Plíšek: 17. listopad bez studentů na Albertově se může opakovat

6. 5. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Martinem Plíškem)

Moderátor

Ve sněmovně se projednával shromažďovací zákon. Jedním ze sporných bodů byla možnost účastníků veřejných shromáždění zakrývat si za určitých okolností tvář. Proč a kdy by to mělo být možné, pane Plíšku?

Martin Plíšek, poslanec /TOP 09/

Souhlasím s tím pouze v případě, kdy se jedná o nějaké karnevaly, masopustní oslavy. Při těchto oslavách je to možné. Při jiných akcích, a viděli jsme to i nedávno v Praze, je velmi škodlivé a nevhodné, aby policie neznala identitu účastníků toho shromáždění. Dovedu si to tedy představit na masopustních akcích, karnevalech a podobně. Bude také záležet na rozumnosti úředníků nebo policie, aby proti těmto účastníkům nezasahovali. To zákon samozřejmě umožňuje, aby to bylo v pořádku.

Moderátor

Pane Plíšku, Vy jste navrhl, že by měla o státních svátcích některá pamětní místa sloužit pouze k jejich připomenutí. Co Vás k tomu vede?

Martin Plíšek, poslanec /TOP 09/

Je to zkušenost z některých akcí. Například loni 17. listopadu na Albertově, kde se konala akce úplně k jinému účelu než k připomenutí výročí. Navíc tam nebyli vpuštěni studenti s rektorem Univerzity Karlovy, aby položili květiny. Proto jsem navrhl, aby se nejenom na Albertově a Národní třídě, ale i na dalších místech, která jsou bytostně historicky svázána se státním svátkem, konkrétně ve Staré Boleslavi, na Velehradě a v Husinci, konala shromáždění pouze za účelem připomenutí daného státního svátku. Aby se například nestalo, že by různá ultrapravicová uskupení zneužívala tyto svátky a vytěsňovala například vysoké školy, církve a podobně z oslav a připomenutí těchto státních svátků.

Moderátor

V tom návrhu úprav shromažďovacího zákona, se posiluje pravomoc obecních úřadů, které mohou v tu chvíli nějakým způsobem rozhodnout na místě. To kvitujete?

Martin Plíšek, poslanec /TOP 09/

Ten návrh umožňuje úředníkovi, aby za určitých okolností na místě rozhodl, že přesměruje nebo převede shromáždění na jiné místo, než na které bylo svoláno. To je důvod, proč nebudeme pro tento návrh hlasovat. To lze snadno politicky zneužít. Představte si, že úředník má svého politického nadřízeného, ten zjistí, že je výhodnější přemístit to shromáždění jinam, protože ho pořádá nějaký oponent nebo politická konkurence. Úředník tam pak umožní konání jiné akce. Myslím si, že jde o vážný zásah do shromažďovacího práva a do Listiny práv a svobod, protože to může být zneužito. Je to vždy aplikovatelné konkrétním úředníkem, který má svého politického nadřízeného. Možnost zneužití tady je.

Moderátor

Proč cítíte potřebu v novele shromažďovacího zákona vymezit konkrétní malostranské ulice v okolí Sněmovny a Senátu, kde by se nesmělo demonstrovat?

Martin Plíšek, poslanec /TOP 09/

To už je v platné právní úpravě, že v okolí budov Parlamentu se nesmí svolávat shromáždění.

Moderátor

Ano, ale teď jsou tam konkrétní ulice.

Martin Plíšek, poslanec /TOP 09/

Teď jsou tam ulice, ve kterých sídlí obě komory Parlamentu. Mimochodem, určitá omezení shromažďovací zákon připouští už nyní. I to je důvod, proč jsem navrhl omezení míst, která mají sloužit k připomenutí některých státních svátků.

zdroj: ČRo Plus, 6. 5. 2016

Štítky
Osobnosti: Martin Plíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme