Polčák: Amnestie je výzva zvolit prezidenta s charakterem

Komentář poslance Stanislava Polčáka

Amnestie prezidenta Klause ukázala v plné nahotě, jak důležité prezidentské volby jsou. Prezident není jen ceremoniář, ale má významné pravomoci. Jednotlivec ve funkci prezident může skutečně zásadním způsobem ovlivnit směr vývoje naší země, jak jsme se mohli mnohokrát v naší historii přesvědčit.

13. 1. 2013

Starostové a nezávislí měli přímou volbu hlavy státu již v prvním programovém dokumentu, společně spolu s TOP 09 jsme se zavázali voličům prosazovat zavedení občanské volby prezidenta. I díky dodrženému slovu za pár hodin bude moci každý z nás zvolit svého favorita.

S prezidentem Klausem končí období, kdy hlava státu dávala najevo podporu spojenectví hlavních politických rivalů - ODS a ČSSD s nostalgií k době smluvně (opoziční) spolupráce těchto dvou stran. Přestože nyní ČSSD Klausovu amnestii kritizuje, v tichosti vyhovuje řadě kauz, které vznikly i za oposmlouvy dua Klaus - Zeman. Toto období je završeno vydáním kontroverzní amnestie.

V páteční volbě dám svůj hlas Karlu Schwarzenbergovi. S radostí, svobodně, bez rozpaků. Splňuje podle mě řadu nezbytných předpokladů pro výkon této funkce. Mezinárodní věhlas jeho osoby mu nezastírají ani jeho kritikové. Naše země tak nebude muset svého prezidenta světu představovat, je už dnes všeobecně známý. Karel Schwarzenberg je také díky své celoživotní práci na poli ochrany lidských práv uznáván i u odborné veřejnosti. Nesporná je také jeho zkušenost s výkonem významné ústavní funkce, prostě státní správu zná z řady úrovní, nejen jako ministr či senátor, ale také jako její uživatel. Zažil jsem ho rovněž jako neúnavného bojovníka za práva obcí.

Každý hlas rozhodne, jaká osobnost bude stát v čele naší země.

U Karla Schwarzenberga budeme mít ale ještě dvojí jistotu. Nebude nikým tahán za nitky, čímž naváže na Havlovu i Klausovu éru. Je osobností pevných názorů, která se nemusí podbízet. Jeho rodová tradice mu poskytuje pevný základ k prosazování postojů, které se aktuálně nemusí setkat s většinovou podporou, ale v testu plynutí času dokáží obstát s dlouhodobým přínosem. Za druhé. Pro Karla Schwarzenberga osud a životní neštěstí jednoho, třeba zanedbatelného člověka má svůj význam a hodnotu. Měl jsem možnost poznat příběh muže, kterému před 40 lety pomohl v Rakousku ve vánici s rozbitým autem. Ubytoval jej, uhradil nezbytné náklady, prostě pomohl v tíživé situaci. Takových příběhů je určitě mnoho. Z poslední doby je znám jeho zájem o zneužívanou dívku kdesi v Asii, čímž nastartoval rozkrytí násilných aktivit prominentního českého lékaře, kdy do té doby byla policie fakticky nečinná. Pro běžného občana má toto poselství jasný význam. Prezident Schwarzenberg má nejen čitelné názory, je pevných morálních zásad, ale také umí naslouchat. A to je v dnešní době stále vzácnější.

Stanislav Polčák
místopředseda hnutí Starostů a nezávislých (STAN)

www.parlamentnilisty.cz, 13. 1. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme