Polčák: Okamura je podezřelý, že spáchal volební podvod

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

18. 12. 2012

Co jste si od pozvání Tomia Okamury na sněmovní výbor slibovali?

Myslím, že je slušné pozvat někoho, jehož věc se projednává, aby měl možnost zodpovědět otázky, na které se mohou poslanci ptát. Pan Okamura teď prezentuje svoji formu obrany, která podle mého názoru značně pokulhává za realitou. Jednání Nejvyššího správního soudu dává poměrně jasnou představu, jakým způsobem pan Okamura sbíral podpisy.

Jakým tedy - podle vás?

Podle mého soudu je tu nezanedbatelný vzorek podpisů, které zjevně nejsou pravé. Na to poukazuje jak soudní senát, tak ministerstvo vnitra.

Na jednom petičním archu je tak osm podpisů, a pokud jsou pak celé archy s osobami, které podle údajů z centrálního registru obyvatel neexistují, pokud se neshodují jméno, příjmení, datum narození a bydliště i v případě, že se zkoumalo dřívější bydliště, tak jsou to zjevně vymyšlené osoby. Bylo by určitě zajímavé i písmoznalecky posoudit, zda se neshodují i sady podpisů.

Pokud by dokonce i podpisy byly dělány jednou rukou, pak by to nejen vrhalo zlé světlo na pana Okamuru, ale bylo by tu i vážné podezření ze spáchání trestného činu volebního podvodu.

Tomio Okamura ale tvrdí, že údaje sice psal kvůli ušetření času sběrač podpisů, ale podpisy jsou pravé a jsou to podpisy skutečných osob. Budete chtít toto prověřit?

Ano. Já osobně mám podezření, že i ty podpisy mohou být zfalšovány. Nejvyšší správní soud provedl namátkovou kontrolu 20 osob, které si vybral ze vzorku ministerstva vnitra, a dospěl k závěru, že všechny tyto osoby jsou neexistující. U pana Okamury máte poměr mezi neexistujícími osobami a pak osobami, které jen uvedly špatnou adresu, 75 procent ku 25 procentům.

Může to skončit trestním oznámením?

My jako výbor nemůže teď podávat trestní oznámení. Chceme ale požádat ministerstvo vnitra, aby se zabývalo podezřeními, která vyslovil Nejvyšší správní soud. A musíme počkat, jak provede kontrolu třeba z hlediska písmoznaleckého nebo podrobným projetím databází. Pak by bylo případně na ministerstvu vnitra, aby podalo ono toto trestní oznámení.

Nejste ale v jakémsi střetu zájmů? Okamura namítá, že strany na něj útočí jako na nezávislého kandidáta...

Myslím, že Přemysl Sobotka, Zuzana Roithová nebo Karel Schwarzenberg mají úplně jiný typ voliče. Pokud nebude na volebním lístku Tomio Okamura, ty hlasy půjdou zcela jistě jinam.

Přesto: nevidíte to jako spor straníci versus nezávislí?

V žádném případě. Nepochybuji o nezávislosti Nejvyššího správního soudu, který rozhodl a jednu neoprávněně vyřazenou kandidátku vrátil do hry, což ukazuje, že tu není politický osten. Ostatně kdyby to tak bylo, tak by ústava nedávala možnost občanským kandidátům a strany by si nechaly prostor pouze pro sebe, jako je to ve Francii nebo v Irsku.

Jan Němec

aktualne.cz, 18. 12. 2012, rubrika: Prezidentská volba 2013

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme