Polčák: Kalousek se omluvil jako chlap

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

26. 9. 2011

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka

Dobrý večer. Ministr financí Miroslav Kalousek se omluvil europoslancům ODS za to, že je počastoval nadávkami ze světa psychiatrických diagnóz a jeho excesy se bude podle Aktuálně.cz zabývat i Kalouskova vlastní strana. Co se to s Miroslavem Kalouskem děje? Jak se nervozita ministra financí odráží na vztazích a pracovní morálce ve vládní koalici? Právě začaly Události, komentáře.

Ministr financí Miroslav Kalousek pokračuje v nevybíravých výrocích z posledních dnů. V dnešních novinách si vzal na mušku dva europoslance ODS. Iva Strejčka a Hynka Fajmona označil za bezvýznamné idioty. Občanským demokratům s ním dochází trpělivost. Výkonné radě strany omluva nestačí a požaduje, aby se vedení TOP 09 od výroků svého místopředsedy distancovalo.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka, Jana ČERMÁKOVÁ, redaktorka

V pátek nařkl Miroslav Kalousek v médiích premiéra Petra Nečase z toho, že je pod tlakem kmotrů z ODS. Nečas mu opáčil, že se bojí o jeho psychický a zdravotní stav. A ani víkend emoce neuklidnil. Kalousek totiž v rozhovoru pro Lidové noviny napadl občanskodemokratické europoslance.

redaktor /citace: Miroslav KALOUSEK, ministr financí, místopředseda strany /TOP 09/

"Europoslanci Strejček a Fajmon jsou opravdu zlobou nadaní idioti, kteří o tom nic nevědí."

Hynek FAJMON, europoslanec /ODS/

To velmi vypovídá především o panu ministrovi financí. Já nemám ve zvyku reagovat na takovéto sprosťárny.

Co si myslí Stanislav Polčák o kritice ze strany europoslanců ODS:

Miroslav Kalousek je momentálně bezesporu pod obrovským tlakem, prosazuje ve sněmovně klíčové zákony.

Slova, která použil, nepatří do politiky, ale udělal něco, co u nás není běžné. Omluvil se jako chlap.

Kritika od europoslanců ODS není adekvátní, ministr Kalousek byl při své neučasti vždy řádně omluven a zastoupen.

Pánové Fajmon a Strejček byli přítomni jen na 60% hlasování Evropského parlamentu.

Pan europoslanec Stejček by si měl "zamést před vlastním prahem", měl jen 20 vystoupení v EP, 13krát méně než někteří další čeští europoslanci.

 

Přemysl SOBOTKA, místopředseda Senátu /ODS/

Já jsem měl vždycky pana ministra rád, ale v daném okamžiku překročil únosnou mez, jakoukoliv, slušného chování.

Štěpánka MARTANOVÁ, Jana ČERMÁKOVÁ

Kalousek europoslance vulgárně urazil kvůli tomu, že kritizoval jeho, jak říkají, častou neúčast na zasedání ministrů financí v Bruselu. To ale šéf státní kasy odmítá. Odpoledne se pak za svá slova omlouvá.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, místopředseda strany /TOP 09/

Nemíním se vymlouvat. Použil jsem výroky, které nepatří do slušné společnosti. Hluboce se za to stydím a veřejnosti se omlouvám. Nicméně trvám na tom, že ta kritika ze strany europoslanců je nespravedlivá a nepravdivá. Já své úkoly v Radě ministrů Evropské unie plním zcela svědomitě.

Štěpánka MARTANOVÁ, Jana ČERMÁKOVÁ

ODS požaduje, aby se od výroků ministra a místopředsedy TOP 09 jeho strana distancovala. Omluvu pak chce za všechny jeho nelichotivé výroky, nejen za urážku europoslanců.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN /STAN/

Náš poslanecký klub takovýto způsob komunikace mezi politiky neschvaluje. Já si myslím, že Miroslav Kalousek se zachoval jako chlap, že svou chybu uznal. Tu věc považuji omluvou pana ministra Kalouska za uzavřenou.

Petr NEČAS, premiér, předseda strany /ODS/

Jisté hranice tady byly překročeny, a že to považujeme za těžko akceptovatelné z hlediska standardních mezikoaličních vztahů.

Štěpánka MARTANOVÁ, Jana ČERMÁKOVÁ

Už minulý týden řekl premiér Petr Nečas, že chce s Miroslavem Kalouskem o jeho chování mluvit. Čeká ale, až se vrátí ze zahraničí. Jana Čermáková a Štěpánka Martanová, Česká televize.

