Plíšek: Vláda bere svobodu občanům

14. 7. 2016

(Výběr z debaty s poslancem Martinem Plíškem v pořadu události komentáře ČT)

moderátor

Policistům se rozšíří možnost rozpustit demonstraci. Nově už o tom nebudou rozhodovat obecní úředníci. Ministerstvo vnitra si od toho slibuje hladší kontrolu nad demonstracemi. Pravicové opozici ale vadí, že zákon může být zneužit v politickém boji. Demonstrace navíc budou moci úřady vykázat na úplně jiné místo, než kam byly původně svolány. Do debaty o posilování pravomocí úřadu někteří poslanci vrátili už i schválené pokuty za napadení úředníka nebo policisty. Hosty jsou poslanci Jeroným Tejc (ČSSD), předseda ústavně-právního výboru, Martin Plíšek (TOP 09), člen ústavněprávního výboru a Bronislav Schwarz (ANO), člen ústavně-právního výboru. Nakolik zákony posilují roli úředníků státu a je tohle věc, která je žádoucí?

Martin PLÍŠEK, člen ústavně-právního výboru, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

Jsme bohužel svědky toho, že současná vláda různými novými evidencemi, rejstříky, posilováním kompetencí úředníků, zvyšování pokut bez nějakého odůvodnění skutečně omezuje svobodu občanů, svobodu podnikání. Je to trend, který se v poslední době neustále zvyšuje. Tyto dva zákony jsou toho příkladem. U shromažďovacího zákona pak uvedu zcela konkrétní příklady, kdy může dojít k omezení svobody a výkonu shromažďovacího práva občanů. Takže my jsme proto nedávno představili Seznam nesvobody, kde i tyto a další zákony máme uvedeny.

moderátor

Dobře, ale pan poslanec Tejc říkal premisu, která dává smysl, to znamená, že oni musí mít nějaké pravomoci a musí podle něčeho v zásadě zabezpečovat ten chod té společnosti.

Martin PLÍŠEK, člen ústavně-právního výboru, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

Já s tím samozřejmě souhlasím. Vztah občan - úředník ale nemůže být tak, že tady budeme vytvářet jakousi vrchnost, která bude nad občanem. Úředník vykonává veřejnou službu a je skutečně placen z peněz daňových poplatníků. A jestli si někdo myslí, že zvýšení pokut z hlediska chování občana vůči úředníkům zlepší chování občanů na úřadech, tak já si myslím, že to povede přesně k opačnému efektu a špatnému vnímání občana ve vztahu ke státu.

moderátor

Pane poslanče Schwarzi, jak vy se vnímáte v této debatě? Je podle vás rostoucí trend posilování pravomocí úředníků, nebo ne?

Bronislav SCHWARZ, člen ústavně-právního výboru, Poslanecká sněmovna /S.cz za ANO/

Pane redaktore, já jsem si vyslechl oba kolegy. Co k tomu říct. Já jenom v rychlosti z praxe. Slušnejch lidí, který využijou svého práva, budou se chtít shromáždit za nějakým slušným účelem, se tohle vůbec nedotkne, vůbec nezjistí, nebudou nijak omezováni. Konečně jsme udělali něco pro ty, který na těch manifestacích, a kor u nás tady v severních Čechách, ničili auta, zapalovali policejní auta, ničili baráky, obchody, tak pro ty jsme něco udělali. Ono demokracie je hezká věc, ale pan Plíšek mně se zdá, že docela se netrefil, protože jak by mu bylo, kdyby mu shořelo jeho auto a úředník nebo policista vůbec nezasáhl a nechal v rámci demonstrace, přestože ty pravomoce by měl, nebo neměl, nezasáhl by. Tak já si myslím, že jsme udělali konečně něco pro ty slušné. A víte co, demokracie je hezká věc, ale právo, pořádek je taky důležité. Takže tento zákon je pro slušné lidi a těch je většina v naší zemi, tak si myslím, že to uvítají. A to jeho nesvoboda. Víte, radši si obětuju trošku svobody, když vím, že budu mít pořádek a že mi na ulicích nebudou lítat vandalové a nebudou mi tady neorganizovaně šířit paniku v nějakých manifestacích. A my ze severních Čech jsme na to zvyklí. Tímto způsobem to u nás probíhalo.

moderátor

Demokracie je hezká věc, ale právo, pořádek a trochu nesvobody. Co tomu říkáte?

Martin PLÍŠEK, člen ústavně-právního výboru, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

Tak to byl slovník z komunistického režimu. Klidně si omezím část svobody... nebo omezím svobodu někomu jinému, to pan poslanec Schwarz tímto říká. Já jsem docela zděšen a překvapen touto argumentací. Také souhlasím s tím, aby policie učinila a hlavně adresně postihovala protiprávní jednání. Ale to neznamená, že my jako poslanci, respektive Poslanecká sněmovna svou většinou bude umožňovat případně rozšiřovat nedůvodně kompetence a zneužívat je v případě nějakého politického boje. Úředník podle dnes schválené novely se na místě může rozhodnout v určité situaci, že přemístí shromáždění na jiné místo.

moderátor

Není tohle ale věc, která může pomoct?

Martin PLÍŠEK, člen ústavně-právního výboru, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

V čem? Já znovu zdůrazňuji, že nová kompetence policie se rozhodnout rozpustit shromáždění nebo naopak, když úředník převede shromáždění někam jinam, může být zneužitelném v politickém boji. Jak ten policista na místě, tak ten úředník má samozřejmě své nadřízené. U toho úředníka je to někdo i z politické sféry a z politické reprezentace. A já říkám jednoduše. Jakékoliv posílení úředních osob a policistů při tom výkonu toho shromažďovacího práva jde na úkor svobody shromáždění a svobody projevu v rámci těch akcí.

Martin PLÍŠEK, člen ústavně-právního výboru, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

Pan poslanec Tejc teďka řekl, že někteří aktivisté, kteří porušují zákon, tak kvůli nim je potřeba přitvrdit, zavést nějaká plošná opatření. Ale já to beru zase z toho širšího pohledu. Skutečně kvůli některým jednotlivcům, na které si stát nemůže adresně posvítit a nějakým způsobem proti nim zakročit, tak se tady bude rozšiřovat administrativa. Budou nové požadavky na svolavatele, shromáždění, posílí se role státu a je jasné, když na jedné straně posilujeme roli státu, represivních orgánů, tak někomu zase tu svobodu bereme. To je jasná přímá úměra a myslím si, že to je zřejmé.

Moderátor

Zákon o, řekněme, postavení úřední osoby, tam se doslova říká, znevážení postavení úřední osoby při výkonu její pravomoci bude přestupkem a bude možno za to dostat pokutu až deset tisíc korun. Proč tohle to je věc, která musí být v českém právním rámci?

Jeroným TEJC, předseda ústavně-právního výboru, Poslanecká sněmovna /ČSSD/

Tak může a nemusí. To je samozřejmě...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Je tam, schválili jste ho.

Jeroným TEJC, předseda ústavně-právního výboru, Poslanecká sněmovna /ČSSD/

...rozhodnutí sněmovny, rozhodnutí sněmovny, přičemž já ten návrh nechci obhajovat, nejsem jeho autorem, autorem je ministerstvo vnitra, to byste si museli pozvat pana ministra, proč se zrovna tato skutková podstata tam objevila, nicméně chci upozornit na to, že nikdo z 200 poslanců nenavrhl, aby tato skutková podstata, aby tato, tento paragraf byl vypuštěn, takže v zásadě s ním nepřímo vyslovili souhlas všichni.

moderátor

Vy jste proti tomu návrhu. Proč jste tedy nenavrhovali vypuštění tohoto paragrafu?

Martin PLÍŠEK, člen ústavně-právního výboru, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

Chci zdůraznit, že ten zákon navyšoval několikanásobně pokuty už v celé řadě skutkových podstat přestupků. Řeší se urážka úředníka, ale jsou tam desítky dalších přestupků, kdy si úředníci skutečně od zeleného stolu řekli, že násobně navýší pokuty bez nějakého zdůvodnění. A taky víme, jakou většinou to bylo schváleno. Dokonce někteří poslanci opět ironizovali naše vyjádření z hlediska našeho Seznamu nesvobody. Chci říct, že to navýšení pokut rozhodně nezlepší ten vztah občan - úředník, naopak se zde vytváří z pohledu občana jakási vrchnost. A naopak úředník to bude moci skutečně vůči nepohodlnému občanovi zneužít. To je zcela zřejmé.

Jeroným TEJC, předseda ústavně-právního výboru, Poslanecká sněmovna /ČSSD/

O tom přece nerozhoduje úředník, na to je přestupková komise. Je možnost přezkumu soudu. Takže nehrajme si na to, že tady někdo urazí úředníka, ten sám rozhodne, udělí pokutu a jde se dál.

Martin PLÍŠEK, člen ústavně-právního výboru, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

V první fázi samozřejmě ano, je to přezkoumatelné. Je tam rozhodnutí soudu a samozřejmě víme, jak občané mají často chuť a nervy na to se hájit a řešit to přes správní či soudní řízení. Není to úplně jednoduchá věc. Ale trvám si na tom, že navýšení pokut rozhodně nepřispěje k lepšímu vztahu mezi občanem a úředníkem, který má vykonávat veřejnou službu. A rozhodně nemyslím, že mechanická represe zlepší vztahy mezi lidmi. Spíše to povede k přesnému opaku. Uvidíme. Ale to rozhodně nepřispěje ke zklidnění naší společnosti, kde je skutečně někdy i záměrně vyvoláván určitý neklid a kde je skutečně útok na svobodu jednotlivce v poslední době velmi zřetelný.

zdroj: ct24.cz, 12. 7. 2016

Štítky
Osobnosti: Martin Plíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme