Polčák: Koalice má stále mandát k provádění reforem

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

15. 4. 2011

--------------------

Jak víte, koalice včera pozdě večer nenašla řešení z patové situace. Neformální večeři 12 představitelů vládního uskupení poznamenala i nová nahrávka. Na ní poslankyně Kristýna Kočí říká, že puč ve Věcech veřejných připravovala s ODS třičtvrtě roku.

--------------------

Ona to potom popřela. Kdo jste viděl Události, komentáře na 24, tak to několikrát opakovala, že si to připravila dopředu, protože věděla, že ji budou nahrávat, tak si právě připravila záměrně nějaké konkrétní lži. No, rozhodně připomenu, co říkal František - včera prezident republiky řekl, že přetekl pohár trpělivosti nejen jemu, ale taky veřejnosti. Koalice se sešla večer ve formátu K12 a vyšla st tím, že nemá konkrétní závěry, ale že se dál bude pokračovat. Jak ta koalice může dál fungovat a vypadat? Co si o tom myslí Stanislav Polčák, poslanec z klubu TOP 09, ale místopředseda starostů? Dobrý den.

Hezké nemystifikační ráno.

Možná.

--------------------

Je potřeba říct, že my jsme se dnes dočkali také jedné mystifikace zřejmě, protože měl být tady spolu s vámi ve studiu i poslanec Věcí veřejných Michal Babák, leč nedorazil. Zkoušeli jsme si s ním taky telefonicky spojit. Dozvěděli jsme se, že Věci veřejné říkají, že se nebudou k ničemu až do odpoledních hodin vyjadřovat.

--------------------

Vy můžete, pane poslanče mluvit?

--------------------

Určitě. Mně to nikdo nezakázal dosud.

--------------------

Tak to jsme moc rádi, protože nás zajímá alespoň, jak vy osobně vnímáte tu situaci, a proč si myslíte, že po tak dlouhém jednání v noci koalice nepřinesla nic zcela konkrétního, tudíž že tu krizi vlastně nezažehnala?

--------------------

Tak já jsem taky čekal docela dlouho do noci, než to jednání skončí, jestli přinese nějaký výsledek. Bohužel jsem se nedočkal a usnul jsem. Tak doufám, že se toho dočkám dneska ráno. Poslední, co si pamatuji, bylo vystoupení paní Kočí u vás v Událostech, komentářích.

--------------------

No, dobře. A je to, v tuhle chvíli, je to možné brát jako nějaké dohadovací nebo smírčí řízení koalice, nebo jak to brát?

Rozvodové možná.

--------------------

Kontinuální proces dohadovacího řízení bych řekl, že to je.

--------------------

To znamená, že mluvíte v podstatě v duchu ministra financí, 1. místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který vypouštěl včera večer ty balónky v tomto smyslu, že je to na dobré cestě, že je to komplikované, ale že je tu šance a prostor pro dohodu k udržení projektu ODS, Věci veřejné a TOP 09?

--------------------

Já pořád pevně věřím a myslím, že na straně TOP 09 a Starostů není žádný jiný motiv, než aby tato koalice pokračovala dál, protože my zde máme obrovský mandát a obrovskou důvěru lidí na počátku danou k provádění reforem. A pokud bychom tento mandát prohýřili těmito spory, tak si myslím, že to bude naše historická prohra.

--------------------

Vy jste tam řekl poměrně klíčovou větu, že ta důvěra byla na počátku daná. Je to tak, že si v tuhle chvíli všichni už uvědomujete, že ta důvěra není?

--------------------

Já myslím, že všichni si uvědomují, že důvěra občanů v tuto koalici je podlomena. To si nebudeme nalhávat, že to je opačně.

--------------------

Já jsem neřekl, jestli je podlomena, já jsem řekl není, jestli není ..., jestli by nebylo dobré, kdyby koalice si pro tu důvěru nějakým způsobem přišla?

--------------------

Je to jedna z možností, že samozřejmě do sněmovny, já předpokládám, že si koalice pro důvěru znovu přijde sama a je i jedna z možností, že pokud se koalice rozpadne, tak ty jednotlivé strany si pro tu důvěru k občanům budou muset přijít taky znovu.

--------------------

Mantra vašeho klubu, a myslím především tedy TOP 09 a Miroslava Kalouska zní,  že strana TOP 09 nemá na kontě žádný skandál z té poslední doby. Tudíž se nemá nijak podílet na tom čištění stolů, o kterém se mluví. To znamená, odmítá i případné personální výměny na resortech, které obsadila. Ale je tomu opravdu tak? Co když se situace vyhrotí, že to bude nastaveno tak, že buď padne Kalousek, nebo padne vláda?

--------------------

Podívejte se, já bych to rozlišil do dvou rovin. Za prvé, pokud jde o financování politických stran, zde se ukazuje, že minimálně jeden koaliční partner má skutečně docela zásadní problémy. Nejsou vysvětleny otázky financování provozu té strany. Opravdu, když se podíváte do výročních zpráv TOP 09, když se podíváte na to, že zveřejňuje své dárce všechny ihned, že má transparentní účet, na který se může každý ihned podívat, tak toto nás netíží. A pokud jde o otázku silnosti nebo slabosti našich ministrů, tak my jsme doposud skutečně neslyšeli jediný věcný argument, co jeden, byť jeden náš ministr od 15. července, kdy, tuším, byli uvedeni do úřadu, co nezvládá. Já jsem neslyšel jediný věcný argument, v čem je slabý pan ministr Heger, v čem konkrétně pochybuje pan Schwarzenberg. Já nevím, proč nám tedy někdo neřekne, proč by i TOP 09 měla si vyměňovat své ministry, kteří zvládají možná jako jedni z mála své reformní kroky a úsilí!

--------------------

Zas na druhou stranu, pane poslanče, nepamatuji si, že by proti nějakému ministrovi demonstrovali postižení spoluobčané.

--------------------

Samozřejmě, že se demonstruje, na druhou stranu ještě není reforma sociální zcela provedena do konce a pan ministr Drábek myslím, že má tu odvahu vyjít mezi tyto demonstranty a s klidem jim vysvětlovat zamýšlené reformy. To já myslím, že zas taky je třeba ocenit.

--------------------

Když už jste říkal, že nikdo nemá nic proti vašim ministrům, připomenu trestní oznámení Věcí veřejných, které podaly v podstatě nepřímo namířené proti Miroslavu Kalouskovi ve věcech hazardu a podle dnešních Lidových novin chtějí podat další, které má poukázat na nekalé praktiky provázející odpouštěcí proces u dotací. Tak to je mířeno na ministra financí.

--------------------

No, tak mne to vůbec nepřekvapuje, že po několika měsících, kdy Věci veřejné jsou ve vládě s lidmi, k nimž nemají jedinou výhradu, nyní rozdávají trestní oznámení jak na běžícím pásu. Je to prostě snaha přenést ten kýbl vlastní špíny i na někoho jiného. Ve věcech hazardu, já jsem se o tom dozvěděl tady ve studiu s panem poslancem Novotným a ten i ve stenozáznamu na Poslanecké sněmovně v rámci jednání řekl, že s kroky, které připravuje pan premiér spolu s panem ministrem financí, je to tam výslovně takhle uvedeno, je spokojeno, a že jim pevně věří. Takže mne překvapuje, že nyní prozřel a dává jakési účelové trestní oznámení. A k tomu druhému, protože to ještě ani nepodali, tak k tomu se asi těžko můžu vyjadřovat.

--------------------

No, teď teda, jaké se nabízí nové uspořádání? Protože vy jste říkal, že vaši koaliční partneři mají v tuhle chvíli velký problém. Říkal jste, že důvěra veřejnosti je podlomena. Tak jak dál? Proč vůbec pokračovat, řekněme, v téhle spolupráci?

--------------------

Protože pořád si myslím, že ten závazek 118 hlasů k provedení reforem, protože pokud se ty reformy skutečně neprovedou, tak já myslím, že poměrně rychle můžeme dospět k tomu, že situace na straně státního dluhu bude naprosto neudržitelná.

Takže pořád si myslím, že ta nezbytnost a nutnost k reformám, které ... prostě tato koalice dostala mandát, ať se to někomu líbí nebo ne, tak je pořád vyšší, než to, že se dneska handrkujeme o to, kdo koho nahrával.

--------------------

Ještě zpátky k tomu, o čem už mluvila K9, že vznikne koaliční dodatek. Jaké máte informace o tom, že se sepisuje a co v něm všechno je programově nebo právě personálně?

--------------------

Bude určitě zahrnovat spíše samozřejmě personální změny, které, k nimž určitě dojde a za druhé asi procesní další mechanismy pro řešení jakýchsi rozporů, které mohou samozřejmě zase znovu přijít.

--------------------

A teď ještě závěrem, co očekáváte od toho dnešního jednání na Pražském hradě?

--------------------

Já od toho očekávám, že i za pomoci pana prezidenta dospěje koalice k nějakému řešení, a to řešení je buď pouze dvojí povahy - buďto se řekne, že vztah důvěry je obnoven, alespoň na určitých minimálních základech, které jsou nezbytné, ovšem pro další vládnutí, anebo že se řekne, že takto již dále pokračovat nelze, a že se bude jim hledat jiné koaliční řešení. Zároveň doufám, že i třeba Věci veřejné vysvětlí při všech těch skandálech, které souvisí s odposloucháváním financování jejich stran. Proč tak strašně touží po tom mít ministerstvo vnitra? Mně už to začíná být taky trochu podezřelé. Já jsem na začátku nevolal po tom, aby ministerstvo vnitra řídily Věci veřejné, anebo aby to bylo naopak, aby je neřídily. Ale dnes už si opravdu myslím, že by to neměly být ani Věci veřejné, které budou řídit tento resort.

--------------------

Říká Stanislav Polčák, poslanec klubu TOP 09 a Starostů. Děkujeme za návštěvu.

Taky děkuji.

ČT 24, 14. 4. 2011, Studio 6