Daniela DRTINOVÁ

Stanislav Polčák z poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové. Dobrý večer.

Stanislav POLČÁK, poslanec, předseda výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj /STAN/

Hezký večer.

Daniela DRTINOVÁ

A do Štrasburku zdravím europoslance ODS Iva Strejčka. Dobrý večer.

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/

Dobrý večer.

Daniela DRTINOVÁ

Pane europoslanče, stačí vám omluva ministra Kalouska, který vás počastoval nadávkou s psychiatrickou diagnózou?

Ivo STREJČEK

No, já myslím, že snad ani nejde tak o tu omluvu, protože se zdráhám jakkoliv komentovat vyjádření pana ministra Kalouska. Prostě na sebe české veřejnosti prozradil úplně všechno. Jednak jak mluví, to není nic nového, co si myslí a zejména co říká.

Daniela DRTINOVÁ

No a přijal jste tu omluvu? Stačila vám?

Ivo STREJČEK

Já nevím. To není myslím o mně. Já nechci komentovat ministra Kalouska a nenechám se do toho vtáhnout, do jeho vulgarit. To není o mně. To si možná musí říct TOP 09, zda-li to TOP 09 stačí a myslím si, že české veřejnosti nestačí.

Daniela DRTINOVÁ

Pane poslanče, ale ta nadávka nebo ta invektiva ze strany ministra financí byla mířena přímo na vás, proto se ptám vás, jestli vy jakoby muž proti muži přijímáte omluvu ministra financí Miroslava Kalouska za to, že vám nadával?

Ivo STREJČEK

No, tak v tom, pakliže se takhle ptáte, tak to samozřejmě přijímám.

Daniela DRTINOVÁ

A omluvil se vám osobně? Volal vám?

Ivo STREJČEK

Ne.

Daniela DRTINOVÁ

Takže vám stačí jen ta písemná omluva?

Ivo STREJČEK

Znovu opakuji, nutíte mě do toho, abych panu ministru Kalouskovi odpouštěl a to v téhle té chvíli není na místě.

Daniela DRTINOVÁ

Ale odpustil jste mu minimálně tedy tu nadávku, protože před chvílí jste řekl "ano, omluvu přijímám".

Ivo STREJČEK

Ano, to v tom případě ano.

Daniela DRTINOVÁ

Tak zpět do země z New Yorku se vrací Miroslav Kalousek, místopředseda TOP 09 a ministr financí. Do pořadu jej samozřejmě na některý z příštích dnů zveme. Uvidíme tedy, zda si udělá čas. Pane poslanče ve studiu, co vy si myslíte o zhoršení nálady a nervozitě vašeho pana ministra? Co se to děje s ministrem Kalouskem?

Stanislav POLČÁK

Tak obecně samozřejmě dnes jsme ve sněmovně svědky toho, že se prosazují zcela klíčové zákony, to znamená daňová reforma, je tam celá řada klíčových zákonů, které pan ministr navrhuje. Je bezesporu i v souvislosti s přijímáním státního rozpočtu, bezesporu pod tlakem. Na druhou stranu já chci říct, že jsme od pana ministra Kalouska slyšeli slova, která si myslím, že jsme doposud od politika neslyšeli. Hluboce se omluvil dvěma pánům, které teda nejmenoval, ale počastoval je těmi slovy, výrazy, které se skutečně nesluší. Já jsem velmi rád, že to jako chlap přiznal, a že se tedy za to skutečně omluvil. Na druhou stranu ...

Daniela DRTINOVÁ

Ale i přece jiní ministři jsou pod tlakem a nikdo z nich nechodí, nenadává, nebije mladíky na ulici. Jak si vysvětlujete tu nervozitu, tu sílící, co může zesilovat nervozitu Miroslava Kalouska? Nebo to tak bylo vždycky?

Stanislav POLČÁK

Já si myslím, že ho určitě taky do značné míry jaksi nadzvedla ze židle ta neoprávněná kritika, kterou prostě pan kolega Strejček a Fajmon spustili, protože oni by měli si nejprve zjistit, že pan ministr Kalousek má velmi dobrou docházku na právě zasedání Rady EU. Oni by měli vědět, že dvakrát nevyjelo nebo respektive jednou nevyletělo letadlo pro mlhu a jednou se pan ministr omluvil. Takže pokud chtějí kritizovat, tak by skutečně měli mít i opodstatněné argumenty. Navíc, zrovna třeba pan Fajmon a pan Strejček nepatří v Evropském parlamentu k těm, kteří mají dobrou účast na hlasování v Evropském parlamentu. Takže nevidí asi jaksi třísku nebo trám v oku svém a poukazují na někoho jiného. Ano ...

Daniela DRTINOVÁ

Tak tam se hned dostaneme. A ještě jen zpět k té mojí otázce. Zažil vy jste tedy nějaký z výbuchů Miroslava Kalouska, a pokud ano, jak si vysvětlujete, že v posledních, řekněme, dnech, týdnech ta intenzita zesiluje?

Stanislav POLČÁK

Víte, já už jsem zažil výbuchů od tolika politiků, že prostě hovořit o tom, jestli pan ministr Kalousek měl nějaký výbuch, je docela směšné. Mnohá jednání jsou velmi dramatická, jsou v zásadě neveřejná, že jo, prostě řada jednání ...

Daniela DRTINOVÁ

Takže podle vás je to víceméně normální situace, nic neobvyklého se neděje a je to stav, který trvá déle a je běžný.

Stanislav POLČÁK

Rozhodně to je neobvyklé. V mém slovníku takováto slova na oficiální vyjádření prostě nepadají, ale já jsem rád, že pan ministr jako chlap řekl "ano, nevím prostě, proč jsem takto zareagoval, leč se teda hluboce omlouvám". A to myslím, že i to slovo, že se stydí, je jaksi obrázkem toho, že pan ministr to skutečně myslí hluboce vážně.

Daniela DRTINOVÁ

Tak, pane europoslanče, vy jste ještě s kolegou Fajmonem, taky europoslancem za ODS, tedy měli dohodu, řekněme, s ministrem financí kvůli tomu, že nejezdí na 40 procent zasedání Ekofinu, tedy Rady pro hospodářské a finanční záležitosti. Ale ministr říká, že když může, tak jede. To je běžné, že když ministr nemůže, tak pošle náhradu, ne?

Ivo STREJČEK

Já musím teď říci, že nevěřím svým uším, co říká pan kolega v Praze. Jestliže z deseti formálních Ekofinů, Rad pro hospodářskou a ekonomické záležitosti, se čtyř pan ministr financí nezúčastní, tak jak může tvrdit, že toto je omluvitelné. To prostě není omluvitelné. Ano, jednou se to snad může stát, ale jestliže jsou to vážná jednání, která se České republiky, občanů České republiky budou v blízké budoucnosti velmi vážně dotýkat, že je nutné u nich být, že je nutné přispívat do nich pohledy České republiky a obhajovat zájmy českých poplatníků, tak to prostě v téhle té chvíli je neomluvitelné. To je daleko vážnější, než jestli pan ministr řekl nějakou urážku někoho z nás. To přece je daleko závažnější záležitost.

Daniela DRTINOVÁ

Necháme zareagovat pana poslance. Pane poslanče, vám nechybí ministr financí na důležitých zasedání ministrů Evropské unie, tedy v době, kdy se řeší dluhová krize, budoucnost eura, centralizace hospodářské politiky?

Stanislav POLČÁK

Já vím pouze to, že pan ministr se dvakrát omluvil, jednou nevzlétlo letadlo. To je skutečností. To, že ministři, když nemohou a omluví se, vyšlou své náměstky, to se prostě stává a není to tak, že by Českou republiku a její zájem nikdo nehájil. Tam za Českou republiku samozřejmě byli kvalifikovaní činitelé. Ale na druhou stranu skutečně by pan Strejček měl přiznat, že jeho vystoupení v Evropském parlamentu byla pouze 20krát za celého jeho zatím úřadování v Evropském parlamentu, přičemž tedy bohužel ti nejlepší poslanci z České republiky mají 13krát víc, mají 260krát výstupy.

Daniela DRTINOVÁ

Ano, ano. Pane europoslanče, vy se tomu smějete. Každopádně ještě bych se tedy vrátila k tomu předchozímu. V čem vidíte konkrétní nebezpečí v té neúplné účasti ministra financí na těch jednáních Rady ministrů? A pak bych se vás tedy zeptala také na to, že tady podle pana poslance nemáte úplně dokonalou účast v Evropském parlamentu, pokud jde o vystoupení.

Ivo STREJČEK

Tak si to, pane kolego, do Prahy zopakujeme a nedělá mi to radost. Pan ministr Kalousek chyběl 13. 7., 19. 10., 18. 1., 12. 7.. 13. 7. se probíral, projednával evropský finanční dohled, evropská ekonomická vláda. 19. října - uvalení povinných odvodů a daní na finanční instituce. 18. ledna - hodnocení národních reformních programů, evropský semestr jako forma dohledu nad národními rozpočty, evropská ekonomická vláda, mechanismus na zajištění přijetí eura. 12. července - doporučení členským států pro jejich národní reformní programy. U takovýchhle vážných témat nemá být ministr financí?

Daniela DRTINOVÁ

Pane europoslanče, já si myslím, že váš demonstrativní účet stačí k tomu, abychom si tedy udělali tady ve studiu obrázek o tom, co chcete říci. Pane poslanče, toto není problém?

Stanislav POLČÁK

Je to samozřejmě otázka toho, kdy ministr české vlády skutečně může. Jak říkám, pan ministr se řádně omluvil a byl zastoupen. Na druhou stranu, je poměrně zvláštní, že tuto kritiku poslanci za ODS, velmi významní evropští poslanci za ODS, tedy přednáší. Jsou součástí tedy české koalice a nemají trochu slušnosti, aby tuto kritiku tedy sdělili panu ministrovi jaksi osobně a takhle s ní spěchají ihned do médií. Mně to přijde poměrně zvláštní. Celý svět ví a zná práci pana ministra Kalouska, dokonce i ocenili, již podruhé získal titul Nejlepší ministr financí rozvíjejících se ekonomik. Jenom 2 čeští europoslanci, velmi významní, to nevidí.

Daniela DRTINOVÁ

Pane europoslanče, znovu se ptám. Pokud za ministra financí jede na takové jednání jeho zástupce, nedá se říci, že tam přece nikdo není. V čem tedy vidíte problém?

Ivo STREJČEK

Vidím problém v tom, že je-li například jednání ministrů financí, ministrů financí, ne náměstků ministrů financí, na který přiletí americký ministr financí, tak já jsem přesvědčen o tom, že tam český ministr financí prostě má být. Všichni ministři financí sestavují své rozpočty, všichni ministři financí chodí do svých národních parlamentů a zdůvodňují své návrhy. A v době, kdy se řeší velmi vážná situace ...

Daniela DRTINOVÁ

Ano.

Ivo STREJČEK

... ohledně ekonomické a hospodářské krize, tak tam náměstek není ten, kdo nahrazuje ministra. Tam má být ministr.

Daniela DRTINOVÁ

Pane poslanče.

Ivo STREJČEK

Navíc ministr ve velmi špičkové pozici.

Stanislav POLČÁK

Jestli dovolíte, já pouze budu reagovat, možná tak, jak vyplývá z těch statistik. Ano, i pan kolega Fajmon a pana kolegy Strejčka má účast na hlasování podle serveru www.kohovolit pouze 60 procent. Takže pokud tento pan kolega poslanec jaksi pranýřuje za tutéž účast pana ministra, který je na té ostatní účasti tedy řádně omluven, tak si myslím, že to je hodně nefér.

Daniela DRTINOVÁ

Pane europoslanče, prosím, reagujte.

Ivo STREJČEK

No, to jenom dokresluje, pane kolego, jak málo toho víte o procesech tady v téhle té instituci a jak hluboké jsou vaše neznalosti.

Daniela DRTINOVÁ

Pánové, ještě nakonec velmi stručně oba. Ministr Kalousek si posteskl, že v 21. století už nemůže nikoho vyzvat na souboj. Pokud Miroslav Kalousek chodí a má stále, jak se říká, nabito, nemůže to vést až k pádu vlády? Prosím jen stručná reakce na závěr. Pane europoslanče.

Ivo STREJČEK

Já doufám, že ne, že si tady tohle to vnitřně vyřeší TOP 09 se svým vlastním ministrem.

Daniela DRTINOVÁ

Komplikace ve vládní koalici, pokud jde o některé výroky a chování ministra?

Stanislav POLČÁK

Já myslím, že společná odpovědnost koalice je daleko větší, i vnitřní odpovědnost ODS, za zachování této koalice než tyto drobné rozmíšky.

Daniela DRTINOVÁ

Pánové, já vám děkuji. Na shledanou.

Stanislav POLČÁK

Děkuji taky.

Ivo STREJČEK

Na shledanou.

ČT 24, 26. 9. 2011

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme