří?

Ne, já jsem o tom přesvědčený, že toto je naprostý nesmysl. Ostatně pokud by vzniklo tady v tomto spor o této otázce, tak by to musel řešit až Ústavní soud. Ale na druhou stranu je třeba říci, že vláda připravovala změnu daňové legislativy, doprovodné legislativy k občanskému zákoníku a mohla samozřejmě tyto předpisy navrhnout podle jí schváleného vládního programového prohlášení. Tak se také stalo. To znamená pokud dochází ke zjednodušení daňové oblasti a pokud dochází i ke změnám sazeb, je to plně v mandátu vlády a samozřejmě parlamentu, který minimálně na úrovni dolní komory tyto předpisy schválil. Nemůže se jednat o žádný přílepek.

A jak zdůvodňujete například to sporné osvobození od daně z dividend?

Bylo to rozhodnutí vlády, která říká, že toto bylo jejím programovým závazkem. Na druhé straně je třeba říci, že nedochází k tomu, že by tyto příjmy byly zcela osvobozené od daně. Je nutno říci, že daň platí samozřejmě ta společnost, která ten zisk generuje. A zdanění další ještě pro ty podílníky, kteří mají majetkovou účast v takové společnosti bylo právě mnohdy kritizováno jako dvojí danění. Jednou to daní ta společnost, která tu samozřejmě oprávněně podniká. A podruhé to daní ten, kdo je ještě další jaksi příjemce toho, že má účast na takovém podnikání. Já ...

Ale pan Vícha mluvil o tom, že tímto způsobem, pokud by to vešlo v platnost, tak by to znamenalo ochuzení státního rozpočtu. To vám nevadí v době, kdy pokladna, státní pokladna nemá dost peněz prakticky na nic?

Pane redaktore, já musím říci a zopakovat to, co jsem řekl. Je do jisté míry velmi nemravné, že dochází ke dvojímu zdanění takovýchto příjmů. My jsme se zavázali ke zrušení a zjednodušení takovéhoto daňového systému. A já si nemyslím, že by docházelo k daňovému výpadku za situace, kdy důvodová zpráva už s tímto se vyrovnávala. A důvodová zpráva toho vládního návrhu zákona říkala jednoznačně a nezakrývala, že samozřejmě k jistému snížení daňových příjmů dojde, nicméně bylo to zakalkulováno již do příjmů rozpočtu roku 2013.

Tolik předseda de facto rozpuštěného ústavně právního výboru sněmovny z TOP 09 Stanislav Polčák. Děkuji za rozhovor. Na slyšenou.

Není zač, na shledanou.

Tomáš Pavlíček

Český rozhlas Plus, 22. 8. 2013

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme