Pekarová: Pokud bychom se nechali Rakušanem vyprovokovat, hrozí politická krize

4. 4. 2024

Směřuje TOP 09 ke svému zániku?
TOP 09 je nejstabilnější stranou vládní koalice. Naše strana je mnohem živější, než by si konkurence, která nepravdy o našem brzkém zániku šíří, přála. Máme stále svá stejná procenta podpory.

Vaši poslanci to evidentně vnímají jinak než vy. Kandidát do Evropského parlamentu a poslanec TOP 09 Ondřej Kolář v rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekl, že koalice Spolu by se měla sloučit do jedné strany. Proč to říká, když vy tvrdíte, že TOP 09 je tak stabilní?
Tento názor je v TOP 09 ojedinělý, bavili jsme se o tom na předsednictvu i výkonném výboru. Jsme demokratická strana, jejíž členové nemají nadiktováno, co si mají myslet, ani neodezírají ze rtů předsedkyně. Mohou svobodně prezentovat své názory. Ale pro TOP 09 ani pro koalici Spolu to není téma. Jsou mnohem důležitější záležitosti, o které bychom se měli zajímat. Třeba že se podařilo snížit inflaci na dvě procenta, takže je teď na třetinové úrovni, než když Fialova vláda přebírala zodpovědnost za řízení země po Babišovi. Takové faktory mají přímý a mnohem větší dopad na všechny naše občany než to, co řekne jeden poslanec.

Poškozují takové názory vaši stranu?
Ne. Nikomu nezakazujeme, o čem smí nebo nesmí mluvit. Je to legitimní diskuze a v demokratických stranách je žádoucí. Možná nám některá hnutí jednoho muže ukazují, že si nikdo nemůže myslet nic jiného než předseda. S takovým postojem nesouhlasím. Koalice Spolu je nejenom efektivní, ale i velmi dobrá platforma pro spolupráci tří stran. Ukazujeme, že politici se umí dohodnout i před volbami, nerozpadli jsme se den po volbách jako druhá koalice Pirátů a STAN, kde si kolegové mnoho měsíců nemohli přijít na jméno.

Proč se tedy jednalo o vyloučení pana Koláře z kandidátky do eurovoleb?
Nejednalo. Šlo pouze o výzvu, kterou přijal jeden kraj (středočeská stranická organizace, pozn. red.). Opravdu se na té nejvyšší úrovni nejednalo o snaze jej z kandidátky dostat. Celé je to jen uměle přifouknuté téma, které má snahu zaujmout v médiích.

Bojujete jako strana o přežití, a ještě si děláte naschvály mezi sebou? Koláře se pokusilo odvolat křídlo Jiřího Pospíšila.
Rozhodně o přežití nebojujeme. Jestli někdy topka bojovala o přežití, tak to bylo na jaře 2019, kdy byl předsedou strany Jiří Pospíšil, a preference byly tři procenta. Z takových čísel jsme dávno pryč. Jsem už třetím obdobím předsedkyní strany, takto nejdéle byl sloužící předseda pouze Karel Schwarzenberg. A za nás hovoří čísla a fakta. Máme dvojnásobek poslanců, než jsme měli v minulém volebním období. Máme v každých senátních volbách dvojnásobek senátorů, máme místopředsedu Senátu, což jsme nikdy před tím neměli. Jsme ve vládě.

Vnímáte to pnutí v TOP 09 právě ze strany Jiřího Pospíšila?
Strany, které jsou monolitické a všichni mají na všechno stejný názor, nejsou přirozené. Diskuse je součástí politiky, což platí v každé demokratické straně. Za každého politika pak nejlépe hovoří výsledky jeho práce. V Praze pod mým vedením získala kandidátka Spolu 40 procent.

Zároveň jste ale jednou z nejméně oblíbených političek, průzkumy opakovaně ukazují, že vám lidé moc nedůvěřují. Co děláte špatně?
Takové průzkumy rozhodně nepodceňuji, ale ani nepřeceňuji. V mnoha letech před tím vycházeli jako nejpopulárnější lidé typu pana Babiše nebo pana Okamury. A nejsou ani na Hradě, ani ve vládě. Není to jenom otázka žebříčku popularity.

A proč myslíte, že na část lidí působíte nedůvěryhodně nebo nesympaticky? Nebudete se nějak snažit vylepšit svoji image, abyste byla blíž obyčejným lidem?
Mezi lidi chodím a debaty s nimi považuji za ty nejupřímnější rozhovory, ze kterých získávám reálnou zpětnou vazbu. Neříkám, že je vždy pozitivní, ale zdaleka ten obrázek není takový, jaký se vytváří na základě mediálních interpretací. Stojím si pevně za svými názory a mnohým nejsou po chuti. Již dávno před úplnou agresí Ruska na Ukrajině jsme varovali před tím, že se bude Rusko rozpínat. A to se samozřejmě páté koloně Ruska v České republice nelíbí. Trollí farmy dělají svou práci, aby tady vytvářely o určitých politicích negativní obrázek. To jsou všechno střípky do mozaiky. Ale jde o kombinaci faktorů. Na nás ženy v politice se mnohem více útočí – od toho, jak vypadáme, přes to, jestli máme, nebo nemáme děti, až po to, že žena nesmí pro šovinisticky naladěnou část společnosti být v politice vůbec a posílají nás k plotně. Někomu není ani po chuti, že je na třetí nejvyšší ústavní pozici žena. Ještě navíc žena, která si nenechává věci líbit a vystupuje možná pro někoho příliš asertivně. Ale jsem člověk z velmi skromných poměrů a za ta léta jsem se vypracovala sama. Svou pozici jsem si musela vyboxovávat už na střední škole. Jsou to zkušenosti, které mě formovaly a formují. Mrzí mě, že působím na lidi jinak, než jaká ve skutečnosti jsem i podle názoru mého nejbližšího okolí.

Barbora Zykmundová, CNN Prima News, 2. 4. 2024