Polčák: Kancléř má být nestraník

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

11. 3. 2013

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Schůzku se svým šéfem odstartuje dnes novou kariéru příští kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář. Tento výběr potvrdil samotný Miloš Zeman. Přidal ještě informaci, že mluvčí Hradu se stane Hana Burianová a vedoucím zahraničního odboru dosavadní velvyslanec v Austrálii Hynek Kmoníček. Vratislav Mynář uvedl v dnešním rozhovoru pro Radiožurnál, že je kvůli nové funkci připravený opustit vedení Strany Práv Občanů Zemanovců. Členem strany chce ale zůstat.

Vratislav MYNÁŘ, budoucí kancléř prezidenta republiky

Teď mě čeká, a to musím v první řadě po rozhovoru s panem prezidentem, samozřejmě svolat politickou radu naší strany a poradit se s kolegy a vyhodnotit, jak tady tenhle ten krok, který nás teďka čeká, který nastane, tak, abysme dokázali využít maximálním možným způsobem post kancléře pro, řekněme, práci nás jako SPOZ. Bylo by naprosto nelogické, abych teďka řekl, že z důvodů podle mě slučitelných funkce kancléře s postem jakékoli politické strany bych vystupoval z SPOZ. Nepředpokládám to.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

To byl Vratislav Mynář. Živě zdravím poslance za TOP 09 a Starosty Stanislava Polčáka. Dobrý den.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09 a STAN/

Hezké poledne.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

A místopředsedu poslaneckého klubu ČSSD Jana Hamáčka. Dobrý den.

Jan HAMÁČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/

Dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane Polčáku, co si myslíte o tom, že příští prezidentův kancléř bude straníkem, což se vymyká dosavadním zvyklostem, řekněme?

Stanislav POLČÁK

No je to neobvyklé a řekl bych i myslím, že politická scéna by se měla shodnout nad kritikou takového to postupu nového prezidenta. Když srovnám ty jména, která předtím zastávala tento post, ať to byl kancléř Schwarzenberg, Luboš Dobrovský, Ivo Mathé, pan Weigl, tak všichni byli nestraníky, a navíc by ani nebyli spojeni s politickými stranami tak úzce. Prostě odstupem pana Mynáře případně z funkce jak tedy Strany Práv Občanů Zemanovci, tak i jako vzdání se stranické knížky, se nic moc nevyřeší. Prostě toto je podle našeho názoru, nebo mého osobního názoru je prostě špatná volba. Ten člověk je prostě spojen velmi úzce se stávající politickou stranou a to se ještě doposud nikdy nestalo v postu hradního kancléře.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane poslanče Hamáčku, vidíte to podobně, že by člověk, který povede kancelář prezidenta republiky, neměl být členem politické strany a s ní tak úzce spojený, jak to tady naznačil váš kolega, pan poslanec Polčák?

Jan HAMÁČEK

Já bych nebyl takto příkrý jako kolega Polčák. Mně by v zásadě nevadilo, kdyby kancléřem prezidenta republiky byl někdo, kdo je řadovým členem politické strany. A koneckonců ta vyjádření pana Mynáře tím směrem jdou. Co mě zarazilo, je druhá část toho výroku a to byla ta pasáž, kdy mluvil o tom, že se musí strana SPOZ poradit, jak funkci kancléře využít co nejlépe ve prospěch strany SPOZ. Tam já bych viděl velký problém. Já nevím, jestli ten výraz byl důsledkem nadměrné upřímnosti nebo neobratnosti, ale doufám, že po schůzce s prezidentem republiky tento výrok bude korigován. Protože jedna věc je, zda budoucí kancléř prezidenta bude řadovým členem politické strany, tam já bych problém neviděl, ale pokud by mělo docházet k tomu, že jedna politická strana bude využívat post kancléře prezidenta k nějakým svým politickým záměrům a prezentaci, tak tam už bych problém viděl. Úřad prezidenta má být nadstranický, koneckonců Miloš Zeman to taky sliboval, a zájmem úřadu prezidenta by mělo být šířit dobré jméno České republiky, ne některé politické strany.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

A když, pane poslanče Hamáčku, ten výrok nebude korigovaný, budete to vyžadovat vy sám nebo sociální demokracie po novém kancléři, nebo třeba i po prezidentovi?

Jan HAMÁČEK

Tak já bych vyčkal vývoje událostí, a opravdu si myslím, že někde v začátku pan Mynář má nějaké představy o tom, jak tu funkci bude vykonávat, nějaké představy má určitě i prezident republiky a počkejme, až se tak nijak vyjasní tu koncepci fungování a poté k tomu můžeme zaujímat nějaké stanoviska.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane poslanče Polčáku, ta stejná otázka i na vás. Vy jste v úvodu řekl, že by se celá politická scéna měla shodnout na tom, že tudy cesta nevede, zjednoduším-li to, budete iniciovat něco konkrétního?

Stanislav POLČÁK

Já samozřejmě nic iniciovat nemohu. Jenom mohu pouze právě upozornit na rozpor mezi prohlášeními pana prezidenta a mezitím, co fakticky dělá. To, co říká pan kolega Hamáček, já s tím mohu docela souhlasit, nicméně tady je skutečností fakt, že tento úřad bude uchopen touto stranou a já se toho prostě skutečně bojím. Já mohu ještě upozornit na jednu skutečnost, kterou by se mohli i jaksi bát ti voliči, kteří nepreferují jakékoli spojování s komunisty. Pan Mynář se nedostal do zlínského zastupitelstva v krajských volbách v loňském roce, následně tedy ten kandidát, který jej předstihl, musel odstoupit, já nebudu spekulovat, z jakých důvodů, a pan Mynář se stal zastupitelem zlínského zastupitelstva a byla uzavřena komunistická koalice. To je prostě věc, která s tímto člověkem je spojená. Pro mě je to osobně velmi špatná volba, zrovna tedy nikoho jiný než prezidentské osobnosti, ale bytostně spojeného člověka s funkcí v politické straně doposud se to nikdy nestalo a myslím si, že to je prostě velmi špatný postup nového pana prezidenta.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Poslanec za TOP 09, Starosty a nezávislé Stanislav Polčák, a taky místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Hamáček byli hosty polední publicistiky. Díky, na shledanou.

Jan HAMÁČEK

Děkuji také, na slyšenou.

Stanislav POLČÁK

Na shledanou.

Český rozhlas 1 -  Radiožurnál, 11. 3. 2013

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme