Polčák: Bátora reprezentuje extremismus

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

24. 8. 2011

Pane poslanče Polčáku, proč tedy nebyli vaši ministři při projednávání tak zásadní věci, jako je daňová reforma? Připomínám, že šlo o materiál, který připravil pan ministr Kalousek a zdůrazňuji, že jde o velmi zásadní materiál z jeho dílny a on u jeho projednávání nebyl. Proč?

Ty důvody jdou jednoznačné a byly sděleny na minulém jednání vlády. Naši ministři řekli, že dokud bude pan ministr Dobeš krýt neonacistu ve vysoké státní funkci, tak nebudou bohužel v takovém případě moci zasedat na společných zasedání vlády. Je třeba říci, že jednací řád jasně vlády říká, že ministr má právo ve výjimečných případech se z účasti na zasedání vlády omluvit, poslat, oznámit toto premiérovi, poslat svého náměstka a ten má předestřít stanovisko ministra. Přesně toto se podle jednacího řádu stalo. Naši ministři, naši zástupci se na minulém jednání omluvili ze všech dalších zasedání vlády ...

Promiňte, k té omluvě, pane Polčáku, k té omluvě se dostaneme určitě, ale mě ještě zajímá tedy ta podstata toho, proč tam vaši zástupci nebyli? Mě zajímá, co je pro ně podstatnější - politické postoje pana Bátory, anebo to, co řekl o vašem předsedovi panu Schwarzenbergovi?

Pro mě osobně je podstatnější daleko to, že pan Bátora je reprezentant neonacistických názorů v této naší zemi, které by měly být rozhodně, i s ohledem na to, co se dnes děje třeba na severu Čech, potlačovány a je nezbytné nepokrývat takovéto názory ve vysoké státní správě, ve vysoké státní funkci.

Promiňte, v čem konkrétně je pan Bátora reprezentantem neonacistických názorů?

No, tak já myslím, že to bylo dostatečně prezentováno médii. Podívejme se, jaké knihy on velebí, co se tam hovoří o Židech, jak on je nazývá, podívejme se, za koho kandidoval. On tedy kandidoval skoro za všechny politické směry, ale za koho kandidoval, za Národní stranu, extremistické uskupení, které dokonce mělo být za svůj klip stíháno. To jsou prostě projevy jednoznačného extremismu a v této situaci, ve které jsme, opravdu takhle nemůžeme hazardovat s povědomím občanů o slušnosti, o základní slušnosti v naší zemi.

Dobře, ale když mluvíme o té slušnosti, mám pocit, že vy jste řekl zcela jasně, že pro vás je podstatnější tohle, ale od počátku toho sporu, opravte mě, jestli se mýlím, prezentoval především pan ministr Kalousek také to, že mu vadí ta urážka na internetu. V téhle souvislosti mi dovolte ale připomenout, že pan ministr Schwarzenberg byl přece první, kdo pana Bátoru urazil, nebyla to první páně Schwarzenbergova veřejná vulgarita a ono to vypadá, jako kdyby pro něj snad platila nějaká jiná pravidla, tedy on může někoho urazit, ale sám uražen být nemůže?

Já si myslím, že pan předseda Schwarzenberg jasně řekl, že uražen není. Pokud si mohu tipnout, tak z toho všeho, co o něm pan Bátora napsal, si myslím, že může být dotčen pouze v tom, že si pan Bátora myslí, že pana Schwarzenberga nemůže vyzvat na souboj. To si myslím, že zrovna se ho mohlo dotknout tak nejvíce. Ale je to výraz určité kolegiální úcty mezi ministry a taky výraz projevu hierarchie, která prostě má na vládní úrovni jaksi figurovat. A pokud podřízený subalterní tedy úředník tímto způsobem nazývá místopředsedu vlády, tak je to jaksi podivné. Na druhou stranu si myslím, že toto je to nejzásadnější ...

Promiňte, ale místopředseda vlády, promiňte, ale místopředseda vlády může toho úředníka urážet, to je zcela v pořádku? Víte, o panu Schwarzenbergovi spousta lidí mluví jako o knížeti, tak to znamená, že on může urážet kohokoliv, protože kdokoliv je vůči němu jaksi podřízený a nemůže na oplátku urazit jeho? Mě to připadá na první pohled trošku ne úplně spravedlivé.

Já si myslím, že o to tady tedy skutečně nejde. Jde o to, že pan Bátora reprezentuje extremismus. Pro mě tady tato otázka prostě taky nehraje roli a myslím si, že to nehraje roli ani pro pana předsedu.

 

Jakub Železný

ČT 24, 24. 8. 2011

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme