Polčák: Nemilé překvapení a vzkaz občanům

Rozhovor stposlancem Stanislavem Polčákem

4. 12. 2013

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Volba čtvrtého místopředsedy Poslanecké sněmovny se protahuje. Ani druhý kandidát TOP 09 a Starostů Petr Gazdík neprošel prvním kolem, do druhého postoupil kromě něj taky předseda Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamura. Bývalé vládní straně se přitom nepodařilo prosadit na tento post ani svého místopředsedu, exministra financí Miroslava Kalouska. Ten se nakonec stane předsedou poslaneckého klubu TOP 09. Já jsem ve spojení s místopředsedou ČSSD Lubomírem Zaorálkem. Dobrý den.

Dobrý den přeji.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

A s poslancem za TOP 09 a Starosty Stanislavem Polčákem. Dobrý den.

Hezký den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Pane Polčáku, jak vnímáte to váhání kolem volby čtvrtého místopředsedy dolní komory?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09 a Starostové/

Tak je to pro nás do jisté míry překvapení, protože my jsme nominovali podle našeho názoru kandidáta, který je průřezovou osobností. Bylo přislíbeno ze strany vlastně všech zástupců v parlamentu zastoupených stran kromě hnutí Úsvit, že tato osoba je akceptovatelná pro volbu do vedení sněmovny a myslím si, že čtvrtá nejsilnější strana má nárok za těchto podmínek zasedat v orgánech i nejvýše v rámci sněmovny. Pokud se tedy nedrží ty dohody, které byly přislíbeny rukoudáním, tak je to jako podle mého názoru docela zvláštní vzkaz pro občany. My jsme věřili v to, že jaksi dohoda učiněná na půdorysu šéfů klubu bude tedy takto ctěná a bohužel je to pro nás samozřejmě do jisté míry nemilé překvapení.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Pane Zaorálku, proč není dodržovaná dohoda, o které mluví pan Polčák? Proč, když předsedové klubu řekli, že nemají problém s Petrem Gazdíkem, teď se v prvním kole volby ukázalo, že ten problém existuje?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/

Já jsem stoupenec toho, abychom respektovali ten princip poměrného zastoupení a respektovali výsledek voleb. Také jsem se vyjadřoval veřejně, že chceme, aby to takto bylo dodrženo i při obsazování těch vedoucích funkcí ve sněmovně, takto to znělo v našem poslaneckém klubu a já vím, že to je tajné hlasování, ale přesto si dovolím tvrdit, že naprosto drtivá většina poslanců sociální demokracie v té tajné volbě podpořili ten návrh. Takže, i když vám to neprokážu, tak já za sebe jsem si tím poměrně jistý, ale přesto jsme se snažili teď před tím druhým kolem oslovit ty naše partnery a oslovit je a právě vyzvat k tomu, abychom drželi to, co i ostatní veřejně prohlašovali, takže já doufám, že to druhé kolo, že bude úspěšnější.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

My jsme se právě dozvěděli, že ani ve druhém kole volby místopředsedy Poslanecké sněmovny ale nebyl nikdo zvolen, takže, pane Zaorálku, když říkáte, že to vypadalo tak, že to spíš bude hotové už v tuto chvíli, je to pro vás taky překvapení, že nedopadla ani tato volba?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/

No, tak pak je to tedy pro mě také překvapivé, protože ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

A víte, odkud jdou ty největší protestní hlasy proti Petru Gazdíkovi?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/

Nezlobte se, teď bych o tom nechtěl spekulovat, protože právě je to tajná volba, tak tady nechci nikoho z toho obviňovat, ale připadá mi, že pokud je to tak, tak si kladu otázku, jestli má vůbec smysl ve volbě pokračovat minimálně do té doby, než vznikne skutečně nějaká nová dohoda, ve které by bylo nějak zřejmé, že bude dodržena, protože pokračovat donekonečna ve volbě, to si myslím, není ani důstojné a nemůžeme to ani chtít po stranách, aby za těchto podmínek nominovaly, takže to si myslím, že docela teď problematizuje tu dovolbu vedení sněmovny, než se situace uklidní nebo než se dohodneme na nějakém postupu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Pane Polčáku, já slyším v tom ruchu za vámi, že se právě oznamuje, jestli dopadla nebo nedopadla ta volba podle našich informací, tedy nedopadla. Jak se zachová TOP 09?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09 a Starostové/

Já samozřejmě v tuto chvíli ještě neznám oficiální výsledek voleb a jsem trochu v nevýhodě, na druhou stranu chci věřit panu místopředsedovi, respektive bývalému místopředsedovi, ne stavájícímu místopředsedovi, pardon, Poslanecké sněmovny, už mám v těch funkcích trochu zmatek.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Trochu se nám ti místopředsedové sněmovny nedaří úplně dát dohromady.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09 a Starostové/

Každopádně ukazuje se, že to není teda jenom můj problém, ale problém i formující se koalice. Na druhou stranu si nemyslím, že i všichni poslanci ČSSD, tak to vypadá zcela zjevně, že nedodrželi tu dohodu. Já musím být především překvapen z postupu poslanců ANO. Je nepochybné, že v tom, v té první volbě před tím týdnem poslanci právě klubu ANO volili skoro jako jeden muž a žena zástupce komunistické strany a nyní tedy nejsou schopni dodržet dohodu, na kterou tedy dal ruku jejich předseda klubu, pan Faltýnek. Musím trochu s ironií v hlase tedy poznamenat, jistě věřím tomu, že ano, bude líp.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Pane Zaorálku, mám ještě jednu otázku, požádám vás o reakci. Podle deníku Právo, který dnes uveřejnil informace blízkého zdroje, tedy od zdroje blízkého Miloši Zemanovi, prý vás prezident nechce jmenovat ministrem zahraničních věcí. Počítáte s touhle funkcí?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/

No, především za prvé já nevím, proč bych měl komentovat nějaký blízký zdroj prezidentu Zemanovi, to je mi nejasné, co to znamená. A druhá věc je, že pokud vím, tak se vlastně ještě ty hovory nedostaly do stádia, že by tady byl skutečně platný návrh vlády a sestava ministrů a že by byl kdokoliv, kdo by mohl říci, že tu funkci má, že na ni má nárok, to tak prostě není. Tohle předbíhá událostem. Nevím, proč se to děje, ale připadá mi to, že to je spekulace navíc mířící někam do budoucna, do stavu, ve kterém ještě nejsme, ale já nemám za sebe taky žádný důvod předpokládat, že by kdokoliv v této zemi, kdo má funkci vysokou ústavní nerespektoval ústavu, jako někomu podsouvat zlé úmysly a podobně, k tomu také nemám důvodů, takže mně ta debata připadá trochu nadbytečná.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, poslanec za TOP 09 a Starosty Stanislav Polčák. Díky, pánové, na shledanou.

Na shledanou.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/

Taky děkuji, na shledanou.

Český rozhlas Radiožurnál, 4. 12. 2013

Osobnosti: Stanislav Polčák